rybciasum Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Oczywiście że mogą być , ale czasami trafiają się buble, najlepiej kupować z pewnego źródła tu masz dwie takie : http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-okazja-wroclaw-nowa-cena-tanio-i2773870480.html http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-i2782578825.html ta druga słabo opisana, nie wiadomo co tam w środku siedzi Edytowane 13 Listopada 2012 przez rybciasum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Epicon czuły?Bez żartów, na pewno nie można powiedzieć, że epicon jest czuły i płynny, bo nie jest, ale nie zmienia to faktu, że to jednen z najlepszych widelców w kategorii cena/jakość. No chłopie, nie gadaj, że czuły nie jest. Jak dla mnie jest w sam raz. Skoro się ugina pod wystającym na 1,5 cm krawężnikiem to chyba nie jest źle. Coś bardziej czułego to już by była gąbka, a mi coś takiego by nie odpowiadało. a mozesz cos wiecej na temat tego amorka powiedziec.... A co chcesz wiedzieć? Bo tak ogólnie to nie wiem co napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Epicon nie jest czułym amortyzatorem, między nim a np. sidem jest kosmiczna różnica, tak samo jak np. rsy czy bombery w wersjach sprężynowych, jak będziesz miał okazję się przejechać to poczujesz różnicę. Skoro się ugina pod wystającym na 1,5 cm krawężnikiem Przy odpowiednio ustawionym ciśnieniu lub dobranej sprężynie każdy prawdziwy amortyzator się ugnie, nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Powiem tylko, że na zjazdach wybiera małe kamyczki i nierówności (chodzi o zjazd po ziemnej/szutrowej drodze ze sporą ilością dołków i większych kamieni). Jak dla mnie po prostu jest ok, jeśli coś byłoby bardziej czułe to mi by raczej nie odpowiadało. Zależy od właściciela - jak kto woli. Jeśli ktoś chce nowy widelec z gwarancją to wiadomo, że w tej kwocie to epicon. Ale jeśli może być używka to reba byłaby ok, w końcu dwie komory. Tylko nie wiem czy te za niecałe 6 stówek są pewne. Ja bym się trochę bał brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 @rybciasum podal linki do 2 amorkow, ale jak je ogladam to chyba są z roznych roczników, czy reby bardzo roznia sie jesli chodzi o rok produkcji? powiem szczerze ze ten bialy lepiej wyglada i gdy by byl czarny to chyba bym go licytowal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 czy biały nie pasuje? polemizowałbym :ppp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Nie wiem czy dobrze widze, ale czarny ma chyba IS pod hamulce. W sumie to też wazna sprawa jest gdyz obecnie praktycznie wszystko jest robione pod nowy system czyt. PM tak więc łatwiej jest znaleźc zacisk (adapter z PM na IS jest mega trudno dostepny) a przy mocowaniu hampli na PM zdecyodwanie łatwiej o regulacje i trudniej o ocieranie klocków o tarcze. To chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Adaptery są dostępne, problem jest inny - nie do każdego zacisku/amortyzatora będą pasować. Mocowanie - to raczej IS jest przyjaźniejszy, przykręcasz i działa (chyba że masz coś krzywego - mocowanie/tarczę - to wtedy nie działa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 No tak ale w przypadku IS masz podkładki do regulacji odległości od ramy/amora a w PM przykręcasz i działa. Wiem, że są ale ie jest łatwo je dostać. Nie mówię o adapterach aby do amora IS założyć acisk pod PM (bo takie adaptery sa nawet w komplecie czasami) ale odwrotnie tak aby do amora a mocowaniem PM założyć zacisk w systemie IS, a wbrew pozorom to nie est ten sam zacisk. Sam kiedyś się na to naciąłem i łatwiej było kupić nowy zacisk niż szukac adaptera szczególnie, że zależało mi na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Obecnie nie ma problemu z zakupem takowych adapterów - dokładnie te, o których piszesz (mocowanie PM, zacisk IS). W IS nie stosowałem podkładek Chociaż pewnie są takie kombinacje ram/amortyzatorów/zacisków, przy których te podkładki będą koniecznością. Podobnie regulacja przy PM potrafi być czasem upierdliwa. Osobiście wolę IS, bo kilka gwintów PM już zepsułem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 akurat mocowanie zacisku najmniej mnie martwi mam adapter wiec nie powinno z tym być kłopotu... z ocieraniem tarczy nie mialem nigdy problemu... aha jeszcze jedno, czym sie rozni wersja SL od RL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 RL - Remote lockout - manetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 a może Fox F100 RL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jeszcze zostaje R7, który do meridy pasuje jak chipsy do piwa Wyjdzie Cie relatywnie najtaniej, bo starą wersję bez absoluta 80mm stoi na allegro za 600zł z okłademi, nówka. Praca jest bardzo przyjemna a waga sporo mniejsza, niestety dosyc mocno się muli na mrozie. Łatwy serwis, łatwy dostęp do części i instrukcji, cała budowa amor jest banalna, do tego wygląda rasowo w ramie meridy:) Warto też dołożyć bo za 950zł masz nowego R7 z absolutem, a to jest moim zdaniem liga SID-a. Fox b.fajny, ale najdroższy w utrzymaniu, wiec używany może okazać się ryzykownym zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) na r7 popatrzę, a wczoraj dostałem nowe (używane) opony, cena 125,50 zl z wysyłką. moim zdaniem w super stanie, po 1 sezonie wg poprzedniego właściciela. zmianę opon wymusiły na mnie 2 czynniki: • zima i śliskie nawierzchnie • łysa tylna opona i przednia już sporo zużyta wagi niestety nie znam realnej bo mi bateria w wadze padła, wiec zerknąłem na rowerowąwage.pl i mniej wiecej poznalem mase tych opon. Tire (Front): (Opona przednia) była MAXXIS IGNITOR 26x2.10 - 633g Jest Schwalbe Nobby Nic Evo TR 26x2,25 - 566g - 67g Tire (Rear): (Opona tylna) Była MAXXIS DY-NO-MITE 26x2.10 - 690g Jest Schwalbe Racing Ralph Evo TR 26x2,25 - 507g - 183g razem mniej o około 250g czyli teraz rower wazy około 12 940g po 2 km do pracy powiem, że jechało się fajnie aktualne foto: Edytowane 13 Grudnia 2012 przez javman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 rowerek wygląda "agresywnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Zwłaszcza siodło B. dziwne ustawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Zgadzam się z przedmówcą siodło szpeci cały rower, zmień je !!! A tak poza tym to fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 heh, siodelko pęknięte ale dzieki temu bardzo wygodne sie zrobilo.. ugina sie bardziej i amortyzuje fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 aż w końcu pęknie a Ty wylądujesz głową pod czyimś samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
medik Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Albo z fragmentem siodełka w d........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 nie no co wy, bardzo solidnie sie trzyma. ok baterie do wagi dorwalem i zwazylem opony, niewielkie roznice w porownaniu z tym co na necie znalazlem i tak: nobby nic - 560g a nie 566g racing ralph - 508g a nie 507g wiec razem 5 gram lzej niz poprzednio. a wiec jest tak: Bar Ends: (Rogi) Merida - 132g Bar Plugs: (Korki do kierownicy) 5g Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Romet - 99g Bolts: (Śrubki) - 70g Bottom Bracket: (Wkład suportu) Shimano SH-BB51 - 97g Brake (Front): (Hamulec przedni) ShimanoBL/ BR-445 – 279g Brake (Rear): (Hamulec tylny) Shimano BL/BR-445 – 292g Brake Adapter: (Adaptery) (F – 15g, R – 26g) – 39g Brake Rotor (Tarcze hamulcowe) Ashima Airotor 2x160mm (F - 85g, R - 84g) – 169g Cables: (Pancerze i linki) Jagwire ~ 140g Cassette: (Kaseta) Shimano SLX CS-HG80-9 11-32T - 281g Chain: (Łanńuch) Shimano CN-HG73 106ogniw - 266g Crankset: (Korby) Shimano Deore FC-M590 - 884g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano XT FD-M771 - 160g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano XT RD-M772 SGS - 229g Fork: (Widelec) SR Suntour XC-60 - 2450g Frame: (Rama) Merida Matts Sport 300 18" + hak - 2120g Grips: (Gripy) Merida - 30g Handlebar: (Kierownica) Ritchey Pro 25,4/560 – 148g Headset: (Stery) Cane Creek - 50g Pedals: (Pedały) MTB - 350g Seat: (Siodło) IKE - 333g Seatpost: (Sztyca) Smica Pro Post 27,2/350 - 218g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Merida - 45g Shifters: (Manetki) Shimano Alivio SL-M430 3x9 - 279g Skewers: (Zaciski koł) Mavic + Shimano - 122g Spacers: (Podkładki pod mostek) Cane Creek - 37g Starnut: (Gwiazdka) wliczona w amortyzator Stem: (Mostek) IKE - 163g Tire (Front): (Opona przednia) Schwalbe Nobby Nic Evo TR 26x2,25 - 560g Tire (Rear): (Opona tylna) Schwalbe Racing Ralph Evo TR 26x2,25 - 508g Top Cap: (Top cap) Merida (korek 9g sruba 7g) - 16g Tubes: (Dętki) HENG SHIN - 370g Wheel Front: (Koło przednie) Mavic CrossRide ’09 - 912g -Hub: (Piasta) - -Rim: (Obręcz) - -Spokes: (Szprychy) - -Nipples: (Nyple) - -Rim tape: (Opaska) – 29g Wheel Rear: (Koło tylne) Mavic CrossRide ‘09 - 1044g -Hub: (Piasta) - -Rim: (Obręcz) - -Spokes: (Szprychy) - -Nipples: (Nyple) - -Rim tape: (Opaska) - 29g Inne: Licznik: Crivit – 40g Razem: 12 937g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) stało się, kupiłem amortyzator, po dlugich rozwazaniach padlo na RS Rebe SL z 2010r - cena 625 zl - uzywana 1,5 sezonu. waga z manetką 1698g zysk wagowy to 752g amorek: ostateczna specyfikacja Bar Ends: (Rogi) Merida - 132g Bar Plugs: (Korki do kierownicy) 5g Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Romet - 99g Bolts: (Śrubki) - 70g Bottom Bracket: (Wkład suportu) Shimano SH-BB51 - 97g Brake (Front): (Hamulec przedni) ShimanoBL/ BR-445 – 279g Brake (Rear): (Hamulec tylny) Shimano BL/BR-445 – 292g Brake Adapter: (Adaptery) (F – 15g, R – 26g) – 39g Brake Rotor (Tarcze hamulcowe) Ashima Airotor 2x160mm (F - 85g, R - 84g) – 169g Cables: (Pancerze i linki) Jagwire ~ 140g Cassette: (Kaseta) Shimano SLX CS-HG80-9 11-32T - 281g Chain: (Łanńuch) Shimano CN-HG73 106ogniw - 266g Crankset: (Korby) Shimano Deore FC-M590 - 884g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano XT FD-M771 - 160g Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano XT RD-M772 SGS - 229g Fork: (Widelec) Rock Shox Reba SL 2010; 100mm + Poplock - 1698g Frame: (Rama) Merida Matts Sport 300 18" + hak - 2120g Grips: (Gripy) Merida - 30g Handlebar: (Kierownica) Ritchey Pro 25,4/560 – 148g Headset: (Stery) Cane Creek - 50g Pedals: (Pedały) MTB - 350g Seat: (Siodło) IKE - 333g Seatpost: (Sztyca) Smica Pro Post 27,2/350 - 218g Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Merida - 45g Shifters: (Manetki) Shimano Alivio SL-M430 3x9 - 279g Skewers: (Zaciski koł) Mavic + Shimano - 122g Spacers: (Podkładki pod mostek) Cane Creek - 37g Starnut: (Gwiazdka) wliczona w amortyzator Stem: (Mostek) IKE - 163g Tire (Front): (Opona przednia) Schwalbe Nobby Nic Evo TR 26x2,25 - 560g Tire (Rear): (Opona tylna) Schwalbe Racing Ralph Evo TR 26x2,25 - 508g Top Cap: (Top cap) Merida (korek 9g sruba 7g) - 16g Tubes: (Dętki) HENG SHIN - 370g Wheel Front: (Koło przednie) Mavic CrossRide ’09 - 912g -Hub: (Piasta) - -Rim: (Obręcz) - -Spokes: (Szprychy) - -Nipples: (Nyple) - -Rim tape: (Opaska) – 29g Wheel Rear: (Koło tylne) Mavic CrossRide ‘09 - 1044g -Hub: (Piasta) - -Rim: (Obręcz) - -Spokes: (Szprychy) - -Nipples: (Nyple) - -Rim tape: (Opaska) - 29g Inne: Licznik: Crivit – 40g Razem: 12 182g zrobilem kilkaset metrów i powiem że poprostu się płynie po drodze - teraz to mi krawezniki moga naskoczyc a nie odwrotnie popzredni wlasciciel wagowo podobnie jak ja - wiec nie musialem regulowac nic.. aktualne zdjęcie Edytowane 23 Grudnia 2012 przez javman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Rama strasznie ciąży, pół kilo mógłbyś urwać kupując np. Accenta Peaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczympek Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Z tym siodłem i mostkiem do góry wygląda jak jakiś dziwny trekking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi