Skocz do zawartości

[pulsometr] jaki kupić ?

wikiyu

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie ostatnio chodziłem po mieście z zamiarem kupna zegarka, ale w końcu jako że nic mi się nie podobało a fundusze rosły w związku z długimi poszukiwaniami postanowiłem popytać i poszukać w sieci jakichś pulsometrów jako że jeżdżę 'nieco' na rowerze, a i biegam ostatnimi czasy sporo.

ceny w mieście w {chyba najdroższej sieci sportowej w PL} go-sporcie najniższe PC-3 Sigmy to wydatek ok 150zł skłoniły mnie do zajrzenia na allegro i do sklepów internetowych gdzie znalazłem dużo niższe ceny np

http://www.formicki.webd.pl/catalog/index.php?cPath=22 [jego konto na allegro - ok 250 tranzakcji sprzedaży i same pozytywy] gdzie za 160 PLN można kupić PC-16 lub fit-watch`a Sigmy

i stąd moje pytanie: który z nich ? a może wiecie o jakichś modelach w podobnej cenie i z podobnymi możliwościami ?

• 5 miesięcy temu...

Mam fit watch od jakiegos czasu i jestem bardzo zadowolony. Wszystko konfigurowalne, dziala bezproblemowo. Pamieci pozwalaja zapisac 7 treningow, pulsometr pokazuje w procentach w jakich strefach wysilku odbywal sie trening, oczywiscie poza pokazywaniem czasow. W zasadzie jest wszystko co potrzebne w pulsometrze. Do tego oczywiscie funkcja zegarka, niestety tu juz bez bajerow (brakuje podswietlania ale to w koncu nie jest zegarek tylko pulsometr). Kupilem za 155PLN na Allegro w komplecie z krokomierzem (zabawka ktora zupelnie mi sie nie przydaje ale jesli ktos biega to moze...). Co do PC16 to nie uzywalem wiec nie mam zdania.

zgadzam się z quibo :blush: mialem wczesniej sigme pc15 , wysiadła- wada nie do naprawienia, teraz mam polara s120 za 250 na allegro kupilem, polar jest swietny , trwaly jestem mega zadowolony, na sigme nawet bym nie spojrzał szczególnie że miałem nieprzyjemności z tą firmą, liczniki są ok ale co do pulsometrów to mam mieszane odczucia

Jeżeli krucho u Ciebie z kasą, a zależy Ci na pulsometrze to polecam Sigmę PC-9, niewiele ustępuje Fit-Watchowi czy PC-15.

oto właśnie chodzi żeby sie nie zrujnować na ten pulsometr a żeby był w miarę dobry i niezawodny no i jeszcze coby instrukcja po polsku była :)

oto właśnie chodzi żeby sie nie zrujnować na ten pulsometr a żeby był w miarę dobry i niezawodny no i jeszcze coby instrukcja po polsku była :)

Jeżeli chodzi o "polskie instrukcje" w modelach Sigmy, to powiem tyle, że czytając wersję angielską z obrazkami dowiedziałem się więcej ;)

Ja kupiłem od Formickiego, czyli tam gdzie kolega link wrzucił. Dołącza on instrukcję tłumaczona na polski i gwarancję. Konkretnie SS PC-15 i jestem bardzo zadowolony. Jeździłem pod liniami wysokiego napięcia i wcale nic nie zakłóca, wbrew temu co mówią niektórzy. Może to był mankament starszych modeli. Naprawdę polecam ten model.

• 4 tygodnie później...

A ja mam takie pytanko, na czym wogóle polega pomoc pulsometra w treningu bo niezbyt wiem a wszyscy bardzo to chwalą i bym się może skusił jak sianko wpadnie jakieś. Nie chodzi mi o odpowiedź typu: "Mierzy Puls " Tylko dokładnie na jakiej zasadzie się z niego kożysta, jak trenuje itp.

Dziex

W zależności od celów jeździe się w określonej strefie pulsu. Mogłeś trochę na forum poszukać bo tutaj są one wypisane: http://www.forumrowerowe.org/pulsometr-t18886.html .

Podobnych tematów na forum jest mnóstwo, wystarczy poslużyć się opcją SZUKAJ.

Najważniejsze to wyznaczyć sobie co chcesz poprawić. Pisanie ogólnie jest zbyt rozległe i byłaby to cała książka.

A jaki polecacie pulsometr bez zakładania tej obręczy na klatkę piersiową? W ogóle są takie?

I ostatecznie lepsza Sigma Sport Fit Watch czy Polar F5? (ceny są zbliżone).

Chodzi mi o jakość wykonania, bo chyba LCD w Sigmie jest lepszy (więcej się informacji mieści, przynajmniej tak wnioskuje ze zdjęć z sieci).

Spotkałem się też z pulsometrami z pomiarem na nadgarsku z tętnicy promieniowej. Jednak od razu odradzam jego zakup, gdyż jest bardzo duży margines bledu wynikajacy z miejsca pomiaru i charakterystyki jazdy na rowerze.

Jak pisano wyzej - najlepsze z ogolnodostepnych pomiarów sa te z opaska na klatke, ktora nie przeszkadza w czasie jazdy.

Nie będę zakładał nowego tematu, bo takze chce w koncu zainwestowac w pulsometr.

Mozecie polecic jakis model (w miare mozliwosci tani) z licznikiem okrazen? Zalezaloby mi na tym, aby pamietal sredni puls z kazdego okrazenia, a juz idealem byloby wartosci min/max.

Zakladam, ze pulsometr z ww. funkcją bedzie mial tez 'standardowe', przydatne funkcje ;)

Najtanszy jaki znalazlem to Polar CS200, ale jego cena (grubo ponad 400zł) mnie powala :025:

ja mam pytanie do uzytkowników fit watcha. Moze to smieszne ale cos chyab robie nie tak.Chciałem zmierzyc sobie tentno lezac w lozku. Wszystko dokladnie nawilzylem i przypasowalem a pulsometr mimo to ledwo albo wogole nie lapie sygnalu. W czasie jazdy albo innej aktywnosci fizyczej nie ma najmniejszego problemu. Chcialbym zauwazyc ze w czasie lezenia opaske mialem dosc mocno spieta wiec watpie ze to wina niedostatecznego kontaktu opaski z cialem.

zamowilem POLAR CS100, pulsometr z kodowanym sygnalem, polaczony z licznikiem bezprzewodowym, typowo kolarski, zobaczymy jak sie sprawdzi :-)

slyszalem troche zlego na temat bezprzewodowych licznikow, ale mam nadzieje ze polar jakos zabezpieczyl swoj przed zakloceniami :) z tego co mi wiadomo w tym modelu nie ma takich problemow... mam nadzieje ze to prawdziwe informacje :)

Dobry wybór :(

Już ponad 2 lata używam Polarów, ogólnie nie sprawiają problemów. Kilka razy pokazało jakieś dziwne wartości, ale jak na taki czas i tyle godzin treningów te kilka razy to tyle co nic :)

Kodowana opaska działa super - nawet w dużej grupie pulsometr wskazuje poprawne wartości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...