vIct0r Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Witam! Planuje zakup nowego roweru dlatego zwracam się do fachowców z tej dziedziny mój trop padł na Cube Aim Disc grey 'n' blue 2012. Wzrost 176cm, waga ~68kg Wyposażenie: rama Alu Lite AMF 6061 RFR-Geometry, Disc only kolor grey 'n' blue widelec Suntour XCM Lockout 100mm tłumik --- stery FSA No.10 semi-integrated mostek Easton EA30 Oversized 31.8mm kierownica Easton EA30 Lowriser Oversized 31.8mm chwyty CUBE Performance Grip przerzutka tył Shimano Alivio RD-M410 Top Normal 8-biegów przerzutka przód Shimano FD-M310, Top Swing 34.9mm, 8-biegów manetki Shimano SL- M310 Shifter Acera Rapidfire-Plus, 8-biegów hamulce Shimano BR-M445 hydrauliczne tarczowe (160/160mm) korba Shimano Acera FC-M361 42x32x22T, Shimano BB-UN26 kaseta --- łańcuch --- obręcz Alex ZX 24 piasta przód Shimano HB-RM66 Disc piasta tył Shimano FH-RM66 Disc szprychy DT Industry opona przód Schwalbe Smart Sam 26 x 2.25 opona tył Schwalbe Smart Sam 26 x 2.25 dętka Impac AV14 opaska Schwalbe 22-559 pedały Fasten Alu siodełko Scape Active 8 sztyca Easton EA30 31.6mm zacisk Scape Varioclose 34.9mm waga 13.70 kg Cena: 2099zł i oczywiste pytanie.. jakie są najwieksze minusy roweru? I co by sie przydało po jakimś czasie wymienic
kadargo Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Minusem jest głównie cena. Nie lepiej kupić Kross-a A6 niewiele drożej a dużo lepiej, albo poszukać jakiejś fajnej używki. Tani Cube to porażka zupełnie nieopłacalna. No i jeszcze geometria, ale tu co kto lubi.
Gordon91 Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 No tak jak kolega wyżej - cena nie jest najlepsza. Jeśli chodzi o wyposażenie to często jest tak,że tak duże opony(2.25) nie są zupełnie potrzebne rowerzyście i lepiej by było jakby miały mniejszy rozmiar. Co do wymiany innych części to jeśli zainteresujesz się mocniej jazdą to zobaczysz,że każda część będzie do wymiany
kadargo Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Z tymi oponami to bez przesady ja mam 2.3 Gravity
vIct0r Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 jazda rekreacyjna choć górzysta, las, ścieżki z racji tego że meiszkam w górach wiadomo, że sprzęt będzie sie zużywał w czasie i chcąc nie chcąć będzie jakas wymiana ale na 'dzień dobry' ? myślałem też nad wersją 2011 Cube Analog Disc Cube Analog Disc black 'n' grey 2011 :: bikecenter.pl
kadargo Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Koniecznie musi być Cube? Bo w tej kasie to ta marka jest beznadziejna.
vIct0r Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 swego czasu polowalem tez na radona.. tu akurat skusilbym sie na zr team 4.0 jak na stronie http://www.bikecente...d-grey-red-2012 tylko czytałem, że rs xc bardziej nadaje sie na 'cięższych' zawodników oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje
kadargo Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 70kg spokojnie wystarczy żeby to działało. Na Twoim miejscu brałbym Radona. Mam w domu Radona, wprawdzie nie mój ale mojej ukochanej. Jakość ramy to jest ten sam poziom co u Cube.
stream Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Koniecznie musi być Cube? Bo w tej kasie to ta marka jest beznadziejna. Hm, dlaczego beznadziejna? Podepnę się do tematu, mam podobny budżet; no może troszkę większy.CUBE Analog Disc CUBE Acid Jednak Analog Disc, a Acid dzieli raczej przepaść - amortyzator powietrzny, 10 rzędowy napęd i waga w tym drugim. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam!
Kuba521 Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Ja posiadam Analoga Disc i własnie amortyzator to duży problem. Już zakupiłem do niego Epicona i tylko czekam na przesyłke. Co do napędu to tak jak ktoś kiedyś mi tłumaczył dużej różnicy miedzy 9 a 10 rzędów nie odczujesz. To tylko jedna zębatka w środku kasety, ta najmniejsza i tak pozostaje taka sama. Ja jestem zadowolony z tego roweru po przejechaniu 1500km na nim w ciągu paru miesięcy.
stream Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Kolego, ale Ty mówisz o starych konfiguracjach CUBE. Sprawdź te nowe, gdzie CUBE Analog Disc ma Rock Shox XC 28 (bodajże Tora, albo Dart w starej nazwie), a CUBE Acid ma Rock Shox Recon TK Air.
vIct0r Napisano 18 Lutego 2012 Autor Napisano 18 Lutego 2012 RS XC to stary dart 3 ale tak jak mówisz, różnica między Analog a Acid jest bardzo zauwazalna
xtrak Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Zdecydowanie polecam Cube AIM jego cena to 2099zl. Warto dolozyc 400zł i zakupic Analoga który ma juz amora Rock Shoxa darta z blokada z manetki i troche lepszy osprzet. Geometria w Cubach jest optymaklna, choć na tym forum wielu uważa że geometria jest do bani.Jakby tak było to Cube nie sprzedałby w ostatnim 3 latach tylu rowerów. Wystarczy popatrzyć na edycje maratonów jakie rowery sie pojawiaja.
Basiq Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 Nie śmigam po maratonach ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić liczącego się w stawce riderna na geometrii zwanej przez Cube RFR. Krótka górna rura determinuje wyprostowaną pozycję (i raczej ciężko to skorygować rurkami), stromy kąt główki i krótka baza kół wprowadza nerwowość w prowadzeniu na podjazdach i szybkich zjazdach, ale daje możliwość precyzyjnego lawirowania między przeszkodami na wąskich ścieżkach nachylenie podsiodłówki wymusza siłowe wypychanie nóg utrudniając jazdę na wysokiej kadencji. Osobiście podzielam zdanie kadargo - jeśli ten rower ma służyć do czegoś więcej, a niżeli niedzielne przejażdżki wybrał bym coś od krossa. No chyba, że będziesz śmigać na wąskich, trudnych technicznie ścieżkach, między drzewami, kamieniami itp. wtedy warto wziąć taką geometrię (wiem to z autopsji)
vIct0r Napisano 29 Lutego 2012 Autor Napisano 29 Lutego 2012 jeśli o mnie chodzi to raczej rekreacyjna jazda niż jakieś maratony z racji tego że mieszkam w górach to wszelkiego rodziaju ścieżki leśne, zjazdy, drogi asfaltowe itp
elkaziorro Napisano 29 Lutego 2012 Napisano 29 Lutego 2012 Widzę, że jesteś z Jeleniej Góry. Ostatnio byłem na Kopernika i widziałem, że mają starsze SR Epicon w cenie 415 zł zdaje się. Co prawda to chyba rocznik 2008, ale z własnego doświadczenia wiem, że poza wagą (ok 1900g) nic im nie można zarzucić, są naprawdę dobrymi amorkami. A piszę o tym dlatego, że możesz ew. kupić coś na gorszym amorze, ale z tarczami (bo te epicony bez piwotów są) i wymienić w nim amor.
vIct0r Napisano 29 Lutego 2012 Autor Napisano 29 Lutego 2012 dokładnie to ze Świeradowa Zdroju jestem ale jestem tej samej mysli, że z czasem sprzęt i tak trzeba bedzie wymienić wiec poki co na nowkach też się trochę pojezdzi.. a jazda rekreacyjna jak bede wracał do domu ze strudiów ale dzieki za podpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.