Skocz do zawartości

[koło] Z czego złożyć?

X-(L)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam złożyć koło na tył do XC pod v-ki najlepiej na 32 szprychy. Jestem lekki, koło tez ma być lekkie i teraz powiedzcie mi z jakich komponentów? Zamierzam na kółeczko przeznaczyć ok 200 PLN a rozważam:

Obręcz:

Mavic X 221 za 79zł lub ich nowszą wersją XM 317 za 89zł

Sun Rims DS 2 XC za 87zł lub CR 19 za 77zł lub MACH IV za 97zł

Alexrims DH22 za 76zł

Piasta:

Tu nie wiem. Słyszałem dobre opinie o piastach srama tylko podobno coraz trudniej je dostać. Jesli już to stać mnie pewnie na 5.0 lub 7.0. nie mam pojęcia w jakich cenach są tera. Może wy wiecie?

A jeśli nie sram to co z shimano? Ma być niezawodna i bezobsługowa najlepiej :)

Szprychy:

To dla mnie czarna magia, więc zdaję się na was....

Możecie też zaproponować swoje sprawdzone konfiguracje. Będę wdzięczny za opinie o tych obręczach które wymieniłem, o firmach, jakości etc. bo wybierałem te modele z uwagi na cenę i wagę i wygląd :D

Z góry wielkie dzięki!

napisz moze ile masz kasy:)

ja napisze a ktoś przyjdzie i mnie okradnie :P MOWY NIE MA :)

Mogę ewentualnie powiedzieć ile chcę przeznaczyć na koło, ale nie lubię się powtarzać...

Witam,

zamierzam złożyć koło na tył do XC pod v-ki najlepiej na 32 szprychy. Jestem lekki, koło tez ma być lekkie i teraz powiedzcie mi z jakich komponentów? Zamierzam na kółeczko przeznaczyć ok 200 PLN a rozważam:

Tak jak mój poprzednik polecam szprychy DT Swiss Champion - są bardzo dobre :)

A co do piasty mógłbyś się jeszcze zastanowić nad jakąś formula

PS: ciężko Ci bedzie złożyć dobre koło na tył za 200zł, pożądna piasta kosztuje w granicach 130zł

Ja bym dołożyl troszke i złozył coś takiego

Koło 32 szprychowe:

- Deore LX - 96 zł ( ok. 376g bez zacisku )

- Dt swiss competition - 64 zł ( 191g bez nypli )

- Mavic XM 317 - 85 zł ( 440g )

razem: 245 zł ( ok. 1050g bez zacisku )

Co do piast to w tej cenie ciężko znależć coś ciekawego i dobrego.

Szprychy mozesz wziasc championy - ciezsze ok. 30 g i tansze ok. 25 zł

Obrecze: Alexy są dobre ale ciezkie, Ty pisales o "lekkim" kółku, Suny ponoć się bardzo gną, ja bym pozostał przy mavicu.

Pozdr.

A różnica między Mavicami X 221 za 79zł a ich nowszą wersją XM 317 za 89zł jest jakaś oprócz lat produkcji? Skłaniałbym się właśnie w kierunku Mavica.

Co do piast to nadal nikt się nie wypowiedział na temat Srama. Ja mam zaufanie do tej firmy, ale piast nie uzytkowałem... Na 9.0 nie starczy, ale 7.0...

Szprychy hmm tu poradzę sie już serwisu, który będzie mi kolo zaplatał.

A tym http://www.allegro.pl/item87857289_kolo_26...e_sram_5_0.html warto sie interesować?

ja bym nie kupił tego kółka co pokazałeś. Na temat SRAMa 5.0 nie ma tylu pozytywnych opinii jak 9.0, bo to własnie o tej super pieście tworzy się legendy :arrow: jaka, to ona nie jest, a raczej jak to ona nie była, szkoda, że już jej nie produkują...:)

Może warto dorzucić troszke pieniędzy (wiem, wiem każdy grosz się liczy - u mnie podobnie :) , ale może jednak warto) i zastanowić się nad takim kompletem

:arrow: 717/XT/DT

Nie zwróciłem uwagii, że to na przód :neutral: :)

Zapytaj się, może na tył nie będzie wiele droższe ;)

Jaka inna opcja :question:

Obręcze XT16 Alexrims :arrow: na necie można wyrwać nawet za 90zł :D

Piasta pokroju LX (XT jak starczy kasy) - jakieś 100 - 130zł

Komplet szprych po 1 - 2zł (Mach1, czy DT COMPETITION) - 32/64zł

Wychodzi trochęęę ponad 200zł, ale moim zdaniem warto dorzucić do tej kwoty te 50, a nawet 80zł :)

Tylne koło to niestety ważny element i nie ma w nim za bardzo na czym oszczędzić...

Piastę polecam wybrać "dobrą" i na pewno nie oszczędzać na tym elemencie. Srama 9.0 32T pod vki nie dostaniesz na pewno, 7.0 tył możesz jeszcze dostać, ceny to ok 130zł (mogę Ci załatwić nową :) ). Miałem swego czasu komplet 7.0 i spisywały się bardzo dobrze. Z Shimano polecam XT (mam obecnie) lub LX. Niżej nie radzę schodzić...

Z obręczy polecam oczywiście Alexa XT16. "Katuję" je ponad sezon i są bardzo dobre. Dodam tylko, że ważę prawie 8 "dyszek"... ;) Godną uwagi będzie też Alex ACE18 lub Mavic X317. To lekkie, a zarazem dość mocne obręcze.

Szprychy - to już mniejszy kłopot. Bardzo dobrą ofertę ma DT z modelem Champion. Także Sapim jest polecany. Zmieścisz się spokojnie w 1zł z nyplem za sztukę :D

I to się nazywa konstruktywna odpowiedź.

Żbik na stronie twomarku znalazłem 7.0 za 87zł (przecena ze 125zł) i chyba na nią się zdecyduje.

Z obręczą w granicach 100zł to chyba bezkonkurencyjna jest XM317, niby alexa xt16 można wyrwac w tej cenie, ale dojdzie wysyłka i zaplatanie, a jak kupie wszystko razem to zaplot jet gratis.

Przemyśle to jeszcze raz. Dzięki za wszelkie uwagi!

• 2 tygodnie później...

Co do gripow to za 40-50zl mozna dostac prawego gripa sram x.7/sram9.0 wiec ocen sam czy dobry interes ... po drugie co do tego goscia z allegro co to sprzedaje chcialem kupic od niego gripy ale koles za bardzo cwaniakuje... napisz mu ze za 100zl bierzesz i juz:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...