kazafaza Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 To jeszcze nic...w sklepie rowerowym na wyspach, przychodzi młodzieniaszek i pyta właśnie o "grips". Smaruje zatem po "uchwyty na kierownice"(żeby nie było wątpliwości) a koleś mi pokazuje na drugi koniec sklepu i mówi że chce koła... Jak już znaleźliśmy wspólny język to okazało się że dla sporej grupy nierozgarnietej młodzieży brytyjskiej "grips" to opony! Jakaś pokrętna logika w tym jest: opony się "chwytają" podłoża A już chyba szczytem infantylizmu jest nazywanie opon kołami! Mój dwuletni synalek potrafi odróżnić oponę od koła! POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 23 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2013 sporej grupy nierozgarnietej młodzieży brytyjskiej "grips" to opony! Też się kiedyś z tym spotkałem...A sporym absurdem to jest dzisiejsza pogoda! U mnie 23 st.C na plusie i letnie słoneczko! Ja chcę tak do wiosny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Gdzieś o tych "grips" czytałem @up. Absurd ale za to jak bardzo przyjemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2013 "Continental: Get the grip" - po naszemu "Continental - kup oponę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu ...i wszystko jasne! Odnośnik do komentarza
sapek67 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Co do angoli wcale się nie dziwię ,że mają wszystko na opak Skoro większość świata ma ruch prawostronny to pojęcie normalności jest wg mnie conajmniej w ich przypadku względne Odnośnik do komentarza
s2power Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu @Replay, aż się dziwię, że nie odwróciłeś się na pięcie i nie wyszedłeś bez zakupów... Niby dlaczego mial wyjsc bez zakupow. Czepiacie sie obaj, sprzedawca po prostu walczy o polska mowe i nazewnictwo Z drugiej strony mnie samego wnerwia jak mowi sie o eventach, meetingach, coachingu, itp. Odnośnik do komentarza
Karas09 Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Co do angoli wcale się nie dziwię ,że mają wszystko na opak Skoro większość świata ma ruch prawostronny to pojęcie normalności jest wg mnie conajmniej w ich przypadku względne A może to większość świata jest nienormalna skoro ruch lewostronny był pierwszy Odnośnik do komentarza
Dzordaneiro Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Dziś byłem kupić tarczę RT56 w jednym z poznańskich sklepów rowerowych, wchodze do sklepu i pytam czy mają może dostepną tą tarcze w rozmiarze 160 mm. Na to pan sprzedawca pogrzebał chwilkę w komputerze, pooglądał ekspozycję, a nastepnie powiedział, że Shimano nie robi takiej tarczy, ani żadnej z mocowaniem na 6 śrub. Powiedziałem, że dziś popołudniu kupiłem ową tarcze w rozmiarze 180 mm i wyszedłem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolzwer Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Wchodzę do sklepu rowerowego w mniejszej miejscowości z nową obręczą i piastą pod wolnobieg na łożyskach maszynowych. Proszę sprzedawcę o dopasowanie szprych do zestawu, zaplecenie koła i wycentrowanie, na co on: "Piastów (dokładnie tak powiedział) pod wolnobieg nie da się zaplatać do obręczy, bo nie ma szprych o takich długościach, wszystkie koła z wolnobiegiem składane są tylko na zamówienie w fabrykach i montuje się je w najtańszych rowerach. A tą piastę ma pan jakąś wadliwą, bo pierwszy raz widzę łożyska maszynowe przy wolnobiegu i na pewno się tego nie założy. Tu mam nowe piasta pod kasetę i tylko jak pan taką kupi będzie dało się zapleść". Po tej wypowiedzi trochę się zaśmiałem i wyszedłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapek67 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu A może to większość świata jest nienormalna skoro ruch lewostronny był pierwszy Pierszeństwo nie świadczy o normalnosci .Ktoś kto zrobił pierwszy krok nie musi oznaczać tego ,że poczynił go w ,,dobrym kierunku " Istnieje takie pojęcie jak ;uczenie się na błędach ...np Odnośnik do komentarza
Karas09 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Chyba trochę przesadzasz. Uważasz, że ruch lewostronny jest gorszy od prawostronnego? W czym niby jest gorszy/błędny? Odnośnik do komentarza
tobo Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu To ruch prawostronny jest w czyms gorszy od lewostronnego, albo odwrotnie? Jest jedynie problematyczny dla tych ktorzy korzystaja z odwrotnej opcji niz u siebie na stale. Odnośnik do komentarza
zekker Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ruch lewostronny jest lepszy, bo o wiele łatwiej wykonać trudny manewr skrętu w lewo Odnośnik do komentarza
Marcint96 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu A mnie zastanawia, w czym widzicie problem ? To jest o absurdach spotykających nas w życiu, a nie o debatowaniu po której stronie się lepiej jeździ/ która strona była pierwsza/ czemu tak a nie inaczej... Kiedyś temat czytało się fajnie, absurd pod absurdem, a teraz ? Trzeba przebić się przez gąszcz nikomu nie potrzebnych komentarzy i debat. Odnośnik do komentarza
mikolajpod Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu http://allegro.pl/cube-analog-shimano-deore-altus-bcm-nie-merida-i3650126251.htmlTymczasem na allegro..."Solidna niemiecka rama wykonana z Aluminium wspierana bardzo dobrym amortyzatorem SR SUNTOUR." Może w porównaniu z zoomem ma to sens "Przekładnie SHIMANO DEORE i SHIMANO ALTUS w hierarchii grup osprzętu SHIMANO są na najwyższym poziomie." Zależy od której strony patrzeć Odnośnik do komentarza
sapek67 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Chyba trochę przesadzasz. Uważasz, że ruch lewostronny jest gorszy od prawostronnego? W czym niby jest gorszy/błędny? Gdzie napisałem \użyłem określenia gorszy? (dot ruchu ulicznego) Idąc za twoim określeniem musiałbym odpowiedzieć coś w tym stylu ; To zależy od tego ,której ręki używasz i co robisz gorzej ;odkręcasz coś czy zakręcasz . Tylko w takich i podobnych przypadkach mógłbym użyć określenia ;gorzej I w temacie; Nie tak do końca są to niepotrzebne debaty i komentarze ponieważ wykuło się nowe absurdalne pojęcie ! ...ruch lewostronny jest gorszy od prawostronnego Odnośnik do komentarza
filipog44 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu http://allegro.pl/cube-analog-shimano-deore-altus-bcm-nie-merida-i3650126251.html Tymczasem na allegro... "Solidna niemiecka rama wykonana z Aluminium wspierana bardzo dobrym amortyzatorem SR SUNTOUR." Może w porównaniu z zoomem ma to sens "Przekładnie SHIMANO DEORE i SHIMANO ALTUS w hierarchii grup osprzętu SHIMANO są na najwyższym poziomie." Zależy od której strony patrzeć Widać, że ktoś pisząc to, próbuje naciągnąć ludzi, którzy nie mają nadzwyczaj dużego pojęcia o rowerach. ,,Przekładnie SHIMANO DEORE i SHIMANO ALTUS w hierarchii grup osprzętu SHIMANO są na najwyższym poziomie." ciekawe od kiedy :D Dobry żart Odnośnik do komentarza
mikolajpod Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Jeśli odwrócić hierarchię grup osprzętu to będą na najwyższym poziomie Odnośnik do komentarza
filipog44 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu Nie, wtedy na najwyższym byłby SIS lub Tourney Odnośnik do komentarza
Sotnikov Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 http://wyborcza.pl/1,75248,14900731,Bubel_roku__Polska_smieje_sie_z_drogi_rowerowej_w.html Najlepsza jest odpowiedz burmistrza Nowego Warpna Władysława Kiragi , który broni tego absurdu. Cyt.. za GW: Władysław Kiraga oburzył się opiniami, że droga z barierkami wygląda absurdalnie.- A jak by z powodu braku tych barierek przy drodze rowerowej zaczęły wyrastać krzyże, to by pan pytał, dlaczego ludzie giną - zirytował się burmistrz.- Przecież to tylko skrzyżowanie z zamkniętą dla ruchu drogą leśną.... - zauważamy.- Wystarczy jeden samochód i jest trup - upiera się Władysław Kiraga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Te barierki nikogo nie zatrzymają, bo wystarczą opony trochę szersze niż w "szosie" i się to da spokojnie objechać. Może wyjeżdżona ścieżka wokół kogoś uświadomi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Dzisiaj w rowerowym - gdzie sprzedawca po 40-tce sam mieszka ze starą matką i uważa że pozjadał wszystkie rozumy (arogancki) Ja- dzień dobry, chciałbym gripy S- co to dla ciebie są gripy? Ja- no inaczej 'chwyty' nakładane na kierownicę, za które ją się trzyma S- chodzi ci o gripshifty (podając) Ja-nie, Gripy na kierownicę, jakieś miękkie S-(podaje gripy do gripshiftów) Proszę! Ja-ale mi chodzi o gripy, te 'chwyty' (pokazuje o co chodzi) S-no to, to są chwyty a nie gripy Ja- to są gripy, różnie to może być nazywane np. Chwyty Niestety ale sprzedawca miał rację. chwyty to gripy to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Te barierki nikogo nie zatrzymają, bo wystarczą opony trochę szersze niż w "szosie" i się to da spokojnie objechać. Może wyjeżdżona ścieżka wokół kogoś uświadomi Nie do ruszenia Droga kosztowała ponad 680 tys. zł. Została dofinansowana z funduszy unijnych, a to oznacza, że ze względu na konieczność zachowania tzw. "trwałości projektu" usunięcie zapisanych w projekcie barierek może okazać się trudne. kolejny absurd, bubel za unijne pieniądze, to "ciężko będzie usunąć", czyli w praktyce zostanie. @robert, te drugie to nie żadne gripy, tylko manetki typu "gripshift" (nazwa angielska), po naszemu "manetki obrotowe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie typu, "grip-shift", "revo-shift" to nazwy własne systemów manetek SRAM-a i Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.