Mychu Napisano 19 Lutego 2012 Napisano 19 Lutego 2012 Witam, chciałbym zabezpieczyć ramę od wszelkiego rodzaju odprysków. Głownie zależy mi o ochronie dolnej rury i ochronie ramy przed spadającym łańcuchem (nie chcę neopranu). Poczytałem trochę na temat folii ochronnych i wiem, że folie BikeShield mają dość dobre opinie ale nie uśmiecha mi się płacić 110 zł + przesyłka Na alledrogo znalazłem arkusz do samodzielnej wycinki Frame Protection http://allegro.pl/naklejki-ochronne-do-ram-z-wlokien-weglowych-i2068486377.html Są też filmiki na YT i wynika z nich, że nawet działa. problem, że umieszcza je tam dystrybutor... Ktoś to używa, może się wypowiedzieć czy warto? A może coś innego polecicie?
rzezniol Napisano 19 Lutego 2012 Napisano 19 Lutego 2012 Jak nie zależy ci na przezroczystej ... a masz np czarny rower ... Kup folie na progi samochodów . Tańsza, jest jej więcej, jest równie wytrzymała ... Pozdro
Mychu Napisano 19 Lutego 2012 Autor Napisano 19 Lutego 2012 Regulamin Pkt 2i Dzięki, rower mam czarno biało zielony. Rama Cube'a, która nie jest powlekana lakierem przez to podatna na odpryski Musze mieć przezroczystą....
DominikM Napisano 19 Lutego 2012 Napisano 19 Lutego 2012 rzezniol, sadząc po opakowaniu i ilości, to na tej aukcji jest właśnie sprzedawana przepakowana folia na progi - tylko ze sporym narzutem na opakowanie i inwencje w opis FOLIA OCHRONNA NA PROGI PRZEZROCZYSTA vs. FOLIA OCHRONNA FRAMEPROTECTION nie Bike Shield Jak widać po przecięciu na 2 i zmianie opakowania można sprzedać ten sam kawałek folii za 50 zamiast 20 zł
Peterp079 Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 Bierz folię przezroczystą na progi. Sprawuje się bardzo dobrze a cena najniższa. Używam i polecam.
A7x Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Sam kupiłem tą folię- dzięki za linka Rower nówka, szkoda, żeby rama ucierpiała tam, gdzie się stykają linki. Zobaczymy, jak to się będzie sprawowało w praktyce.
tobo Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Folie samochodowe mogą się nie sprawdzać na ramie. Jeśli folia jest sztywna to będzie się odklejać (tak było u mnie). Kupiłem bike shielda w cult-bikes i ta jest inna i trzyma na wszystkich powierzchniach, łukowatych i w zagięciach, na spawach itd. Również z foliami "typowo" rowerowymi bywa różnie, w pracy do każdego szosowego karbonowego roweru trek naklejamy naklejki znajdujące się w zestawie z rowerem, niestety ich jakość jest taka sobie - dosyć szybko krawędzie zaczynają się podwijać i odklejać. Możesz zapytać w sklepach rowerowych - wiele rowerów ma w zestawie naklejki na rurę pod łańcuch i z tego co wiem niektórzy sprzedawcy ich nie naklejają. Ta folia jest całkiem dobra.
DominikM Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Testowałem BBB; Bike Shield - jakościowo jeden pies z folią na progi.
Peterp079 Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 U mnie też nic się nie odkleja na zagięciach czy okrągłych elementach.
A7x Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Wczoraj do mnie ta folia dotarła. Wymiary, to 11cmx1m- oczywiście można dłuższy kawałek zamówić Z pewnością jest to ciekawa opcja- pomimo, ze wydaje się sztywna, po odklejeniu od papierka robi się elastyczna i dobrze przylega. Po zdarciu nie pozostawia żadnych śladów, jest dosyć gruba. Wiadomo- cudów nie ma i widać ją po przyklejeniu, ale myślę, że jest to zdecydowanie lepszy widok, niż poprzecierany lakier od linek. Łatwo się ją wycina- nożyczkami nie ma żadnego problemu, nie strzępi się na końcach. Spokojnie mogę polecić. Swoją drogą jestem ciekawy, jak by się coś takiego sprawowoało: http://allegro.pl/folia-czarny-carbon-laminat-karbon-3d-3m-50x30-i2112781472.html Na pewno wizualnie ciekawy efekt by to dało. Próbował ktoś takiego "bajeru" ? http://allegro.pl/nakladki-na-pancerz-jagwire-ochron-swoja-rame-i2109604313.html
DominikM Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Próbował ktoś takiego "bajeru" ? nakładki na pancerz JAGWIRE ochroń swoją ramę!!! Tak, na szosie jest ok - ale jak masz linki uwalone błotkiem to czy pocierasz delikatną gumką z błotem czy przewodem hydraulicznym nie ma specjalnego znaczenia dla ramy
A7x Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 Faktycznie- na piasek nie ma mocnych Swoją drogą ciekawy przykład, jak kawałek gumki/pianki z logiem można sprzedać za 26 zł Wychodzi na to, że jedynie opcja z folią zda rezultat w tym wypadku. Zobaczymy ile u mnie ona wytrzyma i jak zachowa się na ostrym słońcu- czy nie zżółknie.
adii22 Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Tak, na szosie jest ok - ale jak masz linki uwalone błotkiem to czy pocierasz delikatną gumką z błotem czy przewodem hydraulicznym nie ma specjalnego znaczenia dla ramy Miałem je w seryjnej konfiguracji w Krossie - nie polecam, na łukach lubiły spadać (np. na łuku pancerze, gdzie ociera o główkę ramy). Lepsze są nakładane na linkę przy montażu - 'frotki'
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.