skrzeczowas Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Witam serdecznie, To mój pierwszy post, mam nadzieję, że zatytułowałem go poprawnie. Moja charakterystyka: - Jestem początkującym rowerzystą. Jeżdżę od ok 4 miesięcy po 15 km dziennie (do pracy). Ważę ok 125 kg + średnio ciężki plecak - całkowita waga maks. 130kg - Główna trasa przejazdu to ok 90% asfaltu/kostka na drodze rowerowej, 10% piach albo błoto jak pada. Czasem jadę po polu, więc nawierzchnia trawiasta. - Kupiłem i użytkuję rower Kross Level A4 z fabrycznymi ustawieniami. Na obręczach roweru mam oznaczenie: 559x19c. Na oponach: 54-559 26". Opony mają bieżnik typowo terenowy z "klockami". Problem: - Wydaje mi się, że moje opony nie są dobrze dobrane. Wydaje mi się, że powinienem mieć coś na kształt opon samochodowych bez "klocków", za to z rowkami. - Wydaje mi się, że opony mają za dużą szerokość. W tej chwili jest to chyba 2.1". Chciałbym coś węższego, żeby uzyskać mniejsze opory toczenia (i mniejszy hałas na nawierzchni utwardzonej, bo w tej chwili słychać dość donośne buczenie podczas jazdy). - Oczywiście jestem ograniczony budżetem - byłoby super, gdybym mógł dobrać coś do 100 zł, może ew. lekko ponad, jeżeli warto. Prosiłbym o poradę - jakie gumy dobrać. Jest to pierwszy krok do przebudowy mojego roweru pod moje potrzeby - mam wrażenie, że użytkownicy tego forum pomogą mi w tym szczytnym celu Z góry dziękuję, pozdrawiam Paweł
przemolinko Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 http://allegro.pl/op...2108481814.html Matka je używała bardzo przyjemna oponka. Daję radę na asfalcie (łatwo się jedzie) a tak że nie jest źle na piachu/błocie. A co do dętek to w tym przedziale budżetowym bież byle co Ja używam schwalbla- ale to 25zł za sztukę.
Poohcio Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Skoro w 90% asfalt to wydaje mi się, że najodpowiedniejsze będą opony typu slick. Przy Twojej wadze myślę szerokość 1.75 to minimum. Co do ceny to z tanich i polecanych są Kenda Kwest (ok 25złotych za sztukę na allegro), po droższe Maxxis'y, Continentale. O zaletach trzeba poczytać na forum i google. Drugim rozwiązaniem są opony semi-slick czyli półslicki. Gładkie opony z klockami po bokach dla lepszej przyczepności w lekkim terenie. Miałem ten sam dylemat co Ty i wybrałem slicki Maxxis Detonator 26x1.5" a ważę 100kg.
przemolinko Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Jeszcze coś takiego znalazłem. http://allegro.pl/op...2109071299.html A co do Kendy Kwest, to opony tragedia wybuchły jedna po drugiej po 1000km. A zastosowałem się do maksymalnych ciśnień. A co do grubości 1.7 nie wiem czy to starczy. Polecał bym raczej kierować się ku górze. Detonatory ujeżdżam teraz tyle że w rozmiarze 23mm (chyba 5/6 cala) i naprawdę polecam je. Nie złapałem jeszcze ani jednego flaka, co w poprzednich (Kwesty) zdarzało się niestety często.
skrzeczowas Napisano 22 Lutego 2012 Autor Napisano 22 Lutego 2012 Witam ponownie, Dziękuję za szybki odzew Skoro w 90% asfalt to wydaje mi się, że najodpowiedniejsze będą opony typu slick. Przy Twojej wadze myślę szerokość 1.75 to minimum. Co do ceny to z tanich i polecanych są Kenda Kwest (ok 25złotych za sztukę na allegro), po droższe Maxxis'y, Continentale. O zaletach trzeba poczytać na forum i google. Drugim rozwiązaniem są opony semi-slick czyli półslicki. Gładkie opony z klockami po bokach dla lepszej przyczepności w lekkim terenie. Miałem ten sam dylemat co Ty i wybrałem slicki Maxxis Detonator 26x1.5" a ważę 100kg. Raczej skłaniałbym się ku oponom typu semi-slick, ponieważ jednak będą to opony na dłużej (taki jest zamiar), a nie chciałbym wymieniać jeżeli główna trasa się zmieni. Jeżeli miałbyś jakieś typy dot. takich opon, to jestem chętny do przeczytania Jeszcze coś takiego znalazłem (...) A co do grubości 1.7 nie wiem czy to starczy. Polecał bym raczej kierować się ku górze. Obejrzałem obie opony i nie jestem przekonany do tej w szachownicę - coś podobnego mam teraz i raczej nie sprawdza się to na nawierzchni utwardzonej. Sądzę, że właśnie takie semi-slicki, gdzie środek byłby rowkowany a boki z wypustkami sprawiłyby się najlepiej - czy jest coś, co z czystym sumieniem możecie polecić? Mam też pytania dot. samych zasad dobierania opon - bo piszecie, że na moją wagę to co najmniej 1.7 i szerzej. Czy jest jakiś poradnik, bądź zestaw zasad jakimi trzeba się kierować dobierając opony do masy pojazdu? Chciałbym przeczytać coś takiego. Ponadto, czy podane przez Was opony będą pasowały do moich obręczy? Szczególnie interesuje mnie szerokość, ponieważ w przypiętym temacie w tym dziale: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Jest tabelka, z której wynika, że niby moje dotychczasowe opony nie powinny być zakładane na obręcze. Pogubiłem się w tym wszystkim - mam wrażenie, że eksploatacja samochodu jest dużo łatwiejsza niż roweru Pozostaje mieć nadzieję, ze to forum da mi jakiś szerszy pogląd i zrozumienie rowerowych zawiłości Pozdrawiam, dziękuję za dotychczasowe i przyszłe odpowiedzi Paweł
doms Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/104944-opony-z-systemem-antyprzebiciowym/ Drugi post z moją podpowiedzią. Są też i inne propozycje. Miłego czytania.
skrzeczowas Napisano 22 Lutego 2012 Autor Napisano 22 Lutego 2012 [opony] z systemem antyprzebiciowym - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Drugi post z moją podpowiedzią. Są też i inne propozycje. Miłego czytania. Hej, Dzięki doms. Już chyba łapię troszkę, zatem konkretny model będę w stanie wybrać. Czy ktoś mógłby mnie jeszcze zaopatrzyć w informację jak się ma szerokość opony do np. mojej masy? Teraz moje opony to 2.1 cala. Widzę, że są w sprzedaży, takie np. Kenda Flame mają szerokość 2.125 cala, a znów Author Slick tylko 1,5 cala. Czy obie te opony uda mi się założyć na moją obręcz (nie naraz )? Czy nie będzie to jakoś kolidowało z właściwościami jezdnymi? Czy jest jakaś książka, która traktuje o technice rowerowej, bo zadawanie tych wszystkich pytań jest męczące Pozdrawiam, Paweł
skrzeczowas Napisano 24 Lutego 2012 Autor Napisano 24 Lutego 2012 Witam ponownie Nie wiem dlaczego, ale nie mogę edytować poprzedniego posta. Chciałem tylko powiedzieć, że zdecydowałem się na opony Kenda Khan o szerokości 1.75 cala. Dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam Paweł
doms Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 Mam nadzieję, że zdecydowałeś się na wersję antyprzebiciową: Opona KENDA 26 x 1,75 ANTYPRZEBICIOWA K935 KHAN (2152481370) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Mam obie wersje i na zwykłej często łapałem gumę na malutkich kawałkach szkła lub kamyczków (2mm). Wersja antyprzebiciowa jeszcze ani razu nie złapała gumy. Pamiętaj aby pompować ją maksymalnie (chyba 4,5 bara) ze względu na twoją wagę. Ograniczysz snaki, ale na pewno i tak ich nie unikniesz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.