Rad78 Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Witam czytających, Chcę poprosic o pomoc w znalezieniu odpowiedniego roweru. Wiem,że te tematy ciągle się powtarzają i pewnie pomału stają się nudne, postaram sie zatem od razu precyzyjnie okreslić czego szukam. Oto warunki brzegowe. 1. Na rower chcę przeznaczyć maksymalnie 1600 (lub już z bólem 1700),rower musi być nowy, nie używany. 2. Mój wzrost 178 cm, wysokość kroku na bosaka 78 cm, waga 98 kg, osobnik męski. 3. Do czego ma służyć : głównie do jazdy po drogach leśnych, lekko dziurawych,lecz w wiekszości utwardzonych, po asfalcie raczej rzadziej. Ogólnie drogi leśne, polne,szutrowe, żwirowe, czasem piaszczyste. Najlepiej gdyby opony łączyły nieduże opory toczenia z wydajnością w lekkim terenie (wiem,że to sprzeczne trochę,ale wiem też, że takie opony są). 4. Najważniejsza rzecz : bolą mnie już plecy od jazdy w pozycji właściwej rowerom MTB (leżącej) i tyłek od twardego siodełka, a z drugiej strony nie chciałbym rezygnować z wytrzymałości ram, szerokości opon tych rowerów. Zatem, albo rower trekkingowy/crossowy z modyfikacjami w kierunku MTB albo rower MTB z modyfikacjami w kierunku komfortu jazdy.Zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo znaleźć taki rower. Wizualnie bliski tym założeniom wydaje mi się Unibike Emotion GTS czy Unibike Pamir GTS (ewentualnie Giant Sedona,ale jest zbyt delikatny), jednak wierzę, że uda sie wykombinowac coś lepszego w tych widełkach cenowych jakie podałem. 5. Rozmiar ramy - po lekturze kilku poradników na ten temat wychodzi mi rama 18 lub 19 calowa, lecz biorąc pod uwagę, że oczekuję sporej zwrotności od roweru oraz gwarancji bezpieczeństwa klejnotów przy niespodziewanym zjechaniu z siodełka wybrałbym 18 cali. 6. Oczekuję cichej i nienagannej pracy mechanizmów roweru, tzn nie chcę badziewia ani przerzutek typu shift grip. Oczywiste, że raczej nie znajdę roweru, który fabrycznie spełni wszystkie te oczekiwania. Nastawiam się zatem na kupno roweru, który w możliwie dużym stopniu im odpowiada, a niezbędne zmiany nie sprawią,że koszt całkowity okaże się o wiele wyższy od spodziewanego (czyli z 1700 zrobi się 2500 np). Czyli szukamy roweru, który ma być bazą do stworzenia takiego roweru (spodziewam się porad, że najlepiej będzie złożyć od zera z części,ale to chyba nie przy tym budżecie ?). Na oku mam te rowery : 1. Rower trekingowy Merida Freeway 9300 2011 | Trekking | Sklep Rowerzysta.pl rowery keyword=merida+freeway 2. http://www.skleppros...-meski-unibike-pamir.html 3. www.e-rower.pl - Rowery to nasza pasja: STRATOS 2010 4. Wszędzie chwalony Evolution Rower górski Unibike Evolution 2011 | Sklep Rowerzysta.pl rowery Z góry dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam,Rad.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.