Skocz do zawartości

[Naklejki ochronne] Frame Protection - opinie?

Mychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym zabezpieczyć ramę od wszelkiego rodzaju odprysków. Głownie zależy mi o ochronie dolnej rury i ochronie ramy przed spadającym łańcuchem (nie chcę neopranu).

Poczytałem trochę na temat folii ochronnych i wiem, że folie BikeShield mają dość dobre opinie ale nie uśmiecha mi się płacić 110 zł + przesyłka :(

Na alledrogo znalazłem arkusz do samodzielnej wycinki Frame Protection http://allegro.pl/naklejki-ochronne-do-ram-z-wlokien-weglowych-i2068486377.html

Są też filmiki na YT i wynika z nich, że nawet działa. problem, że umieszcza je tam dystrybutor...

Ktoś to używa, może się wypowiedzieć czy warto? A może coś innego polecicie?

Napisano
Regulamin Pkt 2i

Dzięki,

rower mam czarno biało zielony.

Rama Cube'a, która nie jest powlekana lakierem przez to podatna na odpryski :(

Musze mieć przezroczystą....

Napisano

Sam kupiłem tą folię- dzięki za linka :)

Rower nówka, szkoda, żeby rama ucierpiała tam, gdzie się stykają linki.

Zobaczymy, jak to się będzie sprawowało w praktyce.

Napisano

Folie samochodowe mogą się nie sprawdzać na ramie. Jeśli folia jest sztywna to będzie się odklejać (tak było u mnie).

Kupiłem bike shielda w cult-bikes i ta jest inna i trzyma na wszystkich powierzchniach, łukowatych i w zagięciach, na spawach itd.

Również z foliami "typowo" rowerowymi bywa różnie, w pracy do każdego szosowego karbonowego roweru trek naklejamy naklejki znajdujące się w zestawie z rowerem, niestety ich jakość jest taka sobie - dosyć szybko krawędzie zaczynają się podwijać i odklejać.

Możesz zapytać w sklepach rowerowych - wiele rowerów ma w zestawie naklejki na rurę pod łańcuch i z tego co wiem niektórzy sprzedawcy ich nie naklejają. Ta folia jest całkiem dobra.

Napisano

Wczoraj do mnie ta folia dotarła. Wymiary, to 11cmx1m- oczywiście można dłuższy kawałek zamówić

Z pewnością jest to ciekawa opcja- pomimo, ze wydaje się sztywna, po odklejeniu od papierka robi się elastyczna i dobrze przylega.

Po zdarciu nie pozostawia żadnych śladów, jest dosyć gruba.

Wiadomo- cudów nie ma i widać ją po przyklejeniu, ale myślę, że jest to zdecydowanie lepszy widok, niż poprzecierany lakier od linek.

Łatwo się ją wycina- nożyczkami nie ma żadnego problemu, nie strzępi się na końcach.

Spokojnie mogę polecić.

Swoją drogą jestem ciekawy, jak by się coś takiego sprawowoało:

http://allegro.pl/folia-czarny-carbon-laminat-karbon-3d-3m-50x30-i2112781472.html

Na pewno wizualnie ciekawy efekt by to dało.

Próbował ktoś takiego "bajeru" ?

http://allegro.pl/nakladki-na-pancerz-jagwire-ochron-swoja-rame-i2109604313.html

Napisano

Faktycznie- na piasek nie ma mocnych :)

Swoją drogą ciekawy przykład, jak kawałek gumki/pianki z logiem można sprzedać za 26 zł :laugh:

Wychodzi na to, że jedynie opcja z folią zda rezultat w tym wypadku.

Zobaczymy ile u mnie ona wytrzyma i jak zachowa się na ostrym słońcu- czy nie zżółknie.

Napisano

cha0371.jpg

Tak, na szosie jest ok - ale jak masz linki uwalone błotkiem to czy pocierasz delikatną

gumką z błotem czy przewodem hydraulicznym nie ma specjalnego znaczenia dla ramy ;)

Miałem je w seryjnej konfiguracji w Krossie - nie polecam, na łukach lubiły spadać (np. na łuku pancerze, gdzie ociera o główkę ramy). Lepsze są nakładane na linkę przy montażu - 'frotki'

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...