Skocz do zawartości

[ad absurdum] czyli najbardziej absurdalne twierdzenia z jakimi się spotkaliście!

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze nic...w sklepie rowerowym na wyspach, przychodzi młodzieniaszek i pyta właśnie o "grips". Smaruje zatem po "uchwyty na kierownice"(żeby nie było wątpliwości) a koleś mi pokazuje na drugi koniec sklepu i mówi że chce koła... Jak już znaleźliśmy wspólny język to okazało się że dla sporej grupy nierozgarnietej młodzieży brytyjskiej "grips" to opony!

Jakaś pokrętna logika w tym jest: opony się "chwytają" podłoża :D 

A już chyba szczytem infantylizmu jest nazywanie opon kołami! Mój dwuletni synalek potrafi odróżnić oponę od koła!

POZDRo-:ver

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 27 Października 2013 - Brak powodu

@Replay, aż się dziwię, że nie odwróciłeś się na pięcie i nie wyszedłeś bez zakupów...

Niby dlaczego mial wyjsc bez zakupow. Czepiacie sie obaj, sprzedawca po prostu walczy o polska mowe i nazewnictwo :)

Z drugiej strony mnie samego wnerwia jak mowi sie o eventach, meetingach, coachingu, itp.

Co do angoli wcale się nie dziwię ,że mają wszystko na opak Skoro większość świata ma ruch prawostronny to pojęcie normalności jest wg mnie conajmniej w ich przypadku względne :027:

A może to większość świata jest nienormalna skoro ruch lewostronny był pierwszy  :whistling:

Dziś byłem kupić tarczę RT56 w jednym z poznańskich sklepów rowerowych, wchodze do sklepu i pytam czy mają może dostepną tą tarcze w rozmiarze 160 mm. Na to pan sprzedawca pogrzebał chwilkę w komputerze, pooglądał ekspozycję, a nastepnie powiedział, że Shimano nie robi takiej tarczy, ani żadnej z mocowaniem na 6 śrub. Powiedziałem, że dziś popołudniu kupiłem ową tarcze w rozmiarze 180 mm i wyszedłem ;P

Wchodzę do sklepu rowerowego w mniejszej miejscowości z nową obręczą i piastą pod wolnobieg na łożyskach maszynowych. Proszę sprzedawcę o dopasowanie szprych do zestawu, zaplecenie koła i wycentrowanie, na co on: "Piastów (dokładnie tak powiedział) pod wolnobieg nie da się zaplatać do obręczy, bo nie ma szprych o takich długościach, wszystkie koła z wolnobiegiem składane są tylko na zamówienie w fabrykach i montuje się je w najtańszych rowerach. A tą piastę ma pan jakąś wadliwą, bo pierwszy raz widzę łożyska maszynowe przy wolnobiegu i na pewno się tego nie założy. Tu mam nowe piasta pod kasetę i tylko jak pan taką kupi będzie dało się zapleść". Po tej wypowiedzi trochę się zaśmiałem i wyszedłem.

A może to większość świata jest nienormalna skoro ruch lewostronny był pierwszy  :whistling:

Pierszeństwo nie świadczy  o normalnosci .Ktoś kto zrobił pierwszy krok nie musi oznaczać tego ,że poczynił go w ,,dobrym kierunku "  Istnieje takie pojęcie jak ;uczenie się na błędach ...np

A mnie zastanawia, w czym widzicie problem ? 

To jest o absurdach spotykających nas w życiu, a nie o debatowaniu po której stronie się lepiej jeździ/ która strona była pierwsza/ czemu tak a nie inaczej...

Kiedyś temat czytało się fajnie, absurd pod absurdem, a teraz ? Trzeba przebić się przez gąszcz nikomu nie potrzebnych komentarzy i debat. :down:

http://allegro.pl/cube-analog-shimano-deore-altus-bcm-nie-merida-i3650126251.html
Tymczasem na allegro...
"Solidna niemiecka rama wykonana z Aluminium wspierana bardzo dobrym amortyzatorem SR SUNTOUR." Może w porównaniu z zoomem ma to sens :D
"Przekładnie SHIMANO DEORE i SHIMANO ALTUS w hierarchii grup osprzętu SHIMANO są na najwyższym poziomie." Zależy od której strony patrzeć :D

Chyba trochę przesadzasz. Uważasz, że ruch lewostronny jest gorszy od prawostronnego? W czym niby jest gorszy/błędny? 

Gdzie napisałem \użyłem określenia gorszy? (dot ruchu ulicznego)

Idąc za twoim określeniem  musiałbym odpowiedzieć coś w tym stylu ; To zależy  od tego ,której ręki używasz i  co robisz gorzej ;odkręcasz coś czy zakręcasz . Tylko w takich i podobnych przypadkach mógłbym użyć określenia ;gorzej

I w temacie;

Nie tak do końca są to niepotrzebne debaty i komentarze  ponieważ  wykuło się nowe absurdalne pojęcie !

...ruch lewostronny jest  gorszy od prawostronnego :icon_cool:

http://allegro.pl/cube-analog-shimano-deore-altus-bcm-nie-merida-i3650126251.html

Tymczasem na allegro...

"Solidna niemiecka rama wykonana z Aluminium wspierana bardzo dobrym amortyzatorem SR SUNTOUR." Może w porównaniu z zoomem ma to sens :D

"Przekładnie SHIMANO DEORE i SHIMANO ALTUS w hierarchii grup osprzętu SHIMANO są na najwyższym poziomie." Zależy od której strony patrzeć :D

Widać, że ktoś pisząc to, próbuje naciągnąć ludzi, którzy nie mają nadzwyczaj dużego pojęcia o rowerach. :D ,,Przekładnie SHIMANO DEORE i SHIMANO ALTUS w hierarchii grup osprzętu SHIMANO są na najwyższym poziomie." ciekawe od kiedy :D :D Dobry żart :)

• 2 tygodnie później...

http://wyborcza.pl/1,75248,14900731,Bubel_roku__Polska_smieje_sie_z_drogi_rowerowej_w.html

Najlepsza jest odpowiedz burmistrza Nowego Warpna Władysława Kiragi , który broni tego absurdu.

Cyt.. za GW:

Władysław Kiraga oburzył się opiniami, że droga z barierkami wygląda absurdalnie.

- A jak by z powodu braku tych barierek przy drodze rowerowej zaczęły wyrastać krzyże, to by pan pytał, dlaczego ludzie giną - zirytował się burmistrz.

- Przecież to tylko skrzyżowanie z zamkniętą dla ruchu drogą leśną.... - zauważamy.

- Wystarczy jeden samochód i jest trup - upiera się Władysław Kiraga.

Dzisiaj w rowerowym - gdzie sprzedawca po 40-tce sam mieszka ze starą matką i uważa że pozjadał wszystkie rozumy (arogancki)

Ja- dzień dobry, chciałbym gripy

S- co to dla ciebie są gripy?

Ja- no inaczej 'chwyty' nakładane na kierownicę, za które ją się trzyma

S- chodzi ci o gripshifty (podając)

Ja-nie, Gripy na kierownicę, jakieś miękkie

S-(podaje gripy do gripshiftów) Proszę!

Ja-ale mi chodzi o gripy, te 'chwyty' (pokazuje o co chodzi)

S-no to, to są chwyty a nie gripy

Ja- to są gripy, różnie to może być nazywane np. Chwyty

Niestety ale sprzedawca miał rację.

chwyty to

bike-ribbon-chwyty-spira_622.jpg

gripy to

8_38767_19_02_08.jpg

• Mod Team

Te barierki nikogo nie zatrzymają, bo wystarczą opony trochę szersze niż w "szosie"  i się to da spokojnie objechać. Może wyjeżdżona ścieżka wokół kogoś uświadomi :wallbash:

Nie do ruszenia

Droga kosztowała ponad 680 tys. zł. Została dofinansowana z funduszy unijnych, a to oznacza, że ze względu na konieczność zachowania tzw. "trwałości projektu" usunięcie zapisanych w projekcie barierek może okazać się trudne.

kolejny absurd, bubel za unijne pieniądze, to "ciężko będzie usunąć", czyli w praktyce zostanie.

@robert, te drugie to nie żadne gripy, tylko manetki typu "gripshift" (nazwa angielska), po naszemu "manetki obrotowe".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...