kroczu Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Witam serdecznie, rozglądam się za mocnymi kołami pod tarczę, na 95% jestem zdecydowany na łożyska maszynowe. Moja waga 90kg, koła używane będą na oponach 2 - 2.2" w dość znanym serwisie aukcyjnym znalazłem dwie interesujące oferty: 1 - dziwnie tania D041,D042 Alexrims FR30 2 - cena zbliżona u różnych sprzedawców D041,D042 Alexrims DP20 Proszę o radę, która oferta jest według Was dla mnie lepsza.
jokulus25 Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 z tych dwóch , nie wiem które lepsze , jestem zniechęcony do firmy novatec ale może zaproponuję coś takiego http://allegro.pl/kola-disc-piasty-shimano-xt-obrecze-dt-czarne-nowe-i2122280679.html na LX pod tarcze tak że wydaja mi się być dobre
Tomash Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Tyle, że nie są to piasty na łożyskach maszynowych. Z drugiej strony, używałem piast Deore, przerobiły ze mną ok. 5k w różnych warunkach - nic się z nimi nie działo. Teraz mam piasty SLX - tłukę je na maratonach, w błocie, wodzie, piachu, mają ok 4k i też nic się z nimi nie dzieje, a ani do jednych ani do drugich ani razu nie zajrzałem. Kręcą się tak jak na początku, nic nie zgrzyta, nie piszczy - zarzutów brak.
Miliron Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Do opon 2.0-2.2 koła na obręczach DP20 powinny być ok FR30 są już bardzo szerokie i przeznaczone raczej na szersze opony.
kroczu Napisano 22 Lutego 2012 Autor Napisano 22 Lutego 2012 Do opon 2.0-2.2 koła na obręczach DP20 powinny być ok FR30 są już bardzo szerokie i przeznaczone raczej na szersze opony. Z tego co wyczytałem tutaj to taka felga jest w sam raz, czy źle rozumiem tabelkę?
Miliron Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Tabelka się zgadza Jednak do opon jakie podałeś obręcz o szerokości 27 mm będzie wystarczająca. 30mm obręcz FR30 raczej nie ma sensu brać do takich wąskich opon jak 2.0. Zwłaszcza, że obręcz na pewno nie będzie ważyła katalogowych 495 gram
kroczu Napisano 22 Lutego 2012 Autor Napisano 22 Lutego 2012 Tabelka się zgadza Jednak do opon jakie podałeś obręcz o szerokości 27 mm będzie wystarczająca. 30mm obręcz FR30 raczej nie ma sensu brać do takich wąskich opon jak 2.0. Zwłaszcza, że obręcz na pewno nie będzie ważyła katalogowych 495 gram Wewnętrzna szerokość (którą według tabeli mam brać pod uwagę) dla felgi FR30 to 23mm No i nie ukrywam, że cena za FR30 niższa o 70 PLN też kusi...
Miliron Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 W takim razie nie ma dalszej dyskusji Jeśli ma być taniej niech będzie taniej. Gorzej nie będzie Najwyżej kilka gram ciężej
dawid Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 jeszcze mozesz próbować złożyć koła na obręczy rigida taurus 2000 disc. Są tanie i mocne. Wazą 490gram.
jokulus25 Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Tyle, że nie są to piasty na łożyskach maszynowych. Z drugiej strony, używałem piast Deore, przerobiły ze mną ok. 5k w różnych warunkach - nic się z nimi nie działo. Teraz mam piasty SLX - tłukę je na maratonach, w błocie, wodzie, piachu, mają ok 4k i też nic się z nimi nie dzieje, a ani do jednych ani do drugich ani razu nie zajrzałem. Kręcą się tak jak na początku, nic nie zgrzyta, nie piszczy - zarzutów brak. tylko że to są na łożyskach maszynowych , specjalnie po twoim poscie musiałem się upewnić . Potwierdzenie : http://www.rowerowy.com/czesci/piasty/m756_rear_hub
kroczu Napisano 22 Lutego 2012 Autor Napisano 22 Lutego 2012 W takim razie nie ma dalszej dyskusji Jeśli ma być taniej niech będzie taniej. Gorzej nie będzie Najwyżej kilka gram ciężej Te 70 zł nie jest dla mnie jak coś priorytetem, chciałbym mieć po prostu solidne koła na lata. Dopytuję się jeszcze sprzedawcę o materiał nypli, bo nie chciałbym aluminiowych - czekam właśnie na odpowiedź
dawid Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Te 70 zł nie jest dla mnie jak coś priorytetem, chciałbym mieć po prostu solidne koła na lata. Dopytuję się jeszcze sprzedawcę o materiał nypli, bo nie chciałbym aluminiowych - czekam właśnie na odpowiedź Na pewno nie są alu, bo do nypli alu to trzeba trochę dopłacić
Miliron Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Zapewniam Cię, że koła w tej cenie raczej nie będą posiadały aluminiowych nypli
kroczu Napisano 22 Lutego 2012 Autor Napisano 22 Lutego 2012 Hmmm kurde, a mi się wydawało, że aluminiowe to właśnie dziadostwo, w moim kole jak je centrowałem ze 3 razy w kilku nyplach poszedł gwint, to dedukcyjnie wymyśliłem, że jak się zerwał to miękki metal jak miękki to mi aluminium do głowy przyszło... A pewnie mam teraz nyple z ruskiej stali gnącej niełamiącej...:] Dzięki za wyprowadzenie z błędu. A wróciwszy do kompatybilności to te FR30 bez problemu mi przyjmie oponkę 2.0 albo i 1.9 czy jakieś problemy z tego mogą wyniknąć ? Nie obstaję przy nim na siłę, a dodatkowo wolałbym jednak czarne szprychy jak w tej drugiej ofercie... Dodam jeszcze, że ciśnienie trzymam zwykle 3.5
kroczu Napisano 1 Marca 2012 Autor Napisano 1 Marca 2012 Tabelka się zgadza Jednak do opon jakie podałeś obręcz o szerokości 27 mm będzie wystarczająca. 30mm obręcz FR30 raczej nie ma sensu brać do takich wąskich opon jak 2.0. Zwłaszcza, że obręcz na pewno nie będzie ważyła katalogowych 495 gram Zdecydowałem się na DP20, kupiłem, założyłem. Rzeczywiście szerokość wystarczająca, jestem zadowolony, dzięki!
supermario Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 tylko że to są na łożyskach maszynowych , specjalnie po twoim poscie musiałem się upewnić . Potwierdzenie : http://www.rowerowy....y/m756_rear_hub e tam, żadne maszynówki, tylko tradycyjne kule. a potwierdzenie jest tu http://techdocs.shim...69830764294.pdf
Miliron Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 SHIMANO nie posiada w swojej ofercie piast na łożyskach maszynowych ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.