marek93 Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Cześć, dziś zabrałem się do serwisu moich hampli juicy 3. Początkowo spuściłem płyn, a potem rozebrałem zacisk. Mam zakupioną pastę ATE do tłoczków. Moje pytanie: Jak rozebrać całkowicie zacisk, tzn. chce wszystko wyczyścić i nasmarować(na zdjęciach widać do którego momentu doszedłem) Jeden tłoczków jest chyba zapieczony, na zdjęciu widać, że wystaje ponad zacisk Jak mam dojść do tłoczka w klamce? Tak wiem, mogę wysłać hamulce do Andrew'a, ale zakupiłem DOTa, zrobiłem zestaw do odpowietrzania, kupiłem pastę i chcę to samodzielnie zrobić, pozdrawiam marek93 zdjęcia: https://profiles.google.com/108665459190600888987/photos/5712379837557794945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 żeby dojść do tłoczka klamki 1.odkręcasz śrubke trzymającą sworzeń klamki(śrubka imbusowa pokazana na Twoim zdjęciu, wkręcona bezpośrednio w klamkę) 2. Wyciągasz sworzeń 3. Wykręcasz popychacz tłoczka(druga śrubka na zdjęciu) 4. Nie pamiętam jak jest w j3 ale chyba ściągasz pierścień segera trzymający tłoczek specjalnymi kombinerkami segera Co do tłoczka w zacisku to najmniej inwazyjną metodą byłoby użycie wd40 lub innego podobnego i pod ciśnieniem(kompresor, pompka stacjonarna) wydmuchanie go. Od biedy można by delikatnie wyciągnąć odpowiednią żabką, ale łatwo ukruszyć tłoczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek93 Napisano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dzięki za rady, zalałem ponownie hamulec, w celu wyjęcia tłoczków, dzięki płynowi, jeden już prawie wyszedł i pewnie wyjdzie, a z drugim spróbuję z wd40, mam pomysł, aby zalać tylko te pół zacisku i palcem przytrzymać tą wewnętrzną dziurkę, aby płyn się nie przelał i może wyskoczy skubaniec. W sobotę będę się dalej męczył z tym serwisem i napiszę w razie problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 palcem tego nie utrzymasz. Łatwiej będzie zalać cały hamulec i przytrzymać czymś ruchomy, niezapieczony tłoczek a następnie naciskać klamkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukib1 Napisano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam I jak tam prace serwisowe przy tych hamulcach? Może kolega podzieli sie wynikami ? Interesuje mnie też, gdzie kolega zakupił tą pastę ATE od szlifowania tłoczków w zaciskach. Też mam ten sam problem z jednym tłoczkiem w tylnym hamulcu, który sie słbo porusza tzn nie wysuwa się. Rozebrałem zacisk, oczysciłem wszystko, przesmarowałem powierzchnie czynne tłoczków smarem (jaki jest właściwy ?), lecz dalej to samo. Proszę, poprawcie mnie, ale wydawało mi się ,że tłoczki w zaciskach są z tworzywa, moze tylko w AJ3 ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.