komsik87 Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Witam, zastanawiam się nad zakupem roweru górskiego. Rower będzie służył do jazdy mieszanej rekreacyjnej. Mam upatrzonych kilka modeli, może ktoś doradzi bądź poleci: 1. Kross Level A2 2011 2. Wheeler PRO 1900 2009 3. Merida Matts 40-V 2011 4. Unibike Mission 2012 Ew. może polecicie coś od siebie? Z góry dziękuję.
nemo2009 Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 3. Merida Matts 40-V 2011 Ten model polecę. 4. Unibike Mission 2012 Tego nie polecę,za napęd 21 biegowy. Budżet jaki? 1. Kross Level A2 2011 Ten do jazdy rekreacyjnej nie bardzo(sportowa rama). Wielkość ramy?
komsik87 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Ten model polecę. Tego nie polecę,za napęd 21 biegowy. Budżet jaki? Ten do jazdy rekreacyjnej nie bardzo(sportowa rama). Wielkość ramy? jeżeli chodzi o budżet to max 1200zł. Natomiast rama hm chyba 19-20. mam 180cm wzrostu i wage ok 95kg najbardziej przemawiał za mną wheeler bo ma dobrą opinie, kross A2 za wygląd, a wiele osob również poleca meridę - wygląd również ładny.
nemo2009 Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Natomiast rama hm chyba 19-20. mam 180cm wzrostu Przy tym wzroście rama 19" max.Meridy mają ramy o wielkościach parzystych,więc doradzam się przymierzyć do 18". 2. Wheeler PRO 1900 2009 Tego nie znam,może podasz link.
komsik87 Napisano 16 Lutego 2012 Autor Napisano 16 Lutego 2012 Przy tym wzroście rama 19" max.Meridy mają ramy o wielkościach parzystych,więc doradzam się przymierzyć do 18". Tego nie znam,może podasz link. link do wheelera http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-wheeler-pro-1900-2008.html#fragment-2 No własnie nie bardzo mam się gdzie przymierzyć do tego roweru...obstawiałem zakup przez internet (chodzi o Meridę) i myślałem o 20".
Jazz Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Miesiąc temu stałem przed taki samym wyborem. Wszystkie z wymienionych przez Ciebie rowery przymierzałem. Oto jakie wnisoki: 1. Kross Level A2 - fajny, ale pozycja dla mnie bardzo nie wygodna. 2. Wheeler pro 1900 - bardzo się na niego napaliłem, fany osprzęt, cena atrakcyjna, wzbudzał pozytywne wrażenie. 3. Merida Matts 40-V 2011 - praktycznie tej samej klasy co Wheeler, na jej plus przemawia blokada skoku i ładniejsza rama. 4. Unibike Mission 2012 - jest na wolonobiegu, za ta cenę pomyłka. Po selekcji został Wheeler i Merida. Padło na 40-V (bardziej masywna rama i blokada skoku mnie przekonały). Gdy już byłem zdecydowany znalazłem model z rocznika 2010 http://www.rowerzyst...matts-40-v.html . No i już nie miałem żadnych wątpliwości. Wygląd bardziej agresywny, rogi, ciut lepszy amor, siodełko nie jak pufa. Jest już u mnie i się nim ciesze jak dziecko . Powodzenia w zakupach, spiesz się bo ceny idą mocno w górę, a starsze roczniki wyprzedają się jak świeże bułeczki .
komsik87 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 Miesiąc temu stałem przed taki samym wyborem. Wszystkie z wymienionych przez Ciebie rowery przymierzałem. Oto jakie wnisoki: 1. Kross Level A2 - fajny, ale pozycja dla mnie bardzo nie wygodna. 2. Wheeler pro 1900 - bardzo się na niego napaliłem, fany osprzęt, cena atrakcyjna, wzbudzał pozytywne wrażenie. 3. Merida Matts 40-V 2011 - praktycznie tej samej klasy co Wheeler, na jej plus przemawia blokada skoku i ładniejsza rama. 4. Unibike Mission 2012 - jest na wolonobiegu, za ta cenę pomyłka. Po selekcji został Wheeler i Merida. Padło na 40-V (bardziej masywna rama i blokada skoku mnie przekonały). Gdy już byłem zdecydowany znalazłem model z rocznika 2010 http://www.rowerzyst...matts-40-v.html . No i już nie miałem żadnych wątpliwości. Wygląd bardziej agresywny, rogi, ciut lepszy amor, siodełko nie jak pufa. Jest już u mnie i się nim ciesze jak dziecko . Powodzenia w zakupach, spiesz się bo ceny idą mocno w górę, a starsze roczniki wyprzedają się jak świeże bułeczki . No właśnie napaliłem się na wheelera. Natomiast ktoś bardzo doradził mi Meridę. Nie jestem zapalonym rowerzystą. Na rowerze będę jeździł max 1 raz w tygodniu. Natomiast wygląd meridy bardziej podoba mi się z 2011r. Najgorsze jest to że nie mam gdzie się do niej przymierzyć. A ile masz wzrostu? I jaki rozmiar ramy wybrałeś? P.S. rozumiem, że merida z 2011 posiada również blokadę skoku amorka przedniego?
Jazz Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Obydwie maja blokady skoku. Z osprzętu różnią się praktycznie tylko amortyzatorem. Ja mam 183cm wzrostu, ale za to długie nogi (od krocza 93cm). Rocznik 2010 ma bardziej sportową ramę. Moja ma 20" i jest w sam raz, jak masz krótsze nogi może być za duża. Ale rocznik 2011 w rozmiarze 20" powinien być, jak go mierzyłem to wydawał się znacznie mniejszy. Jeśli chodzi o wybór Merdia - Wheeler to Merida robi znacznie lepsze wrażenie (na żywo oczywiście )
komsik87 Napisano 17 Lutego 2012 Autor Napisano 17 Lutego 2012 Obydwie maja blokady skoku. Z osprzętu różnią się praktycznie tylko amortyzatorem. Ja mam 183cm wzrostu, ale za to długie nogi (od krocza 93cm). Rocznik 2010 ma bardziej sportową ramę. Moja ma 20" i jest w sam raz, jak masz krótsze nogi może być za duża. Ale rocznik 2011 w rozmiarze 20" powinien być, jak go mierzyłem to wydawał się znacznie mniejszy. Jeśli chodzi o wybór Merdia - Wheeler to Merida robi znacznie lepsze wrażenie (na żywo oczywiście ) No to wybór padł Merida MATTS 40 V 2011 Jak zakupię to się pochwalę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.