Skocz do zawartości

[bloki] sh51 przeróbka na sh56

Qr3ak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ktoś próbował podpiłować bloki sh51 tak jak jest z tyłu w sh56.

Mam 3 pary sh51, jedną chciałbym przerobić dla znajomej do nauki (pierwsze SPD).

40 dychy płacić się nie opłaca. Parę ruchów pilniczkem i są wielokierunkowe.

Ma to sens i w miarę bezpieczne.

Napisano

Szlifierką możesz próbować, ale chyba wystarczyłoby poluzować sprężynę w pedałach, w shimano przy maksymalnej pozycji na minus but się wypina bez oporów.

Napisano

Może i bez oporów ale na bok, głównie chodzi o to aby móc się wypiąć do góry tzw. naturalny odruch jak coś trzyma nogę to się szarpie do góry, przynajmniej tak mi się wydaje. Chodzi o to, żeby pojeździła tak parę tygodni, zanim dostanie jednokierunkowe, a sprężyny to i tak na 0.

PS. nie chce mi się wysłuchiwać babskiego lamentu

Napisano

Kilka lat temu czytałem jakiś test bloków wielokierunkowych sh56. Autor, porównując oba typy bloków, wysnuł teorię, że możliwe jest przerobienie tych jednokierunkowych na wielokierunkowe, właśnie przez zeszlifowanie nadmiaru materiału. Niestety nie jestem teraz w stanie odnaleźć tego tekstu.

Odnośnie nauki jazdy w pedałach zatrzaskowych. Wydaje mi się, że po maksymalnym poluzowaniu sprężyny efekt będzie podobny. Piszę to jako osoba, która kilka miesięcy przestawiała się na system zatrzaskowy. Oswajanie się z nowym systemem zajęło mi jakieś 20h/400km typowo rekreacyjnej, z maksymalną liczbą wpięć/wypięć. Na kierownicy miałem przypiętą kartkę z poleceniem "wypnij się". Obyło się bez spektakularnych wywrotek.

Napisano

Lepiej się uczyć w zwykłych blokach, ponieważ nauczy się wypinać szarpiąc nogą, później niby będzie ok, ale jak przesiądzie się na zwykłe gleba murowana.Takie jest moje zdanie.Poluzuj sprężynę i tyle, musi po prostu wyrobić sobie nawyk.

Napisano
  W dniu 17.02.2012 o 19:16, M333 napisał:
która kilka miesięcy przestawiała się

Tfu, nie "kilka miesięcy przestawiała się". Powinno być "kilka miesięcy temu przestawiała się". Brak jednego wyrazu całkowicie zmienia sens wypowiedzi

Napisano

Dzięki, może jednak będzie dobra wielka kartka na kierownicy "wypnij się" i poluzowanie sprężyn na 0 niż przeróbka. Z drugiej strony to hasło muszę zmienić na jakieś inne bo mogła by źle zrozumieć na np: "wypnij nogę" (blondynka) :no:. Dla siebie kupie stopery do uszu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.