Skocz do zawartości

[opony] do crossa w góry

bigos97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję wyjazd w góry z rowerem na początku sezonu. MTB niestety jeszcze nie posiadam i tu rodzi się moje pytanie jakie opony najlepiej sprawdzą się w crossie w górskich warunkach. Na opony mam 100 zł na sztukę. Moje obręcze to Alexrims DH19. Rama to author classic. Co do ramy mam wahania czy wejdzie np opona 700x45 - jak myślicie zmieści się ?. I czy w ogóle jest sens pakować się crossem na szlaki górskie czy może lepiej pozwiedzać asfaltem ?

Zależy jak chcesz jeździć? Rekreacyjnie nie ma znaczenia czy to będzie cross czy mtb. Byle byś miał ten rower sprawny :) W górach przydaje się kaseta z największa koronką 32 a nawet 36 zębów i hamulce tarczowe. Ale i bez tego da się jechać.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Zastanawiam się nad zakupem opon terenowych do mojego cross'a CUBE Overland 2011.

Zamierzam się wybrać do Zakopanego w grę wchodzą szutry oraz kamieniste kocie łby.

Mam parę typów:

• Maxxis Raze 28x1.35c
  • Schwalbe Smart Sam 28x1.75

Czy może coś innego się do tego nadaję?

Smart Samy.....

Tylko potwierdzę - są naprawdę dobre. Często wjeżdżam w las i dają radę. Nawet w błocie. Do mojej Meridy szersze już by nie weszły. Poza tym dobrze spisują się na nierównościach w miarę amortyzując korzenie czy kamienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...