rzezniol Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Eeeee np. o rozlany olej ? Klepnięte mobilnie z Żelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Przypomniał mi się sprzedawca w chyba największym Rybnickim sklepie rowerowym Bike-system. Kolega podszedł do niego już właściwie zdecydowany na rower i spytał tylko czemu są w nim dętki z wentylem rowerowym (presta), a nie samochodowym (schrader). Nie dziwię mu się bo się jakoś super na rowerach nie zna a chciał po prostu łatwiej koła pompować. Mnie o to wcześniej nie spytał i tak go tknęło przy sprzedawcy. W każdym razie zdziwiło mnie wyjaśnienie: "Bo te koła w rowerach górskich mają specjalnie takie węższe dziurki na wentyle żeby były wytrzymalsze, a wentyle samochodowe są grubsze i nadają się do rowerów dla dzieci." Wentyl popularnie nazywany "rowerowym" to nie presta tylko "dunlop". http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaw%C3%B3r_Dunlopa Wyjaśnienie też jest dobre- mam na myśli to, że węższy otwór będzie mniej osłabiał obręcz. A presta jest węższa od shradera/dunlopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 no właśnie też sie zdzwiłem, przecież presta to ta głównie przy szosówkach.A odnośnie filmiku, rozchodzi się o to, że ktokolwiek inny, jadąc czymkolwiek innym, będzie miał nielada kłopoty z powodu wpadnięcia w plamę oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Wentyl samochodowy występuje w emtebekach niskiej klasy, w klasie średniej i wyższej rządzi wentyl presta (w przypadku rowerów gotowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Swoją drogą na wikipedii piszą w sumie coś podobnego jak ten sprzedawca mówił: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaw%C3%B3r_Presta " Ma najmniejszą średnicę z trzech popularnych wentyli rowerowych, dlatego dominuje on w obręczach rowerów profesjonalnych i amatorskich, gdzie istotna jest jak największa wytrzymałość koła (większy otwór w obręczy bardziej osłabia jej konstrukcję)." Z tym że oczywiście do tego gianta bez problemu wchodziły też wentyle samochodowe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 no ale to sie tyczy szosówek, gdzie opona z detką ma szerokość poniżej cala. Jakoś sb nie wyobrażam by tam można wpierdzielić wielkiego shradera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas85 Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 W droższych rowerach/obręczach mtb wentyl presta to norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszak Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Wchodzę do jednego z wiejskich serwisów rowerowych. (czerwiec)- Dobry, chciałem przepleść koło. Ile bym musiał czekać?- No trochę mam roboty. Tak myślę że na wiosnę będzie gotowe. - Jak to na wiosnę? Przecież to godzina roboty i po sprawie! - Panie albo na wiosnę albo wcale. A tak w ogóle to człowiek nie powinien tego robić bo się koła psują.- Co pan za cherezje wygłasza. Co się psuje? - Yyyy ... no bo w chinach to maszyny robią koła.- Co ma piernik do wiatraka. Daruje sobie dalszą dyskusję. Do widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Sądząc po jego podejściu i wiedzy zaplecione przez niego koło i tak nie nadawałby się do jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 przecież wysyła je do Chin ! dlatego musi czekac do wiosny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 - Co pan za cherezje wygłasza. Co się psuje? Serio czy tak dla jaj to napisałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konop90 Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Dzisiaj dla kolegi poszła dętka jako, że nikt z nas nie miał zapasówki ani tym bardziej zestawu naprawczego to udaliśmy się do decathlonu. W jego kołach pasuje tylko wentyl presto więc no cóż nie będziemy specjalnie kupować pompki to grzecznie poprosiliśmy o możliwość napompowania. Miła pani powiedziała że się nie zna ale możemy zerknąć. Jakież było moje zdziwienie gdy patrzę na kompresor, na końcówkę do pompowania a tam wlot zaspawany no to ja w poszukiwaniu zwykłej pompki czegokolwiek a tam nic więc musieliśmy wracać z pomocą kolegów i kombinowania. No cóż nie mam pojęcia jak oni tam sobie pompują ale to było dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 24 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Września 2013 presto Ale ciasteczka Prestoczy może Nike Presto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konop90 Napisano 24 Września 2013 Udostępnij Napisano 24 Września 2013 oczywiście, że ciasteczka a tak na serio dzięki wielkie za zwrócenie uwagi, zawsze było presto presto itd .Jest nauczka na przyszłość żeby dokładnie zwracać uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikertom Napisano 25 Września 2013 Udostępnij Napisano 25 Września 2013 To wcale nie jest takie absurdalne jak się wydaje. Na innym forum nawet kilka osób zastanawiało się jak przewozić rower na motocyklu. Przyczepka to jednak większe zużycie paliwa i nie wszędzie gdzie da się wjechać solo, da się wjechać z przyczepką. I jazda z przyczepką też inaczej wygląda. itd. Miałem wrzucić do wątku z kaskami, ale tu pasuje lepiej Temat motocyklowy, ale spokojnie można przełożyć na rower. Jadąc w grupie protestującej przeciwko obowiązkowi jazdy w kasku motocyklista - oczywiście bez kasku - ulega wypadkowi i umiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darty24 Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Może z innej beczki na wieczorną nudę: http://tablica.pl/oferta/pol-kaseta-ID3wIej.html#ebab98795e Co myślicie o nowym nazewnictwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 2 Października 2013 Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Słodkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 jednak spinki do lancuchow nie sa najtrwalszym ogniwem lancucha https://www.google.pl/search?q=campagnolo+chorus+10s+chain&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8_5MUvzXFIqWtQbUroD4CQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=963&dpr=1#facrc=_&imgdii=_&imgrc=R0XL2pEZtuuqbM%3A%3BTq5qUx2TPhgGdM%3Bhttp%253A%252F%252Ffarm3.staticflickr.com%252F2801%252F4283733791_64421c5d2f_z.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.flickr.com%252Fphotos%252Fhappilydepressed%252F4283733791%252F%3B640%3B386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Powitoł @ bikertom i poprzednia wrzuta z rowerem na motocyklu: to nie jest absurd. To spełnienie marzeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tery Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Tu wychodzi głupota tylko tego idioty na makrokeszu. Nikogo więcej. Bo koleś coś potrafi a ty nie i już mu ciśniesz? No źle zrobili ze rozlali olej na drodze ale np. na śniegu tez sie tak da. Wbrew pozorom to nie jest takie łatwe utrzrymac rower w poślizgu. A co do absurdów to denerwuje mnie powtarzane wyssane z palca twerdzenie o pękaniu głowki ramy od amorka o za dużym skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Nie jest łatwe i nikt gościowi nie umniejsza umiejętności, ale lanie oleju na drogę i nazywanie tych akrobacji "paleniem gumy" mądre nigdy nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolajpod Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Sprzedaję Rock Shox Reba Race oraz zestaw lekkich kół złożonych na częściach DT Swiss Sapim i Novatec. Nie są tanie przedmioty i mam z tym coraz więcej absurdów Sytuacja 1: Po dłuższej rozmowie dowiaduję się, że pan zainteresowany kupnem kompletu może mi dać 400zł(!) Na pewno się zgodzę Sytuacja 2: "Czy interesuje pana wymiana kompletu na konsolę Sony PS2?" Ludzie! Serio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Jak to mówią - próba nie strzelba a nóż sprzedawca jeszcze głupszy niż kupujący sie trafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokuss0 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Wiele z części kupionych przeze mnie to takie właśnie perełki - kiedy sprzedający nie wie co sprzedaje. Stąd miałem aluminiową ramę szosową Kettlera na klejonych mufach z korbą Shimano Arabezque za 30 zł, NIEUŻYWANE koła Rigida/Deore LX z roku bodajże 1996 za 40 zł i mnóstwo innych perełek. Nigdy nie zaszkodzi zapytać. Ostatnio kupiłem za 400 zł legendarny niebieski amortyzator z 1998 roku który waży 1160 gram Wiadomo o który chodzi Rzecz prawie niedostępna a jeśli już to za 2-3-krotnie większą kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikolajpod Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Tyle, że ja wystawiam z podaną ceną Dla mnie to jest zwykłe marnowanie czasu zarówno mojego jak i mistrza okazji ale może już starczy OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.