LUKASZ1980 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam mam pytanie. W nowym tylnym kole mam założoną piaste Shimano deore 590. Kiedy założyłem kasete i złożyłem wszystko do kupy, okazało się że bębenek pływa na boki.Tzn jak się patrzy z góry na kasetę to widać jej ruch na boki. Bicie jest takie, że porusza nawet delikatnie korbami. Wydaje mi się, że tak nie powinno być. Zdjąłem kasetę i zakręciłem kołem w rękach i ruch bębenka jest wyczuwalny, tak jakby nie pracował osiowo.Czy to jest normalne.Jeśli ktoś się z tym spotkał to proszę o jakąś radę,czy to reklamować.Produkty Shimano są już tak niskiej jakości.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Falowanie kasety jest normalnym objawem, prawie każda piasta tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Bicie jest takie, że porusza nawet delikatnie korbami dopóki nie zmienia samo przełozeń , jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Falowanie kasety jest normalnym objawem, prawie każda piasta tak ma. To ze tak maja wolnobiegi sie zgodze, kaseta nie powinna i ewidentnie tam coś może nie grać. Miałem mika piast shimano, Sachsa i jakiś tam promax i żadna nie falowała. Wolnobiegi natomiast nagminnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 U mnie wszystkie falowały, 2 novateci, 3 shimano, nie ma się co przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Skoro się inwestuje w sprzęt,to trzeba wymagać aby wszystko było prosto i równo.Równie dorze można jęździć na kwadratowych kołach bo to jest normalne,dwóśladowej ramie itd. Przepraszam za błąd (dwuśladowej). Zastanawiam się czy wszystkie piasty mają takie bicie.Proszę się wypowiadać.Dochodzę do wniosku po waszych odpowiedziach że to norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Moje dwie nie mają w ogóle (240s i Bontrager by DT) Z tym inwestowaniem to też bez przesady, przecież ta piasta jest bardzo tania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 reklamuj to u mnie w piaście shimano też bębenek pływał i zawsze sprawiało to problemy z ustawieniem przerzutki a zmiana biegów to była jedna wielka ku.pa, na piaście novateca nie miałem takiego problemu i tak samo na dt swiss tego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Dla ciebie bardzo tania ,a dla mnie jest to już wydatek.Nie każdy ma kasę żeby kupować drogie rzeczy. Wydawało mi się że Deore to kompromis. Jutro pójdę zareklamować piastę.Tylko szkoda bo koło już zaplecione.A można sprawdzić to pływanie przed składaniem koła,tzn jak jest sama piasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Falowanie kasety jest normalnym objawem, prawie każda piasta tak ma. prawie każda naprawdę tania piasta, deore zalicza się już do troche lepszych. Co prawda w użytkowaniu to nie przeszkadza ale albo to jakas wada produkcyjna albo lekko skrzywiona ośka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ośkę wykluczam,piasta wyjęta z opakowania.Chyba że nowa jest już fabrycznie krzywa> Ja wiem w użytkowaniu to może nie przeszkadza,ale chyba lepiej jest mieć coś co kręci się prosto,niż bije.A swoją drogą to skoro bębenek tak chodzi na boki ,to może się skrócić jego trwałość;nierównomierne obciążenie,zużycie kulek itp.Niewiem może się nie znam ale takie są moje przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Piasta z kołem została zareklamowana ,zobaczymy co na to Shimano Polska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Będą mieli niezły ubaw jak zobaczą Twoją reklamację. Jak do tej pory miałem kilka piast Shimano pod kastę i kilka rożnych pod wolnobieg. Wszystkie mają/miały delikatny ruch na boki. Po pierwsze myślisz że w Shimano przez kilkadziesiąt lat nie zorientowali się że mają coś nie tak? Po drugie ten ruch na boki ma pomagać w zmianie biegów. Po trzecie ośka, choć nie wiem jak była by krzywa nie będzie wpływać na to "falowanie" ponieważ jest to wymuszone przez bieżnię na korpusie bębenka/wolnobiegu a nie piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 3 Marca 2012 Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Według mnie falowanie nie ma wpływu na zmianę biegów. Gdyby tak było u mnie było by gorzej a nie jest bo działa idealnie. Bębenek oczywiście nie faluje nawet 0,1mm Falowanie nie jest zamierzone tylko wynika z niższych tolerancji wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Pożyjemy zobaczymy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Taki mieli ubaw, że piastę wymienili.Co prawda, falowanie jest, ale dużo mniejsze, więc chyba przeżyję (haha). Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.