bigos97 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam, planuję wyjazd w góry z rowerem na początku sezonu. MTB niestety jeszcze nie posiadam i tu rodzi się moje pytanie jakie opony najlepiej sprawdzą się w crossie w górskich warunkach. Na opony mam 100 zł na sztukę. Moje obręcze to Alexrims DH19. Rama to author classic. Co do ramy mam wahania czy wejdzie np opona 700x45 - jak myślicie zmieści się ?. I czy w ogóle jest sens pakować się crossem na szlaki górskie czy może lepiej pozwiedzać asfaltem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 schwalbe smart sam 1,75. powinny już być zwijaki w sprzedaŻy, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Smart samy to najbardziej uniwersalne opony jakie przychodzą mi do głowy. Kolega startował na nich w ubiegłorocznym maratonie cyklu Mazovia w Szydłowcu... Chyba trudno o gorsze warunki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ok, Jak nie znajdę zwijanych to wezmę drutowe dla mnie waga nie robi różnicy aż tak. A Jak myślicie z pomysłem cross w górach ? ( Śnieżka i okolice Karpacza / Szklarskiej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miliron Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Zależy jak chcesz jeździć? Rekreacyjnie nie ma znaczenia czy to będzie cross czy mtb. Byle byś miał ten rower sprawny W górach przydaje się kaseta z największa koronką 32 a nawet 36 zębów i hamulce tarczowe. Ale i bez tego da się jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos97 Napisano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 hamulce mam vki a kasetę 11-23 i 11-32 to założę tą 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeremiach Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam Zastanawiam się nad zakupem opon terenowych do mojego cross'a CUBE Overland 2011. Zamierzam się wybrać do Zakopanego w grę wchodzą szutry oraz kamieniste kocie łby. Mam parę typów: Maxxis Raze 28x1.35c Schwalbe Smart Sam 28x1.75 Czy może coś innego się do tego nadaję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToFFiK12 Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Ja bym wybrał szersze Smarty, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Smart Samy - bardzo dobre i tanie ogumienie. Śmiało można je polecać no i są stosunkowo wytrzymałe na trudy terenowe. Na tych pierwszych nie jeździłem więc sie nie wypowiadam. Inne jakoś nie przychodzą mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydra Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Smart Samy..... Tylko potwierdzę - są naprawdę dobre. Często wjeżdżam w las i dają radę. Nawet w błocie. Do mojej Meridy szersze już by nie weszły. Poza tym dobrze spisują się na nierównościach w miarę amortyzując korzenie czy kamienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.