McAron Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 Stałem sie posiadaczem widelca pod stery zintegrowane, czyli korona zakończona srednicą 45mm. A ramę mam pod normalne nabijane. Dzisiaj kupiłem stery Accenta HST-B10 i jak sie okazuje średnica zewnętrzna miski jest mniejsza od korony. Działac to działa ale troche szpetnie wygląda i zapewne brudu będzie zbierać. Nie chcę staczać korony widelca. Są stery zewnętrzne o większych średnicach zewnętrznych misek tak aby licowały z korona widelca bo nikt nie podaje tego wymiaru. A może macie jakis inny pomysł tak to wizualnie poprawić.
Miliron Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 Jak mam być szczery ... nic nie idzie zrozumieć z Twojego postu
McAron Napisano 16 Lutego 2012 Autor Napisano 16 Lutego 2012 Jak mam być szczery ... nic nie idzie zrozumieć z Twojego postu Jedno sprostowanie, średnica korony to 50 mm. Teraz wyjaśniam. Średnica zewnętrzna misek sterowych nabijanych, które mam to 46 mm. Powtarzam zewnetrzna średnica misek, nie tego co się wbija w ramę. Zatem po złożeniu do kupy korona widelca w miejscu nabicia bieżni wystaje o 2 mm. Reszta chyba jasna. Jutro postaram sie zrobic fotkę jeżeli dalej nie jest to jasne.
rzezniol Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 Co to za amortyzator ?? Do jakiej ramy go wkładasz ?? Stery zintegrowane/ półzintegrowane/ nabijane są robione w ustandaryzowanych rozmiarach. Stery takie są na klasyczne widelce 1 i 1/8 jak i tapered czyli 1,5 dół 1 i 1/8 góra, starsze sprzęty mają jeszcze 1 cal. To jaki potrzebujesz widelec i stery określa rama jaką posiadasz. Te twoj 45 mm nie pasuje ani do 1 i 1/8 cala ani do 1,5 cala ... Coś krecisz Pozdro Pozdrawiam
McAron Napisano 16 Lutego 2012 Autor Napisano 16 Lutego 2012 Co to za amortyzator ?? Do jakiej ramy go wkładasz ?? Stery zintegrowane/ półzintegrowane/ nabijane są robione w ustandaryzowanych rozmiarach. Stery takie są na klasyczne widelce 1 i 1/8 jak i tapered czyli 1,5 dół 1 i 1/8 góra, starsze sprzęty mają jeszcze 1 cal. To jaki potrzebujesz widelec i stery określa rama jaką posiadasz. Te twoj 45 mm nie pasuje ani do 1 i 1/8 cala ani do 1,5 cala ... Coś krecisz Pozdro Pozdrawiam Kolego czytaj ze zrozumieniem. Rozmiary sterów zewnętrznych, bo takie mam i musze mieć jak jasno napisałem są ustandaryzowane jedynie pod wzglądem średnicy mocowania w główce ramy i średnicy rury sterowej widelca. Reszta wymiarów to wolna amerykanka. Ponieważ dalej chyba nie jest jasne o co chodzi to narysowalem to na szybko, wymiarów nie należy traktowac tak jak na rysunku co do setnych milimetra, tak sie po prostu narysowalo.
Miliron Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 Pozwoliłem sobie poczytać analizując wszystko słowo posłowie Chodzi Ci tylko o zniwelowanie "wizualne" różnicy pomiędzy szerokością korony a zewnętrzną szerokością misek sterów (która wynosi 2mm) ? Jeśli tak, to obawiam się, że możesz mieć problem ze znalezieniem sterów o miskach mających tyle samo albo więcej mm niż korona widelca. Tutaj musiał byś mierzyć każdy możliwy model który przychodzi do głowy
andi333 Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Jaka rama ? może tak będzie łatwiej prawdopodobnie chodzi tu o podkładkę niby uszczelniającą zakładaną na widelec na dole.Mam tak samo w ramie kellys madman gdzie srednica zewnętrzna ramy jest 50mm.
rzezniol Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Ustalmy jedno ... Rowery to raczej ustandaryzowany sprzęt , rozmiar sterów dotyczy średnicy rury sterowej widelca i włąsnie sterów ... czyli jak masz amortyzator 1 i 1/8 cala to potrzebujesz też takich styerów. Stery zintegrowane, półzintegrowane, nabijane (klasyczne) to standard dotyczący sposobu montazu w ramie a nie na widelcu. Nie ma czegoś takiego jak amortyzator pod stery zintegrowane. Pozdrawiam
andi333 Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Prawdopodobnie chodzi o takie stery http://www.ritcheylogic.com/dyn_prodfamily.php?k=501502
McAron Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 @Miliron - brawo, własnie o to chodzi. @reszta - Panowie ja doskonale wiem jakie sa rodzaje sterów i prosze mi tego wiecej nie tłumaczyć. Sprecyzuję jeszcze mój problem. Stery musze mieć nabijane (czyli zewnetrzne) bo taka mam ramę. Widelec (widelec sztywny nie amortyzator) jest dostosowany pod stery zintegrowane poprzez szeroki kołnierz korony tak aby licował z ramą dedykowaną pod stery zintegrowane, ale spokojnie mozna założyc na niego stery nabijane (zewnetrzne). Po założeniu na niego biezni i miski wygląda to tak jak na zdjęciu (patrz załącznik), czyli pozostaje taki 2,5 milimetrowy wystający kołnierz i to właśnie chciałbym wizualnie usunąć, np. poprzez stery o troche większych miskach, bo szerokość misek nie jest w zaden sposób ustandaryzowana. Jezeli macie w swoich roweruch stery zewnętrzne to prosze pomierzcie średnice misek (w najszerszym miejscu) bo producenci nie podaja takiego wymiaru. Widziałem, np. że Neco robi jakieś takie szersze ale też nie ma wymiaru.
djwiocha Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Chcesz to usunąć tak? To kątówką zeszlifuj A tak na serio to ja się pytam PO CO? Działa? Działa, więc jaki problem,. Toć to tylko wygląd, a nawet nie wygląda aż tak źle, przyzwyczaisz się i będziesz śmigał z uśmiechem na ustach (albo zeszlifujesz ten kołnierz )
andi333 Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Toć piszę że do widelca podejdą stery o średnicy 50/44 ale jak masz średnicę zewnętrzną główki ramy mniejsza jak 50mm to efekt bedzie odwrotny na widelcu będzie ładnie spasowane a na ramie już nie.Dalej nie napisałeś jaka rama ? Ja mam stery nabijane 44mm a średnica zewnętrzna 50mm.
McAron Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 Toć piszę że do widelca podejdą stery o średnicy 50/44 ale jak masz średnicę zewnętrzną główki ramy mniejsza jak 50mm to efekt bedzie odwrotny na widelcu będzie ładnie spasowane a na ramie już nie.Dalej nie napisałeś jaka rama ? Ja mam stery nabijane 44mm a średnica zewnętrzna 50mm. Jak to nie napisałem jaka rama? Napisałem wyraznie rama pod stery zewnetrzne 1 1/8. Jezeli dokładnie chcesz to jest to Accent Shannon - tylko nie wiem co to wniesie nowego do tematu. I mylisz chyba podstawowe pojęcia, jezeli masz "nabijane" 44/50 to są to półzintegrowane (czyli miski wchodzą w całości w główke ramy). U mnie miski sa na zewnatrz ramy. Ale nie to jest tematem to koniec OT.
djwiocha Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Trzeba powiedzieć jasno: NIE DA SIĘ TAK JAK CHCESZ ŻEBY TO BYŁO (z tą rama oczywiście). Skoro wszystko się ładnie kręci, działa bez zacięć itp. to TAK MA BYĆ. A jeśli chcesz zęby to było ładnie to masz problem bo ten widelec po prostu nie będzie się ładnie spasowywał z główką ramy jak miało by to miejsce ze sterami zintegrowanymi czy tam pół zintegrowanymi. Po prostu pogódź się z tym. (w ogóle co to za temat )
McAron Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 (w ogóle co to za temat ) A co niby jest nie tak z tematem ? Taki jak inne ! jeżeli moge prosic o powstrzymanie się od komentowania nie wnoszącego nic do tematu to byłbym wdzieczny. Prosze jedynie o sugestie rozwiazania problemu, problemu z którym niewątpliwie mogę żyć. Konkretnie prosiłbym tych którzy mają stery ZEWNĘTRZNE do rur setrowych 1 1/8 o zmierzenie średnicy (jak ktoś nie ma suwmiarki to obwodu) zewnętrznej miski. Może znajdzie sie jakiś grubasek o średnicy 50mm.
djwiocha Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Chodzi o to że mogłeś napisać od razu napisać to: prosiłbym tych którzy mają stery ZEWNĘTRZNE do rur setrowych 1 1/8 o zmierzenie średnicy (jak ktoś nie ma suwmiarki to obwodu) zewnętrznej miski. Może znajdzie sie jakiś grubasek o średnicy 50mm. w pierwszym poście, zrozumiale dopisać po co ci to i było by spoko a jak pierwszego postu nie idzie zrozumieć po pierwszym przeczytaniu i każdy myśli że chodzi ci o co innego to po prostu nikt ci nie udzieli konkretnej odpowiedzi. Chwała ci za to że jakoś potrafiłeś wytłumaczyć o co ci chodzi. Tak więc bardzo prawdopodobne że średnicę zewnętrzną większą od 50 m będą miały FSA The Pig http://www.fullspeedahead.com/products/351/The-Pig,i możesz się zapytać kogoś kto je ma lub ktoś taki sam udzieli się w tym temacie. Życzę miłych poszukiwań.
McAron Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 O widzisz ! I o to chodziło, co prawda na rysunku oczywiście nie ma tej średnicy naniesionej ale dolne łozysko ma 47 mm to nalezy sie spodziewać, że miska je skrywające będzie miala własnie około 51 mm. Na Alle 79 zł. cena do przyjęcia, z wagą troche gorzej.
djwiocha Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Bo to są stery do najostrzejszego katowania jakie można sobie wyobrazić, jak już je kupisz to starczą ci na 10 lat Ale waga trochę duża jak na stery, trzeba przyznać.
adamynas Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Kolego McAron znalazłeś to czego szukałeś? Mam dokładnie ten sam problem kupiłem widelec Mosso i do tego stery zewnętrzne aerozine i wygląda to tak: ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting Mam stare stery FSA, które pasują idealnie, niestety nie znam modelu. Mają lekko 10 lat. Może ktoś rozpozna model tych sterow, ewentualnie daj jeszcze jakisz inny przykład sterów zewn. z dolną miska 50mm http://img838.imageshack.us/img838/1694/imag0086wv.jpg Sorka za post pod postem Proszę szanowne grona posiadaczy sterów zewnętrznych FSA Orbit XL II o zmierzenie średnicy dolnej miski w najszerszym miejscu, ponieważ nawet na stronie FSA nie ma tej wartości.
McAron Napisano 12 Marca 2012 Autor Napisano 12 Marca 2012 Jedyne co znalazłem na rynku to FSA The Pig, ale waga mnie troche przeraziła a i dostepność z tego co widziałem to tylko na Allegro. Ostatecznie miałem już kupione Accenty B10. Poskładałem to do kupy i jakoś teraz z tym żyję. Znalazłem jeszcze w katalogu jeden model NECO z takimi szerokimi miskami ale nie znalazłem ich w handlu.
adamynas Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 Looknij sobie na FSA orbit XLII - sa duże i bardzo podobne kształtem do moich starych fsa ze zdjęcia. Niestety nigdzie nie znalazłem info o średnict zewn. dolnej miski napisałem kilka postów, cisza a w ciemno nie będę kupywać kolejnych sterów. Edit: dostałem odpowiedz: średnica zewn. dolnej miski sterów FSA Orbit XLII w najszerszym miejscu wynosi 50mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.