barbel1988 Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Witam serdecznie! Jestem nowy na forum, więc jeśli ktoś zechce pomóc mi w podjęciu decyzji będę wdzięczny za "pisania jak dla głupka" Przymierzam się do zakupu roweru, ma on mi służyć do dojazdu do pracy, jazdy po mieści, weekendowe wypady za miasto, przyszłościowo wypady w góry itp. Mam 23lata, 182cm wzrostu, waga ok 80kg. Na rower chce przeznaczyć maksymalnie 4000zł (zakup na raty), ale chce się dowiedzieć czy warto już teraz zainwestować w coś droższego, czy lepiej kupić coś tańszego i za jakiś czas wymienić. Nie miałem jeszcze okazji aby wejść do jakiegoś sklepu z rowerami, więc nie wiem nawet za jaką ew. ramą miałbym patrzeć. Z rowerów które mnie interesują i tu prosiłbym o podanie + i -, oraz wybranie waszym zdaniem najlepszego roweru Podaje linki do sklepu im-motion, dlatego że są z Wrocławia (tam zamierzam kupić), oraz mają te rowery nad którymi się zastanawiam. Więc tak: Specialized: http://im-motion.pl/pl/products/260/show/2322/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/SPECIALIZED/Rockhopper Specialized Rockhopper 2011r. http://im-motion.pl/pl/products/288/show/2929/ROWERY_GORSKIE_modele_2012/SPECIALIZED/Rockhopper_Expert Specialized Rockhopper Expert Kross: http://im-motion.pl/pl/products/260/show/2163/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/KROSS/LEVEL_A8 Kross Level A8 cena na maksymalnym pułapie, ale widziałem z 2010r, za jakieś 300-400 mniej Cube: http://im-motion.pl/pl/products/260/show/2045/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/CUBE/LTD_COMP Cube LTD COMP http://im-motion.pl/pl/products/260/show/2046/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/CUBE/ACID Cube ACID Giant: http://im-motion.pl/pl/products/288/show/2844/ROWERY_GORSKIE_modele_2012/GIANT/Talon_1 Giant TALON 1 Co o tym sądzicie, a może jakieś inne propozycje? W razie jakichkolwiek pytań pisać, z góry dzięki, pozdrawiam Bartek
dovectra Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 do dojazdu do pracy, jazdy po mieści a nie boisz się? ze buchną? rower za 4000 zł?
barbel1988 Napisano 23 Lutego 2012 Autor Napisano 23 Lutego 2012 Zamierzam zainwestować w jakieś dobre zabezpieczenie, a poza tym mam możliwość zostawienia go w zamykanym pomieszczeniu Ale dobrze że padło takie pytanie, patrzyłem kiedyś na GPS z allegro, tylko że są one dedykowane do samochodów, przede wszystkim przez rozmiar. Czy istnieją jakieś systemy GPS które są na tyle małe aby podpiąć je/schować gdzieś w rowerze?
rastatajm Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 Z wymienionych Kross - najlepszy osprzęt, dobra rama, ogólnie sprzęt godny polecenia. Takiego roweru się nie zostawia bez opieki...
maciej83 Napisano 23 Lutego 2012 Napisano 23 Lutego 2012 dokładnie, jedno koło ci ukradną i jesteś kilka stów do tyłu
barbel1988 Napisano 23 Lutego 2012 Autor Napisano 23 Lutego 2012 A co sądzicie o roczniku '10 czy '11? I jak wygląda sprawa rozmiaru ramy? Ten model występuje w 20'' i 22''. Próbując sobie to wyliczyć wychodzi że odpowiednia była by 21''. Pewnie wszystko się wyjaśni gdy usiądę na takim rowerze... Jeszcze jedno szybkie pytanie, co sądzicie o niższym modelu A7 http://im-motion.pl/pl/products/288/show/2548/ROWERY_GORSKIE_modele_2012/KROSS/LEVEL_A7 .
LUIS123 Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 KROSS to całkiem przyzwoity rower i polski podstawa to rama i jeszcze raz rama sam zobaczysz jak kupisz to będziesz go modyfikował i zmieniał a warto mieć dobrą bazę/ ja mam 186-7 wzrostu i na 21 calowej (słabo zwrotna) troche się męcze po dłuższej jeździe a jestem proporcjonalny. Tak więc zalecam ci rame wielkości 19 cali zresztą sam na taka sie przesiadam a reszta to śpiew przyszłości no może z wyjątkiem korby z suportem - warto zobaczyć jaki system jest w mufie ramy aby potem można było łatwo zmienić korbe kupioną z rowerem na tą wymarzoną hehe. To są takie tam me spostrzeżenia
barbel1988 Napisano 25 Lutego 2012 Autor Napisano 25 Lutego 2012 Zaczynam się przekonywać do krossa, dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam
rastatajm Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Ta A7ka to bardzo porównywalny sprzęt. Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie jaka będzie różnica w pracy pomiędzy tymi dwoma Reconami, może ktoś inny pomoże. Komponenty Kross, a nie Ritchey... prezentują się dobrze, ale ciekawe czy nie są cięższe. Co do rozmiaru ramy to zdecydowanie 20" dla Twojego wzrostu.
beardman Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 4000zł to spora kwota na rower i na pewno będziesz miał w czym wybierać. A może warto byłoby zastanowić się nad dwoma rowerumi: za ok 3500zł kupic rowerek do "szaleństw", a do 500zł kupić jakąś używkę (allegro, lombardy...) do dojazdów do pracy. Ale wracając do tematu: SPECIALIZED Rockhopper - fajna rama, słaby amortyzator za tą cenę (zwłaszcza dla większej osoby), dobre hamulce, napęd alivio/deore ( podstawowy do ambitniejszej jazdy). SPECIALIZED Rockhopper Expert - fajna rama, średni amorek, o klasę niższe hamulce niż wyżej, napęd podobny (o klasę lepsza tylna przerzutka- slx) KROSS LEVEL A8 - dobra rama, fajny powietrzny amorek, dobrej klasy napęd oparty o grupę slx (o 2 klasy wyżej niż Specialized'y), bardzo dobre hamulce (o klasę wyższe niż w Specialized'ach), fajne opony, "rurki" Ritchey'a CUBE LTD COMP - dobra rama, średni amorek , dobry napęd deore/slx (mocna tylna przerzutka XT), dobre hamulce (ciut gorsze niż u Krossa), fajne oponki, przyzwoita waga roweru CUBE ACID - rama ok, słabszy amorek niż w COMP'ie, napęd podobny co w COMP'ie, dobre hamulce (przy odpowiednim traktowaniu całkiem mocne) fajne opony przyzwoita waga, GIANT Talon 1 - rama ok, średni amor, dobry napęd oparty o grupę deore/slx, dobre hamulce, fajne opony KROSS LEVEL A7 - dobra rama, fajny powietrzny amor, dobry napęd (slx), dobre hamulce ( o klasę niższe niż w A8), fajne opony, I podsumowując: Ja wybrałbym któregoś Krossa w pierwszej kolejności. Przede wszystkim ze względu na amorek powietrzny. A przy tym mają bardzo dobry napęd (slx). I ogólnie są bardzo "równo" złożone. Na pewno odpuściłbym Specializedy. Przy tej cenie oczywiście boogólnie to nie są złe rowerki. Ale przy pozostałych wypadają słabiej. Pozdrawiam
barbel1988 Napisano 26 Lutego 2012 Autor Napisano 26 Lutego 2012 Dzięki za pomoc, kross został moim faworytem, pozostaje poczekać do wypłaty i będę kupować A co do jednego z wyższych pytań, orientujecie się czy istnieje coś takiego jak GPS do roweru? Chodzi mi o urządzenie które w przypadku kradzieży pozwoliłoby mi namierzyć rower, oraz jakie polecacie zabezpieczenia, poza oczywiście nie zostawianiem roweru gdzie popadnie i pilnowaniem go jak oka w głowie?
ILC Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Gps do roweru istnieje, z tym że musisz się liczyć z wydatkiem minimum 500+ zł. Dobrze, że wybrałeś kross'a. Specialized niema nic do zaoferowania, osprzęt xcr,acera,alivio to się montuje w rowerach za 1500 zł a nie 3500.
xtrak Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Witam serdecznie! Jestem nowy na forum, więc jeśli ktoś zechce pomóc mi w podjęciu decyzji będę wdzięczny za "pisania jak dla głupka" Przymierzam się do zakupu roweru, ma on mi służyć do dojazdu do pracy, jazdy po mieści, weekendowe wypady za miasto, przyszłościowo wypady w góry itp. Mam 23lata, 182cm wzrostu, waga ok 80kg. Na rower chce przeznaczyć maksymalnie 4000zł (zakup na raty), ale chce się dowiedzieć czy warto już teraz zainwestować w coś droższego, czy lepiej kupić coś tańszego i za jakiś czas wymienić. Nie miałem jeszcze okazji aby wejść do jakiegoś sklepu z rowerami, więc nie wiem nawet za jaką ew. ramą miałbym patrzeć. Z rowerów które mnie interesują i tu prosiłbym o podanie + i -, oraz wybranie waszym zdaniem najlepszego roweru Podaje linki do sklepu im-motion, dlatego że są z Wrocławia (tam zamierzam kupić), oraz mają te rowery nad którymi się zastanawiam. Więc tak: Specialized: Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY GÓRSKIE modele 2011 Âť SPECIALIZED Âť Rockhopper Specialized Rockhopper 2011r. Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY GÓRSKIE modele 2012 Âť SPECIALIZED Âť Rockhopper Expert Specialized Rockhopper Expert Kross: Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY GÓRSKIE modele 2011 Âť KROSS Âť LEVEL A8 Kross Level A8 cena na maksymalnym pułapie, ale widziałem z 2010r, za jakieś 300-400 mniej Cube: Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY GÓRSKIE modele 2011 Âť CUBE Âť LTD COMP Cube LTD COMP Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY GÓRSKIE modele 2011 Âť CUBE Âť ACID Cube ACID Giant: Sklep Rowerowy Wrocław. SPECIALIZED, CUBE, GIANT, UNIBIKE, KROSS, MERIDA. Posiadamy 3 sklepy i serwisy we Wrocławiu. Rowery Wrocław, Narty Wrocław. Âť ROWERY GÓRSKIE modele 2012 Âť GIANT Âť Talon 1 Giant TALON 1 Co o tym sądzicie, a może jakieś inne propozycje? W razie jakichkolwiek pytań pisać, z góry dzięki, pozdrawiam Bartek Decydujesz się na zakup roweru do 4 tysi i widzę że zaznaczyłeś rowery tylko na 26" , nie bieżesz pod uwagę 29"? Zaznaczyłeś linki sklepu w ktorym się zaopatruję , więc jesli jesteś z okolic Wro to podjedz na pewno Ci obiektywnie doradza jaki rower nabyć ....mają to nad czym się zastanawiasz......Cube , Speca i Kross-a równiez oraz pare innych marek. Jeśli interesuje Cie raczej 26" to brałbym pod uwagę model Cube LTD Race z roku 2011. Jest świetnie poskładany i bezkonkurencyjny.Na rocznik 2011 można otzrymać dodatkowy rabat póki jest jeszcze przed sezonem.Tu poniżej masz specyfikacje: http://www.im-motion.pl/pl/products/260/show/2042/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/CUBE/LTD_RACE Każdy praktycznie rower marki CUBE jaki bys wybrał będzie deklasował osprzętowo konkurentów.Znajda się w nich również takie rodzynki jak kiera, mostek, sztyca marki Easton których na próźno szukać w konkurencyjnych markach no chyba że pow. 9 tysięcy złotych a w Cube już za 2 tysie są kokpity z tej marki.Ramy są równie dobre jak w markach typu Giant, Merida a troszkę lepsze od marek polskich, choć wolałbym wspierać polski przemysł choć czasami się nie da. Jeśli twój zakup roweru w kwocie oscylującej ok 4 tysięcy ma być bardziej rozwojowy tzn. rower byłby modyfikowany w najbliższych sezonach o lepsze podzespoły wtedy bez wahania wybrałbym produkt cenionej marki Specialized. Spec jest drogi ale dlatego że ramy są sztywne, w rewelacyjnej geometrii i maja doz. gwarancję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.