Skocz do zawartości

[suport tuleje z gwintem ] do waganta, ktoś dorabia?

dovectra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zaciekawił mnie wątek w którym forumowicz dorobił gwintowaną tuleję do suportu waganta.

Mam podobna ramę rometu i przyznaję wciskane miski to utrapienie.

czy istnieje możliwość dorobienia u kogoś takiego ustoistwa?

Skoro przetarty szlak i się sprawdza to nie będę sam kombinował.

jakie by były koszty tych tulei?

pozdrawiam

Radek

W każdym warsztacie tokarskim Ci takie coś dorobią, nie ma żadnej filozofii. Ja również miałem dorobione ale w końcu nie założyłem tego do Waganta. Mnie koszt tych tulei wyniósł pół litra. Niestety pan, który robił mi tą redukcję zawinął się z tego świata. Najlepiej poszukać jakiegoś, nie mega wypasionego, tylko takiego z dwoma tokareczkami, wtedy i chętnie się tym zajmą i będzie w miarę tanio. Uprzedzając Twoje pytanie, nie mam już tych tulei.

Rysunku mieć nie musisz. Zostawiasz ramę, i suport, który chcesz wkręcić i wsjo. Sami sobie pomierzą.

Zawsze można zastosować suport na kwadrat pasujący do wciskanych misek. Kupiłem taki bodajże za 18zł.

można z tego co pamiętam kupić taki nawet i za 10zł na allegrze. ale ile z tym męczarni. Teraz zmieniłem ramę na taką z suportem w pakiecie i nigdy bym do tamtego nie wrócił.

ale z dwojga złego (tzn. suport na kliny) lepiej mieć na kwadrat

właśnie mam na kwadrat, lecz łamię je co jakiś czas.

po za tym, miski latają po ramie, wkleiłem je na poxipol.

i niestety jest tylko jedna słuszna długość osi...

przez co 90% korb odpada, bo mają mega odsadzenie.

dzięki za zainteresowanie.

niestety nie znam w Wa-wie żadnego tokarza, który by za rozsądną cenę to zrobił.

Może ktoś z was kogoś , poleci?

To zmierz tylko średnicę wewnętrzną mufy i szerokość. Średnicę zmierz w kilku miejscach żeby wyeliminować ewentualną owalność. Zmierz suwmiarką i wymiary podaj z dokładnością do 0,05mm. Nic nie obiecuję, ale zapytam się w kilku okolicznych warsztatach tokarskich. Oczywiście najpierw muszę znaleźć czas żeby dokończyć rysunek. Ostatnio przed dwoma tygodniami pojawiło się małe dziecko (to już drugie :thumbsup: ) i dlatego z czasem trochę kiepsko ale powinienem trochę wykroić.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...