andrzejek Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Witam Kupiłem sobie pedałki SPD więc poszedłem sobie do garażu, z narzędziami i wogóle. Zabrałem się za odkręcanie pedałów - lewy pedał (od strony blatów) odkręciłem bez problemu, odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. Natomiast lewego pedała nie mogę odkręcić za cholerę!! Odkręcałem tak samo jak prawy pedał - odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. I teraz pytanie - czy lewy pedał powinienem odkręcać w tą samą stronę co prawy? I czy jest jakaś możliwość żeby gwint się zapiekł? Proszę o jakiekolwiek wskazówki jak sobie poradzić z tym cholerstwem... :glare:
Puma [JFK] Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Lewy pedał ma odwrotny gwint, więc odkręcasz tak jak ruch wskazówek zegara
andrzejek Napisano 25 Lutego 2006 Autor Napisano 25 Lutego 2006 No tak, i tak odkręcałem. Waliłem nawet młotkiem w klucz i nic. Czy to możliwe żeby się zapiekło albo zardzewiało? A jeśli tak to co z tym zrobić?
Puma [JFK] Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Możliwe zawsze jest, popsikaj WD40 i jutro spróbuj.
jo_jacek Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Mnie uczono ze sie odkreca po prostu do tyłu roweru :]
DENI Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 jajco kiedys na innym forum napisal "lewy pedał odkręcaj w prawo tak jak sie kręca wskazówki w zegarku a prawy w lewo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara" a tak wogole to ja tez probowalem ostatnio odkrecic pedaly (zeby wyslac do zmiany lozysk i smarowania ubijaki) i jeden sie udalo (prawy) a lewy niestety z calym lewym ramieniem korby musialem wyslac
skrzynia Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 a tak wogole to ja tez probowalem ostatnio odkrecic pedaly (zeby wyslac do zmiany lozysk i smarowania ubijaki) i jeden sie udalo (prawy) a lewy niestety z calym lewym ramieniem korby musialem wyslac Miałem dokładnie to samo Pomogło wkręcenie lewej korby w duże imadło + wieszanie się na kluczu...
andrzejek Napisano 25 Lutego 2006 Autor Napisano 25 Lutego 2006 Właśnie wróciłem z garażu z zakrwawionymi łapami... Lewy pedał dalej siedzi w korbie... Mam pójść z tym do serwisu? Bo nie widzę innej metody... imadła nie mam :/
sebekfireman Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Ja miałem też ten sam problem. Pomogło dużo WD40 i stawanie całym ciężarem ciała na kluczu
DENI Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 hehehe no tak ..... musiales ... ok nie napisze tego
Schwefel Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Też tak miałem i niestety muszę przyznać, że WD40 pomógł, w końcu on od tego jest
Puma [JFK] Napisano 26 Lutego 2006 Napisano 26 Lutego 2006 Dziwne, że wszystkim trudniej idzie wykręcanie lewego pedału U mnie też było trudniej ale po siłowaniu się nogą na dużym kluczu puścił(po 9 latach siedzenia :wink: )
andrzejek Napisano 1 Marca 2006 Autor Napisano 1 Marca 2006 Sprawa załatwiona rower w serwisie był... Ale faajne sa SPD
IBNZ Napisano 20 Marca 2006 Napisano 20 Marca 2006 3 dzień już pryskam ten szajs WD-40, wieszam sie na kluczu (ważę aktualnie 95 kg) i zupełnie nic! Ani jeden pederasta nawet nie drgnął. W tym tygodniu do serwisu, nie wiem jak oni to odkręcą, nie wiem.
lukav Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 w moim przypadku równiez prawy odkręciłem siłą samej ręki, ale za to lewy przy użyciu młota. Troche trzeba było pouderzać w klucz:) a rowerek ledwie od nowości 1000km zrobił
Pacmen_89 Napisano 25 Marca 2006 Napisano 25 Marca 2006 Też tak miałęm, pedała z lewego ramienia nie umiałęm odkręcić...czymbym nie próbował to nie szło, więc dałem tacie aby pojechał z tym do znajomego bo może się uda i u niego to zrobili, nie wiem jak ale teraz już mam odkręcone
Gość Gość Napisano 26 Marca 2006 Napisano 26 Marca 2006 Pamiętam, że gdy kupowałem nowy rower, serwisant zanim wkręcił pedały, posmarował czymś wewnętrzne gwinty w korbie. Szkoda, że nie zapytałem czym i dlaczego. Jak nie pomoże wd-40 to spróbuj coca-colę. Niech ktoś Ci pomoże odkręcić ten pedał bo samemu zawsze ciężko. Najlepiej założyć na klucz dlugą rurę, zwiększając ramię znacznie zwiekszasz siłę okręcania (inna sprawa, że trzeba mieć rurę). A na ręce zakładaj rękawice ochronne to się nie pokaleczysz.
Gość guma Napisano 30 Marca 2006 Napisano 30 Marca 2006 witam, tez miałem ten problem z pedałami. Niestety mi nie udało sie nic zrobic, mimo wieszania sie na kluczu, wskakiwania na niego, pryskania WD40 itd. Po tylu latach uzytkowania wszystko sie zapiekło a byc moze i "puscił" gwinty. To wszystko w koncu sprowokowało mnie do wymiany korby i zakupu pedałów spd. I wyszedłem na tym bardzo dobrze, pozdr, guma
ralf Napisano 30 Marca 2006 Napisano 30 Marca 2006 jeden prosty wniosek z tego tematu: odkrecac pedały co 500km i nie bedzie problemu :lol:
easyrider Napisano 1 Kwietnia 2006 Napisano 1 Kwietnia 2006 ' date='26.02.2006, 09:34' post='163908']Dziwne, że wszystkim trudniej idzie wykręcanie lewego pedału U mnie akurat było odwrotnie - lewy odkręciłem reką. Za to z prawym to się namęczyłem... żadne smarowanie, walenie młotkiem nie pomogło. W końcu korba wylądowała w dużym imadle i kluczem przełużonym rurką (rura sterowa od nowego widelca okazała się idealna do tego celu) jakoś pedziowi dałem radę A co do kierunków gwintu to mam łatwy sposób na zapamiętanie: W czasie normalnej jazdy wszystkie gwinty suportu i pedałów są wykręcane :!!: Nigdy więcej pomyłek...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.