Adunaphel Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Witam serdecznie. Na wstępie nadmienię że korzystałem z wyszukiwarki i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (a może niewystarczająco intensywnie szukałem ?). Posiadam sztywniaka z karbonową rurą sterową, i mam problem z zakleszczeniem expandera (prawdopodobnie RS) w owej rurze. Składa się ów expander z pierścienia i wchodzącego w niego stożkowego korka z aluminium(lepiej nie potrafię tego opisać). Teoretycznie korek- stożek powinien zakleszczać pierścień (tak na chłopski rozum) i dać tym samym możliwość wkręcenia śruby i dociśnięcia topa od sterów . Niestety wkręcając śrubę ciągnę za nią pierścień i korek aż do końca rury sterowej i nici z zakleszczania. Jeśli wie ktoś z szanownych kolegów jak sobie poradzić z tym problemem w domowych warunkach to proszę o odpowiedź. Expander wygląda tak jak ten [Amortyzator] Karbonowa rura sterowa - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa
lyndowss Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Jak weźmiesz do ręki expander i wkręcisz do końca śrubę to spróbuj włożyć do rury sterowej od góry. Jeżeli przejdzie to może jest to ekspander na mniejsza średnicę rury sterowej i będziesz musiał wymienić.
Adunaphel Napisano 23 Lutego 2012 Autor Napisano 23 Lutego 2012 Zakleszczając expander na sucho nie ma szans na włożenie go do rury sterowej, staje się dużo za gruby. Może ktoś wie czy taki expander powinien składać się tylko z dwóch części?
Adunaphel Napisano 25 Lutego 2012 Autor Napisano 25 Lutego 2012 Szkoda że wikt nie wie jak poradzić sobie z moim problemem. Pofatygowałem się do serwisu, wydałem 20 zł i kłopot z głowy, w dodatku pokazali fachowo jak co i do czego.Banalinie proste, jak się już wie o co chodzi.
lyndowss Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 To jak już wiesz to opisz jak to trzeba zrobić i o co chodziło.
eloo Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 po prostu ekspander wkładasz do rury sterowej, następnie wkręcasz śubkę razem z topcapem ewentualnie jak nie chcesz mieć ekspandera przy samym końcu rury sterowej to dokładasz między topcap a ekspander tulejkę i z umiarem dokręcasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.