Skocz do zawartości

[Rower] Romet - co to za model?

oleczek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ^_^

Otóż zakupiłem wczoraj od pewnej osoby ramę "Romet" za śmieszne pieniążki. Założyłem temat z myślą że ktoś z forumowiczów pomoże mi ustalić co to jest za model.

Patrzyłem w internecie i z każdą narastającą minutą miałem większy mętlik w głowie.

Pytałem się poprzedniego właściciela z myślą że będzie wiedział ale nic z tego gdyż kupił ją ładnie paręnaście lat temu i nie pamięta :)

rower został jednym słowem zapuszczony do granic możliwości ;)

nie wspomnę już o fatalnym polakierowaniu wszystkiego co jest tylko możliwe ^_^

chcę ją odrestaurować i stworzyć single speed`a :)

dscf5807.th.jpgdscf5806r.th.jpgdscf5809.th.jpgdscf5801a.th.jpgdscf5799.th.jpgdscf5805k.th.jpgdscf5810f.th.jpgdscf5797z.th.jpgdscf5796b.th.jpgdscf5798k.th.jpg

dscf5802o.th.jpgdscf5800t.th.jpgdscf5803y.th.jpgdscf5794f.th.jpg

coś z lat 60-70, jaguaro podobne. przerzutki dosyć stare może nawet koniec 50 lat

jak cię to kręci możesz odrestaurować,

to dobry materiał

albo znaleź amatora i odsprzedać

Orkan nie miał tak zdobionych muf

no właśnie orkan to turystyk, z ramą z rur kanalizacyjnych ciężki.

to jet bardziej szosowa wersja, rozkręć i zważ

Masz fajnego ZZR jaguara, rzadki okaz z tą przednią przerzutką i pustą osią od suportu. Druga wersja po tej która była na osprzęcie Campagnolo. Jak masz do niego oryginalne koła na szytkach to się opłaca wyremontować a nie przerabiać. Na ostre zawsze można znaleźć inną ramę.

Poprawka ZZR Huragan typ 530.

przerzutki dosyć stare może nawet koniec 50 lat

Wygląda na przerzutkę z lat 80,XX wieku.Taką produkował Romet,Favorit przy tym,to było cudo.Romet produkował wtedy rowery sportowe z wolnobiegami 4 rzędowymi(na Polskę).Na export rowery miały wolnobiegi 5 rzędowe(Polska nie produkowała takich).

Potem Rekord,i te manetki na ramie,historia...

Rekord chyba miał tylną przerzutkę Favorit,więc ten z tematu musi być słabszy i starszy model.

Masz fajnego ZZR jaguara,
Poprawka ZZR Huragan typ 530.

Nie jest to Jaguar,ani Huragan.One nie miały oświetlenia.To były rowery treningowe dla sportowców.

Najlepiej zajrzeć na forumszosowe.org

Nie jest to Jaguar,ani Huragan.One nie miały oświetlenia.To były rowery treningowe dla sportowców.

Ale ubaw, to tak jak by powiedzieć scott scale z lampkami to już nie scott. A jak by sobie ktoś zamontował parasolkę albo wiatraczek, jeszcze w tamtych czasach były modne gumowe żabki zamiast dzwonków. Kurna znawca

Po co mam zaglądać na forumszosowe.org jak miałem tego żelastwa pod dostatkiem.

mnie zaciekawiła przednia przerzutka z tzw. wajchą ma to swój urok ^_^

Co do lampki to widać ewidentnie że ktoś sobie domontował :rolleyes:

Jutro odbieram od lakiernika ramę wraz z widelcem.

Zapodałem czerwień ala Ferrari :)

Co do waszych odpowiedzi i tak jestem za tym aby sobie zrobić single speed`a a jak zapragnę mieć odrestaurowany na fula rower to zamontuje przerzutki i manetkę. Dobrze że nie usunąłem mocowań :)

A jak wygląda temat suportu. Mam w planach zakupić korbę i wkład suportowy.

Odkręcałem i wszystko na to wskazuje że jest angielski [lewa strona w prawo, prawa strona w lewo]i.

Martwi mnie jednak szerokość mufy bo wyszło 66mm z kawałkiem :)

Spokojnie zmieści się pakiet na 68mm. W Huraganie miałem pakiet shimano z plasikową wkładką z drugiej strony, do ruskich xb3 też pasuje. Dopasować tylko długość osi.

Autor tematu może tam zaglądnąć,a złomiarz nie musi.

Bardzo śmieszne, jak się nie zna to się nie odzywa i nie robi zamętu.

Jeszcze sobie przypomniałem, że mi lepiej pasował pakiet wkręcany od strony korby a nie od blatu. Shimano wtedy robiło pakiety z gwintem L albo R, nie wiem jak teraz z tym jest. (lata 90)

mnie zaciekawiła przednia przerzutka z tzw. wajchą ma to swój urok

no... nie wiem czy to 80 - te lata, ale wtedy ja przemycałem z CSRR favoritki, nawet wagant ojca z - '83 miał favoritkę.

może starsi szosowcy się wypowiedzą, ja tam trenowałem na starym jaguarze w latach 88-89' i miał on inne bardziej cywilizowane przerzutki, a miał wtedy już 15 lat...

Zapodałem czerwień ala Ferrari

pokaz , pokaż... !!

kurcze, chyba na wiosnę maluje mojego rometa :)

jak byś jeszcze gdzieś znalazł taką ramę to daj znać :)

bym postulował, by posiadacze rowerów dorzucali je do garażu naszego.

nawet jak mają zbudowane rowery na bazie... czegoś tam.

To niech napiszą np. huragan lata 70-te, - zmodyfikowany.

będzie prościej szukać.

osobiście mam rower romet -Universal ale nie wiem jaki, tylko rama pozostała z niego.

kiedyś był to single sped na kołach 27'cali???

jakaś wersja eksportowa , krótka i nie znalazłem nigdzie takiego...

Tylko problem taki, że jaguary czy huragany były na rurkach reynoldsa i to jest dobry materiał na budowe roweru a późniejsze romety na stali konstrukcyjnej marnej jakości (tz. na pewno lepszej od makrokeszów). Jak mocniej depniesz to się rozleci. Sam od jakiegoś czasu szukam ramy pod ostre i wydaje mi się, że najlepsze z tamtych lat to ruskie ramy XB3 sport szose, geometria strikte sportowa mocna rama i lekka.

Zapodałem czerwień ala Ferrari pokaz , pokaż... !! kurcze, chyba na wiosnę maluje mojego rometa jak byś jeszcze gdzieś znalazł taką ramę to daj znać 0 Cube 28 i 1/2

Ramę odebrałem od lakiernika. Malowanie wyszło super a do tego jeszcze ten czerwony lakier :woot:

Zdjęcie wrzucę w przyszłym tygodniu bo oddałem do serwisu alby mi poprawili gwint na rurze sterowej, suportu oraz podfrezować mufę suportową bo nie jest idealnie równa ale serwisant mnie uspokoił że wszystko będzie dobrze :)

A swoją drogą założę osobno temat i będę go na bieżąco aktualizował. Nie zrobię od razu wszystkiego bo są też inne wydatki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...