TomaszW Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam Mam 21 lat, miałem zatrzmyanie akcji serca, 8 dni śpiączki, ogólnie teraz czuję sie dobrze ale ciągle nie mogą znaleźć przyczyny. Ma mieć wszczepiony Wszczepialny kardiowerter-defibrylator serca . Mam pytanie czy z tym mogę trenować i jeździć na zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Stary, współczuję - ale przy całym szacunku - nie stawiałbym takich pytań w internecie, a tym bardziej nie kierował się udzielonymi tutaj odpowiedziami. Odpowiedzi udzieli ci lekarz, najlepiej kardiolog sportowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszW Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Myślałem, że spotkam kogoś w podobnej sytuacji, z lekarzami będę jeszcze rozmawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Na SFD jest mnóstwo sportowców z problemami zdrowotnymi, więc tam zalecam zasięgnięcie porady. Lekarza oczywiście też zapytaj, ale z całym szacunkiem do grona medyków, duża większość nie ma czasu lub chęci na roztrząsanie indywidualnych przypadków, i internet jest dla młodego człowieka jedyną drogą ratunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Siurak - nie rozumiem tego co mówisz. Twierdzisz, że jak się umawiam na wizytę do lekarza, to on nie będzie roztrząsał mojego przypadku? Po drugie, zwróć uwagę, że dolegliwość autora jest tego rodzaju, że przy zastosowaniu się do niezweryfikowanej/anonimowej porady może skutkować poważnymi następstwami, z zagrożeniem życia włącznie. Po trzecie, medycyna to nie matematyka. To że jeden pacjent trenuje z maszynerią w klatce nie znaczy, że z automatu może inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Zgadzam się, że należy iść do lekarza, oraz że to nie matematyka. Problem jest tego rodzaju, że lepiej nie ryzykować. Ale wiem z doświadczenia, że informacje od innych użytkowników "maszynerii" są często pomocne. Co do umawiania się do lekarza. Niestety, to że się umówisz nie oznacza, że lekarz poświęci Tobie pół dnia. Zerknie na papiery, zada kilka pytań i wyda książkowe zalecenie. Jeśli ma w kolejce x pacjentów to nie ma czasu na pogaduchy. Są oczywiście i tacy lekarze co mają dobre chęci, ja jednak w swoim życiu odwiedzałem tylko tych, którzy stawiali najprostsze diagnozy, bez żadnego zagłębiania się w temat, bo nie mieli na to czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioG Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Wydaje mi sie ze to co piszesz odnosi sie do lekarzy 'od grypy', zaden lekarz nie powie czlowiekowi w sytuacji autora watku ze moze spokojnie cwiczyc i zasuwac na rowerze 'nie podnoszac glowy znad papierow'. Internet jest moze fajnym zrodlem informacji, ale w tak powaznych przypadkach ocierajacych sie o de facto ryzyko smierci nie powinien byc 'decyzjogenny'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Najprawdopodobniej będziesz mógł jeździć na rowerze. Co prawda, kiedy serce jest szybkie, jest większe ryzyko zaburzeń rytmu, ale kardiowerter przerwie arytmię. Niestety przy bardzo wysokiej akcji serca również może dojść do wyładowania, bo urządzenie może zrozumieć to jako arytmię. Ważne, żebyś przerwał wysiłek, kiedy dojdzie do wyładowania, żebyś unikał miejsc odludnych i żebyś zawsze miał ze sobą telefon. Jednak ponieważ miałeś epizod zatrzymania krążenia, kardiolog musi ocenić ryzyko pojawienia się niebezpiecznych zaburzeń rytmu. Nie zależy od tego możliwość uprawiania sportu, ale jeśli to ryzyko jest duże, to prowadzenie pojazdów może być przeciwwskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.