X-(L) Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witam, zamierzam złożyć koło na tył do XC pod v-ki najlepiej na 32 szprychy. Jestem lekki, koło tez ma być lekkie i teraz powiedzcie mi z jakich komponentów? Zamierzam na kółeczko przeznaczyć ok 200 PLN a rozważam: Obręcz: Mavic X 221 za 79zł lub ich nowszą wersją XM 317 za 89zł Sun Rims DS 2 XC za 87zł lub CR 19 za 77zł lub MACH IV za 97zł Alexrims DH22 za 76zł Piasta: Tu nie wiem. Słyszałem dobre opinie o piastach srama tylko podobno coraz trudniej je dostać. Jesli już to stać mnie pewnie na 5.0 lub 7.0. nie mam pojęcia w jakich cenach są tera. Może wy wiecie? A jeśli nie sram to co z shimano? Ma być niezawodna i bezobsługowa najlepiej Szprychy: To dla mnie czarna magia, więc zdaję się na was.... Możecie też zaproponować swoje sprawdzone konfiguracje. Będę wdzięczny za opinie o tych obręczach które wymieniłem, o firmach, jakości etc. bo wybierałem te modele z uwagi na cenę i wagę i wygląd Z góry wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 napisz moze ile masz kasy:) Co do szprych to DT Champion 1szt~1zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 24 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 napisz moze ile masz kasy:) ja napisze a ktoś przyjdzie i mnie okradnie MOWY NIE MA Mogę ewentualnie powiedzieć ile chcę przeznaczyć na koło, ale nie lubię się powtarzać... Witam, zamierzam złożyć koło na tył do XC pod v-ki najlepiej na 32 szprychy. Jestem lekki, koło tez ma być lekkie i teraz powiedzcie mi z jakich komponentów? Zamierzam na kółeczko przeznaczyć ok 200 PLN a rozważam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag00000 Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Tak jak mój poprzednik polecam szprychy DT Swiss Champion - są bardzo dobre A co do piasty mógłbyś się jeszcze zastanowić nad jakąś formula PS: ciężko Ci bedzie złożyć dobre koło na tył za 200zł, pożądna piasta kosztuje w granicach 130zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 24 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 A sram 5.0/7.0 nie są dobre? Rewelacja to wiem, ze nie będzie, ale bezsensem jest składać koła w cenie całego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 W jednym komplecie kół mam Suny Mach IV - przód po sezonie jest OK, ale w tylnej pękła ścianka boczna.... Szprychy wziąłbym Sapima. Waga jak Championy, na wytrzymałość raczej nikt nie narzeka, a tańsze od DT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mloody Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Ja bym dołożyl troszke i złozył coś takiego Koło 32 szprychowe: - Deore LX - 96 zł ( ok. 376g bez zacisku ) - Dt swiss competition - 64 zł ( 191g bez nypli ) - Mavic XM 317 - 85 zł ( 440g ) razem: 245 zł ( ok. 1050g bez zacisku ) Co do piast to w tej cenie ciężko znależć coś ciekawego i dobrego. Szprychy mozesz wziasc championy - ciezsze ok. 30 g i tansze ok. 25 zł Obrecze: Alexy są dobre ale ciezkie, Ty pisales o "lekkim" kółku, Suny ponoć się bardzo gną, ja bym pozostał przy mavicu. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 24 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 A różnica między Mavicami X 221 za 79zł a ich nowszą wersją XM 317 za 89zł jest jakaś oprócz lat produkcji? Skłaniałbym się właśnie w kierunku Mavica. Co do piast to nadal nikt się nie wypowiedział na temat Srama. Ja mam zaufanie do tej firmy, ale piast nie uzytkowałem... Na 9.0 nie starczy, ale 7.0... Szprychy hmm tu poradzę sie już serwisu, który będzie mi kolo zaplatał. A tym http://www.allegro.pl/item87857289_kolo_26...e_sram_5_0.html warto sie interesować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 ja bym nie kupił tego kółka co pokazałeś. Na temat SRAMa 5.0 nie ma tylu pozytywnych opinii jak 9.0, bo to własnie o tej super pieście tworzy się legendy :arrow: jaka, to ona nie jest, a raczej jak to ona nie była, szkoda, że już jej nie produkują... Może warto dorzucić troszke pieniędzy (wiem, wiem każdy grosz się liczy - u mnie podobnie , ale może jednak warto) i zastanowić się nad takim kompletem :arrow: 717/XT/DT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Ten komplet co zapodal Kosmita to juz wyzsza klasa kolka jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 25 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 ale to kółko na przód, więc tył będzie jeszcze droższy. Co do ceny to się zastanowie czy warto wydać, więc na razie czekam na sprawdzone propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Nie zwróciłem uwagii, że to na przód :neutral: Zapytaj się, może na tył nie będzie wiele droższe Jaka inna opcja :question: Obręcze XT16 Alexrims :arrow: na necie można wyrwać nawet za 90zł Piasta pokroju LX (XT jak starczy kasy) - jakieś 100 - 130zł Komplet szprych po 1 - 2zł (Mach1, czy DT COMPETITION) - 32/64zł Wychodzi trochęęę ponad 200zł, ale moim zdaniem warto dorzucić do tej kwoty te 50, a nawet 80zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Tylne koło to niestety ważny element i nie ma w nim za bardzo na czym oszczędzić... Piastę polecam wybrać "dobrą" i na pewno nie oszczędzać na tym elemencie. Srama 9.0 32T pod vki nie dostaniesz na pewno, 7.0 tył możesz jeszcze dostać, ceny to ok 130zł (mogę Ci załatwić nową ). Miałem swego czasu komplet 7.0 i spisywały się bardzo dobrze. Z Shimano polecam XT (mam obecnie) lub LX. Niżej nie radzę schodzić... Z obręczy polecam oczywiście Alexa XT16. "Katuję" je ponad sezon i są bardzo dobre. Dodam tylko, że ważę prawie 8 "dyszek"... Godną uwagi będzie też Alex ACE18 lub Mavic X317. To lekkie, a zarazem dość mocne obręcze. Szprychy - to już mniejszy kłopot. Bardzo dobrą ofertę ma DT z modelem Champion. Także Sapim jest polecany. Zmieścisz się spokojnie w 1zł z nyplem za sztukę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 25 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 I to się nazywa konstruktywna odpowiedź. Żbik na stronie twomarku znalazłem 7.0 za 87zł (przecena ze 125zł) i chyba na nią się zdecyduje. Z obręczą w granicach 100zł to chyba bezkonkurencyjna jest XM317, niby alexa xt16 można wyrwac w tej cenie, ale dojdzie wysyłka i zaplatanie, a jak kupie wszystko razem to zaplot jet gratis. Przemyśle to jeszcze raz. Dzięki za wszelkie uwagi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 25 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 7.0 za 87zł to dobra cena. XM317 będzie dobrym wyborem. Przy zapleceniu na DT Champion będziesz miał dobre, wytrzymałe i w miarę lekkie koło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 25 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 A kto oprócz arnika i cykloturu dobrze składa koła wysyłkowo, bo chce porównac to z tym co mi w serwisie zaproponują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 26 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 http://www.allegro.pl/item87996635_nowe_su...dale_coda_.html a co byście powiedzieli o takim kółeczku na przód? Żbik naprawde porównujesz ACE 18 i XM 317, że są mocne i lekkie. Jest między nimi spora różnica ceny (alexy za 55, mavici za 90) więc dlatego pytam...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Z Mavic'iem jest trochę tak jak z Sony Płacisz za firmę... Wg mnie to porównywalne jakościowo i wytrzymałościowo obręcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 5 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 To może inaczej...pytanie dotyczy teraz tylko obręczy. Max na jakie mogę sobie pozwolić to XM 317, ale pojawiło sie kilka innych propozycji i pytanie brzmi czy warto sie nad nimi zastanowić: http://www.erowery.pl/x_C_I__P_17816803;17810001.html X221 to podobno to samo co XM317 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 15 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Koledzy, a czy zrobię dobry interes kupując komplet piast sram 5.0 za 130zł i do tego dostanę lewego gripa 5.0 gratis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Niezbyt dobry interes. Za tyle albo taniej można kupić komplet dużo lepszych piast np. Novatec, STX RC. No, chyba że bardzo zależy ci na tym gripie, ale on też jest wart grosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 15 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 komplet najtańszego novateca to 160zl, więc chyba troszke nie masz racji. A sam grip myślę, ze jest też troche wart bo komplet gripów 5.0 kosztije ok 90-100 PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 15 Marca 2006 Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Co do gripow to za 40-50zl mozna dostac prawego gripa sram x.7/sram9.0 wiec ocen sam czy dobry interes ... po drugie co do tego goscia z allegro co to sprzedaje chcialem kupic od niego gripy ale koles za bardzo cwaniakuje... napisz mu ze za 100zl bierzesz i juz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 15 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 właśnie x-7 chciałem do tego dokupić na prawą stronę ale chwilowo nie ma bo synkros ma zawieszone konto. Chyba faktycznie go przetrzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 16 Marca 2006 Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Komplet Novateca w sklepie to 40zł przód i 75zł tył. Gripy, można trafić okazyjnie na Allegro. Nawet jeśli kupisz gripa za 50, to i tak będziesz miał lepsze piasty kosztem 35 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.