rowerownia Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Witajcie. Mam problem z przednia piastą w kole MAVIC Cross Ride piasta ma luz. Na początku myślałem że to jest wina niedocisnietego zacisku koła jednak okazało sie ze to luz na piaście... można tam wymienić jakoś wianki czy łożyska tak pytam bi tam chyba są łożyska. Czy ktoś wie jaki jest ich wymiar bo wolał bym poszukać jakiegoś zamiennika w sklapie z łozyskami i zapłacić mniej . I czy różne roczniki mają rózne rozmiary i jesli tak ro jakie ??? pozdrawiam
maltan Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 posiadam te obręcze, ale jeszcze nie rozkręcałem. Z tego co mi wiadomo są tam łożyska maszynowe. Wejdź na stronę Mavic'a. Może to coś Ci pomoże
gello1 Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 W tych kołach są łożyska maszynowe. Musisz poszukać jakie to łożyska(wymiary) dokupić nowe wybić stare i przy ich pomocy nabić nowe(aby nie uszkodzić). Koszt max 50zł
rzezniol Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Najpierw sprawdź czy masz dobrze skręconą i zakontrowaną ośkę. pozdro
rowerownia Napisano 28 Lutego 2012 Autor Napisano 28 Lutego 2012 osie są niby skręcone dobrze jak obrócę kolo to kręci się bardzo gładko i bardzo długo. Luz jest wyczuwalny gdy zamontuję koło w widelcu.
rzezniol Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Niby czy masz pewność ... Mimo ze CrossRide są na łożyskach maszynowych to luz na nich kasuje cię identycznie jak na zwykłych piastach z wiankiem ... zluzuj kontre i sprawdź ... Bez sprawdzenia podstawowych rzeczy pisanie na forum usterki nie usunie. Pozdro
gello1 Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Mimo ze CrossRide są na łożyskach maszynowych to luz na nich kasuje cię identycznie jak na zwykłych piastach z wiankiem ... zluzuj kontre i sprawdź ... Oj to to nie jest prawdą. przecież oś się nabija w łożyska i tyle. te zewnętrzne niby niby"kontry" to tylko spełniają rolę ochronno - uszczelniającą. Nawet jak ich się nie zaciśsnie to zacisk od piasty zrobi to za nas.
rzezniol Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 gello1 znasz budowe piasty CrossRide ?? Ja swoje koła rozbierałem i myślę że wiem o czym mówie. Polecam zapoznać się z ta prezentacją na YouTube ... Kluczowe miejsca 23s, 34s, 56s ... Pozdrawiam
tobo Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Oj to to nie jest prawdą. przecież oś się nabija w łożyska i tyle. te zewnętrzne niby niby"kontry" to tylko spełniają rolę ochronno - uszczelniającą. Nawet jak ich się nie zaciśsnie to zacisk od piasty zrobi to za nas. Piasty mavica się "kontruje" mimo że są na maszynówkach. Bez tego koło ma luz na osi i kiwa się po montażu. Jeśli to faktycznie zniszczone łożyska to wybij jedno i weź do sklepu.
gello1 Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 gello1 znasz budowe piasty CrossRide ?? Ja swoje koła rozbierałem i myślę że wiem o czym mówie. No przyznam się, że MAVICów nie miałem w rękach. Zwracam honory wszystkim. Pzdr
rowerownia Napisano 1 Marca 2012 Autor Napisano 1 Marca 2012 Witam dzięki za porady dziś po robocie zobaczę do tego koła, rozkręcę nasmaruję skręcę. Mam nadzieję, że to tylko i wyłącznie wina kontry którą należy dobrze ustawić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.