Skocz do zawartości

[do 2500] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuję zakup mojego pierwszego roweru górskiego. Nowego – używane odpadają. Jazda rekreacyjna, bez żadnych ekstremalnych tras. Szutrówka, asfalt, wypady do lasu. Do tej pory jeździłem bardzo ciężkim "góralem" firmy Girardengo. Jednak przez ostatni rok jazda na rowerze stała się bardziej intensywna ze względu na to, że w okresie wiosna-lato-jesień (w tym roku do połowy stycznia – bo nie było zimy) dojeżdzam rowerkiem do pacy. W końcu powiedziałem basta! Koniec męczarni na tym czołgu i nowy sezon zaczynam na czymś lepszym.

Początkowo założyłem sobie budżet do 1500 zl. W tym przedziale cenowym szukałem głównie w Meridach wychwalanych przez kolegę. W miarę szukania odpowiedniego modelu bardzo spodobały mi się rowery firmy Cube, które można kupić już w granicach 1800-2100 zl. Na taki wydatek mogę sobie jeszcze pozwolić. Skłaniałem się do Kubusiów głównie za ich design. Co do osprzętu nie przywiązywałem dużej wagi. Myślałem - kupię Cube'a (pożądna firma no i ten design) to nawet jeśli ma on słabsze wyposażenie to i tak moje wymagania spełni aż nadto. W sumie już się zdecydowałem na Cube Analog 2012 za 2099 zl. Jednak trafiłem na opinie, że najtańszy Cube to wywalanie kasy na rzecz samej nazwy kosztem wyposażenia. No i trochę się tym zniechęciłem.

W tej chwili na oku mam Radona ZR Team 4.0, którego specyfikacja jest lepsza od powyższego Cube'a, chociaż w tej kwestii jestem laikiem, design jak najbardziej mi odpowiada – cena 2500 zl

Tak wię od zakładanego 1500 zl doszedłem do ceny o 1k wyższej. Pewnie można tak w nieskończoność ;).

Nie mam możliwości przymierzenia Radona osobiście, a więc czy dobrym pomysłem jest sprawdzenie rozmiaru ramy na Cube'ach które mają podobną, jeśli nie identyczną geometrię? (przy moich 176 cm wzrostu, 83 cm wewnętrzna długość nogi, wyszło mi, że rama powinna mieć 18,8 cala. Raczej skłaniam sie do 20 cali – jazda rekreacyjna, nie sportowa, a większa rama jest ponoć wygodniejsza).

Jestem otwarty również na inne propozycje, jednak ostateczna i nieprzekraczalna granica to 2500 zl.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...