Skocz do zawartości

[pedały] odkręcanie/przykręcanie

andrzejek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem sobie pedałki SPD :D więc poszedłem sobie do garażu, z narzędziami i wogóle. Zabrałem się za odkręcanie pedałów - lewy pedał (od strony blatów) odkręciłem bez problemu, odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. Natomiast lewego pedała nie mogę odkręcić za cholerę!! Odkręcałem tak samo jak prawy pedał - odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. I teraz pytanie - czy lewy pedał powinienem odkręcać w tą samą stronę co prawy? I czy jest jakaś możliwość żeby gwint się zapiekł? Proszę o jakiekolwiek wskazówki jak sobie poradzić z tym cholerstwem...

:glare:

Napisano

No tak, i tak odkręcałem. Waliłem nawet młotkiem w klucz i nic. Czy to możliwe żeby się zapiekło albo zardzewiało? A jeśli tak to co z tym zrobić?

Napisano

jajco kiedys na innym forum napisal

"lewy pedał odkręcaj w prawo tak jak sie kręca wskazówki w zegarku a prawy w lewo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara"

a tak wogole to ja tez probowalem ostatnio odkrecic pedaly (zeby wyslac do zmiany lozysk i smarowania ubijaki)

i jeden sie udalo (prawy)

a lewy niestety z calym lewym ramieniem korby musialem wyslac :)

Napisano

a tak wogole to ja tez probowalem ostatnio odkrecic pedaly (zeby wyslac do zmiany lozysk i smarowania ubijaki)

i jeden sie udalo (prawy)

a lewy niestety z calym lewym ramieniem korby musialem wyslac :(

Miałem dokładnie to samo :) Pomogło wkręcenie lewej korby w duże imadło + wieszanie się na kluczu...

Napisano

Właśnie wróciłem z garażu z zakrwawionymi łapami...

Lewy pedał dalej siedzi w korbie...

Mam pójść z tym do serwisu? Bo nie widzę innej metody... imadła nie mam :/

Napisano

Dziwne, że wszystkim trudniej idzie wykręcanie lewego pedału :) U mnie też było trudniej ale po siłowaniu się nogą na dużym kluczu puścił(po 9 latach siedzenia :wink: )

• 3 tygodnie później...
Napisano

3 dzień już pryskam ten szajs WD-40, wieszam sie na kluczu (ważę aktualnie 95 kg) i zupełnie nic! Ani jeden pederasta nawet nie drgnął. W tym tygodniu do serwisu, nie wiem jak oni to odkręcą, nie wiem.

Napisano

w moim przypadku równiez prawy odkręciłem siłą samej ręki, ale za to lewy :) przy użyciu młota. Troche trzeba było pouderzać w klucz:)

a rowerek ledwie od nowości 1000km zrobił

Napisano

Też tak miałęm, pedała z lewego ramienia nie umiałęm odkręcić...czymbym nie próbował to nie szło, więc dałem tacie aby pojechał z tym do znajomego bo może się uda i u niego to zrobili, nie wiem jak ale teraz już mam odkręcone :)

Gość Gość
Napisano

Pamiętam, że gdy kupowałem nowy rower, serwisant zanim wkręcił pedały, posmarował czymś wewnętrzne gwinty w korbie. Szkoda, że nie zapytałem czym i dlaczego. Jak nie pomoże wd-40 to spróbuj coca-colę. :rolleyes:

Niech ktoś Ci pomoże odkręcić ten pedał bo samemu zawsze ciężko. Najlepiej założyć na klucz dlugą rurę, zwiększając ramię znacznie zwiekszasz siłę okręcania (inna sprawa, że trzeba mieć rurę). A na ręce zakładaj rękawice ochronne to się nie pokaleczysz.

Napisano

witam, tez miałem ten problem z pedałami. Niestety mi nie udało sie nic zrobic, mimo wieszania sie na kluczu, wskakiwania na niego, pryskania WD40 itd. Po tylu latach uzytkowania wszystko sie zapiekło a byc moze i "puscił" gwinty. To wszystko w koncu sprowokowało mnie do wymiany korby i zakupu pedałów spd. I wyszedłem na tym bardzo dobrze, pozdr, guma

Napisano
' date='26.02.2006, 09:34' post='163908']

Dziwne, że wszystkim trudniej idzie wykręcanie lewego pedału :)

U mnie akurat było odwrotnie - lewy odkręciłem reką.

Za to z prawym to się namęczyłem... żadne smarowanie, walenie młotkiem nie pomogło.

W końcu korba wylądowała w dużym imadle i kluczem przełużonym rurką (rura sterowa od nowego widelca okazała się idealna do tego celu) jakoś pedziowi dałem radę :)

A co do kierunków gwintu to mam łatwy sposób na zapamiętanie:

W czasie normalnej jazdy wszystkie gwinty suportu i pedałów są wykręcane :!!:

Nigdy więcej pomyłek... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...