Skocz do zawartości

[koła] komplet 26" pod tarczę MTB

kroczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

rozglądam się za mocnymi kołami pod tarczę, na 95% jestem zdecydowany na łożyska maszynowe.

Moja waga 90kg, koła używane będą na oponach 2 - 2.2"

w dość znanym serwisie aukcyjnym znalazłem dwie interesujące oferty:

1 - dziwnie tania D041,D042 Alexrims FR30

2 - cena zbliżona u różnych sprzedawców D041,D042 Alexrims DP20

Proszę o radę, która oferta jest według Was dla mnie lepsza.

Napisano

Tyle, że nie są to piasty na łożyskach maszynowych. ;)

Z drugiej strony, używałem piast Deore, przerobiły ze mną ok. 5k w różnych warunkach - nic się z nimi nie działo. Teraz mam piasty SLX - tłukę je na maratonach, w błocie, wodzie, piachu, mają ok 4k i też nic się z nimi nie dzieje, a ani do jednych ani do drugich ani razu nie zajrzałem. :P Kręcą się tak jak na początku, nic nie zgrzyta, nie piszczy - zarzutów brak. :)

Napisano

Do opon 2.0-2.2 koła na obręczach DP20 powinny być ok :) FR30 są już bardzo szerokie i przeznaczone raczej na szersze opony.

Z tego co wyczytałem tutaj to taka felga jest w sam raz, czy źle rozumiem tabelkę?

Napisano

Tabelka się zgadza :) Jednak do opon jakie podałeś obręcz o szerokości 27 mm będzie wystarczająca. 30mm obręcz FR30 raczej nie ma sensu brać do takich wąskich opon jak 2.0. Zwłaszcza, że obręcz na pewno nie będzie ważyła katalogowych 495 gram ;)

Napisano

Tabelka się zgadza :) Jednak do opon jakie podałeś obręcz o szerokości 27 mm będzie wystarczająca. 30mm obręcz FR30 raczej nie ma sensu brać do takich wąskich opon jak 2.0. Zwłaszcza, że obręcz na pewno nie będzie ważyła katalogowych 495 gram ;)

Wewnętrzna szerokość (którą według tabeli mam brać pod uwagę) dla felgi FR30 to 23mm

No i nie ukrywam, że cena za FR30 niższa o 70 PLN też kusi...

Napisano

Tyle, że nie są to piasty na łożyskach maszynowych. ;)

Z drugiej strony, używałem piast Deore, przerobiły ze mną ok. 5k w różnych warunkach - nic się z nimi nie działo. Teraz mam piasty SLX - tłukę je na maratonach, w błocie, wodzie, piachu, mają ok 4k i też nic się z nimi nie dzieje, a ani do jednych ani do drugich ani razu nie zajrzałem. :P Kręcą się tak jak na początku, nic nie zgrzyta, nie piszczy - zarzutów brak. :)

tylko że to są na łożyskach maszynowych , specjalnie po twoim poscie musiałem się upewnić .

Potwierdzenie : http://www.rowerowy.com/czesci/piasty/m756_rear_hub

Napisano

W takim razie nie ma dalszej dyskusji :) Jeśli ma być taniej niech będzie taniej. Gorzej nie będzie ;) Najwyżej kilka gram ciężej :)

Te 70 zł nie jest dla mnie jak coś priorytetem, chciałbym mieć po prostu solidne koła na lata.

Dopytuję się jeszcze sprzedawcę o materiał nypli, bo nie chciałbym aluminiowych - czekam właśnie na odpowiedź

Napisano

Te 70 zł nie jest dla mnie jak coś priorytetem, chciałbym mieć po prostu solidne koła na lata.

Dopytuję się jeszcze sprzedawcę o materiał nypli, bo nie chciałbym aluminiowych - czekam właśnie na odpowiedź

Na pewno nie są alu, bo do nypli alu to trzeba trochę dopłacić ;)

Napisano

Hmmm kurde, a mi się wydawało, że aluminiowe to właśnie dziadostwo, w moim kole jak je centrowałem ze 3 razy w kilku nyplach poszedł gwint, to dedukcyjnie wymyśliłem, że jak się zerwał to miękki metal jak miękki to mi aluminium do głowy przyszło... A pewnie mam teraz nyple z ruskiej stali gnącej niełamiącej...:]

Dzięki za wyprowadzenie z błędu.

A wróciwszy do kompatybilności to te FR30 bez problemu mi przyjmie oponkę 2.0 albo i 1.9 czy jakieś problemy z tego mogą wyniknąć ? Nie obstaję przy nim na siłę, a dodatkowo wolałbym jednak czarne szprychy jak w tej drugiej ofercie...

Dodam jeszcze, że ciśnienie trzymam zwykle 3.5

Napisano

Zdecydowałem się na DP20, kupiłem, założyłem.

Rzeczywiście szerokość wystarczająca, jestem zadowolony, dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...