Skocz do zawartości

[10271g] Merida matts flx team by Cox

Cox

Rekomendowane odpowiedzi

zdjęcie było robione troche od góry i może to tak wyglądać, podsiodłówka jest 73, amor 70

dzięki -brałem pod uwagę zbieżność perspektywy, dlatego pytałem.

Dlatego fajnie jest robić foty w plenerze długoogniskowym obiektywem i do tego kucając -_- wtedy geo jest niezakłócone.

A jak już chcemy jakąś perspektywę, to musi być zdecydowana-mocna. Dość wymądrzalstwa bo OT :P

Te czarne korby XT też kiedyś strasznie mnie kusiły (dla mnie to najładniejsze xt ). Niestety - są praktycznie niezdobywalne(OEM), a ja na dokładkę używam 170mm, więc w ogóle można zapomnieć.

Ale teraz wzrok kieruję w stronę sram/truvativ. Mają jak dla mnie fajny, surowo-techniczny look.

(cut)...Swoją drogą rama super, tylko kolor płomieni pasuje jak pięść do oka

Dla mnie osobiście te płomienie dyskwalifikują ramę DLA MNIE. Ale ogólnie co kto lubi -_- buło by nudno, gdyby wszyscy lubili to samo

gratuluję przejścia na jedyny słuszny w poważnym MTB system hamulców :thumbsup: hydrauliczne tarcze.

Skoro już nawet szosowcy chcą na nich jeździć, to v-ki pozostaną niedługo fanaberią dla lightbikerów oraz budżetowym rozwiązaniem dla szerokich mas - ale to nie my :icon_cool:

A co do obręczy - tak ma właśnie m.in. Sunrims (?) Equalizer - nazwa właśnie od wyrównania napięcia szprych dzięki asymetrycznemu ułożeniu otworów

Edytowane przez bartnik

może i tak twierdzą producenci, ale wybierając się po zimnie na trening szosówką i robiąc "piaskowanie" to zaraz klocków nie ma

z obliczeń wyszło że rower waży 10,64 kg, czyli z lekkimi oponami 10,33

Edytowane przez Cox

Swoją drogą rama super, tylko kolor płomieni pasuje jak pięść do oka

Eee nie mów. Tak się może wydawać z początku, ale ten granat i zielone płomienie to 100% "merida team". naprawdę świetna rama i coraz lepsze komponenty. Wagowo już blisko granicy 9xxx g :)

Edytowane przez Lumperator

już dawno byłoby 9xxx jakbym na v-kach został

Wczoraj coś się amorkowi popsuło jak spuściłem z nigo powietrze i napompowałem od nowa, focha puścił i coś trzaskało na 1 mm skoku :unsure: , taki jakby luz, nie odbijał do końca sprężyście, w sklepi powiedzieli mi że może się tłumik zapowietrzył, coś tam go brunoxem popsikałem, napompowałem do 160psi, spuściłem do 110, , troche pouginałem i jest ok

lubie jak się samo naprawia :033:

Edytowane przez Cox

Hmmm polemizowałbym czy na vkach jest łatwiej zejść z wagą. Działający komplet SD7 z klamkami, pancerzami, linkami, śrubkami, piwotami to ok 650g. Do tego naprawdę lekkie koła pod vki to 1400g. Porównując do tarcz, przeciętny kpl waży ok 800g, np. R1 600g, do tego koła...niewiele trzeba się postarać, żeby zbudować koła nawet o wadze 1200g. Także z tymi vkami to uważałbym :)

Zielone płomienie ok, ale tylko i wyłącznie do czarnego, tak jak było w topowym FLX :) w sumie moja meridka też zła nie była http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/244916bc476e3f0e.html

Jasne zgadzam się co do samych hamulców, ale nie koniecznie do kół... oczywiście koła pod tarcze będa lżejsze ale przy dość dużym budżecie... Przy v-kach komplet ZTR-ów na v-ki w połączeniu z piastami szosowymi novateca daje lekki zestaw i opcje złożenia czegoś w granicy 1300-1400g przy budżecie takim samym lub nizszym jak przy kołach na ZTRach dla tarcz...

Nie liczyłem już dokładnie ale niech będzie...

vki

ztr 355 - 2x360g = 720g (700zł)

piasty novatec - 330g (370zł)

szprychy - 300g (200zł)

nyple - 20g (50zł)

1370g za 1320zł

W bardzo podobnej cenie i wadze są zestawy Alpine/Novatec/dlight, a spokojnie jest jeszcze z czego zbijać, w przeciwieństwie do v'ek.

Ja do v'ek nic nie mam, porządny zestaw naprawdę dobrze hamuje nie mówiąc o ceramice, ale w dobie rozwoju niestety tarcze lepiej hamują i bywają przy tym lżejsze. Kropka :)

Edytowane przez miskov17

Waga całego zestawu zalezy od budżetu. trudno jest dywagować tak po prostu. Jeżeli szukamy najlżejejszego rozwiązania to dla v-ek będą koła 1350g+klamki extralite'a 30g... i co dalej? zdecydowanie tytanowe śruby i tytanowe piwoty ale jaki system v-ek? XTR-y? W przypadku tarcz wybór jest prosty.. formula carbonowa