Skocz do zawartości

[rower] Cube Stereo HPC vs. Giant Trance X2 lub X3

tomassekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po małej nieobecności.

Mam pytanie do posiadaczy jednego lub drugiego sprzętu z tematu. Obecnie posiadam Cub'a AMS Pro którego sukcesywnie odchudzałem, finalnie jednak miała być rama AMS HPC lub do nieco cięższych zastosowań Stereo HPC (HPC = Carbon). Czytałem także trochę o modelu Trance od Gianta i teraz mam dylemat, w podobnej cenie ~ 8000 zł mogę nabyć Stereo na carbonie

Rock Shox Revelation RLT Air 2-step 120/150mm, mieszanka XT/SLX, Formula RX, Sunringlé Ryde XMB

oraz Giant

FOX 32 125mm, pełne SLX (w modelu X3, albo XT/SLX w ciut droższym modelu X2), hample Avid Elixir, koła - mieszanka Giant + Sh 525

Wg. mnie lepiej wypada Stereo (rama Carbon) czytałem jego test w bB, o Trance nie wiem zbyt wiele, jak ma się jedno zawieszenie do drugiego??

tomassekk Giant ma swój system zawieszenia - Maestro. Ludzie go sobie chwalą. Tu masz więcej szczegółów na ten temat - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/technology/maestro/58/

Sam nie mam Trance'a ale z racji tego, że długo już myślałem nad zakupem takiej ramy, trochę się zainteresowałem. Kilka Trance'ów widziałem, na jednym się przejechałem chwilę. Musze przyznać, że zawieszenie działa bardzo dobrze i komfortowo.

Stereo przeznaczony do jazdy w cięższym terenie niż Trance na pewno. To rower można powiedzieć że AM/Enduro. Trance to trail przeznaczony ktory wszedzie wjedzie, zjedzie tez praktycznie wszystko tylko moze nie tak szybko jak Stereo, choc jak dla mnie i styl jazdy jaki preferuje, to jest najlepsze rozwiazanie z mozliwych, ale tu akurat co kto lubi. Wybor pomiedzy tymi dwoma to bym uzaleznil wlasnie od tego gdzie bede jezdzil, bo jesli w gory 3 czy 4 razy w roku to nie wiem czy jest sens kupować Stereo. Jesli czesto to bedzie to dobry wybor...

Trance i Stereo to rowery do różnych zastosowań, co przedmówcy słusznie zauważyli.

Osobiście bym tego nie demonizował, bo jeżeli ma się dobrą technikę, to na Trance można wyczyniać cuda.

Ale prawdą jest też, że jeżeli celujesz w AM to Stereo bardziej się do tego nada, bo jest do tego dedykowany.

Jeżeli chodzi Ci po prostu o wszechstronny rower, też stawiałbym na Stereo, bo w wersji HPC da się zbudować lekki rower, a zmienny skok załatwi ewentualny problem na podjazdach. Większy przydaje się zawsze, zwłaszcza w górach ;)

Co do zawiechy, Stereo to Cube'owska wariacja Horsta, czyli klasycznego czterozawiasu, ale z dodatkowymi patentami w postaci DualTrail i czegoś jeszcze, które mają niwelować główną bolączkę Horstów, czyli bujanie.

Ponoć działa, ale czy naprawdę to nie wiem, bo nie jeździłem. Na emtb.pl jest paru użytkowników Fritzza - to pokrewna konstrukcja więc możesz dopytać.

BTW, jeżeli dobrze rozumiem masz już rower i budżet 8k zł. Nie myślałeś o innym wyjściu, konkretnie w postaci zakupu porządnej ramy i przeniesienia szpeju?

Nie żebym skreślał Gianta czy Cube, ale to dość opatrzone marki, a budżecie zmieściłyby się np. Blur LTc, Mach 5.7c, Mojo SLR/HD czy 5.Spot.

BTW, jeżeli dobrze rozumiem masz już rower i budżet 8k zł. Nie myślałeś o innym wyjściu, konkretnie w postaci zakupu porządnej ramy i przeniesienia szpeju?

Nie żebym skreślał Gianta czy Cube, ale to dość opatrzone marki, a budżecie zmieściłyby się np. Blur LTc, Mach 5.7c, Mojo SLR/HD czy 5.Spot.

Na Stereo HPC juz dawno się napaliłem, rower mam, bez Reby którą sprzedałem z braku kasy ;/ A kupić ramę ze skokiem 120mm to tez inne wydatki, nie cały szpej da się przenieść, inna sztyca itd. Amor tez to takiej ramy min 120-130 mm, damper mój tez bedzie za krótki.

W sumie to taki mam zamiar w tym roku pośmigać po górach, a i mam wypad w alpy - ponad 3000 m n.p.m. więc Stereo bedzie adekwatny :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...