Skocz do zawartości

[Hamulce Shimano] czym się różnią

kitof26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czym się rożnią hamulce hydrauliczne Shimano XT 2012 od Shimano SLX 2012. Które wybrać ?

Chodzi o komplet dwie pary klamek i dwie pary hamulców.

Napisano

Jak można pisać takie bzdury?! SLX i XT mają identyczne zaciski. Jedyna różnica między zaciskami jest taka, że w SLX jest zawleczka trzymająca klocki, a w XT jest śrubka. W dodatku w otworze na zawleczkę jest gwint, więc można tam wkręcić śrubę. Pasują idealnie te śrubki : A2Z - Aluminiowa śruba do klocków

A różnice w klamkach? W XT jest śrubka regulacyjna Free Stroke na krzyżak, a w SLX jest na wkrętak typu "spanner".

a74614ea7500bd06med.jpg

Można wykręcić tą śrubkę i wkręcić zwykłą krzyżakową.

No i jest jeszcze jedna drobna różnica - w SLX dźwignia wykonana jest z profilowanej blachy, a w XT jest to odlew,

SLX nie różni się w żaden sposób od XT pod względem działania. Co więcej oba hamulce ważą dokładnie tyle samo.

Zacisk XTR to zupełnie inna bajka - monolit. Może być nieco sztywniejszy i lżejszy. To wszystko.

Napisano

Czyli lepiej kupić SLX i śrubki

ale za kawałek metalu z gwintem chcą 29zł ;)

No przy deore nie założysz radiatora inny wygląd a reszty nie wiem

Napisano

Strona Shimano mowi ze do XT mozna wlozyc oba rodzaje klockow - organiczne i metalowe, do SLX niby tylko organiczne...no nie wiem, ja tam nie sadze zeby sie np. zaciski spiekly po wsadzeniu metalicznych klockow...po prostu trzeba wyciagnac troche kasy od ciemnoty i skusic "snobow" zeby kupili wyzsza klase(efekt placebo - mam lepsza klase hebli - lepiej hamuja;)

p.s.: ja mam XT ktore kupilem z calym rowerem i jestem megazadowlony z dzialania...SLX'ow nie mialem w swoim rowerze wiec sie nie wypowiem...

Napisano

Swoje slx kupiłem u 3 tyg temu u formickiego za 639zl. Niestety okazało sie, że do tylniego hamulca dostałem dwa klocki na lewą stronę(F03C), różnica pomiędzy lewym a prawym jest tylko minimalna różnica radiatora. W przednim hamulcu dostałem prawy i lewy klocek. Reszta bez zarzutu.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...