tobo Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Chyba wszystkie obręcze posiadają limit ciśnienia powietrza, jakim napełnia się opony. Dla wielu obręczy limit dla opon mtb o standardowej szerokości 2,1 wynosi ok 3 atmosfery. Próg ten jest obniżany dla lekkich modeli, np jak ztr. Jednak szosowe slicki, wąskie opony, których często używa się w rowerach mtb do jazdy tylko po asfalci,e potrzebują wyższych ciśnień. Obecnie mam opony 1,6 z ciśnieniem 4 atmosfery, przy 4,5 nie mam już odwagi bić więcej. Planuję jednak załozyć 1,25 lub nawet 1 cal - co wtedy? 4 atmosfery to będzie sporo za mało. Szosowe koła bez problemu tolerują 7-8 atmosfer, nawet te na lekkich (cienkościennych) obręczach. Widziałem obręcz ritcheya pod tarczę, wcs, rozerwaną przez wysokie ciśnienie, więc ryzyko istnieje. Była to opna 2,1 Czy istnieje jakiś sposób obliczania wartości ciśnienia i możliwości jego zwiększania zależnie od zmniejszających się gabarytów opony? Mam lekkie mavice i wolałbym ich nie skrzywdzić. Jakieś informacje, sugestie, sprawdzone dane?
tobike Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Z praw fizyki wynika że czym bardziej opona zbliżona jest szerokością do obręczy tym mniejsze siły działają na ścianki obręczy bo oponaprzeciwdziała (zmniejsza nacisk na ścianki bo przeciwdziała ciśnieniu wewnątrz niej), żeby stworzyć wzory do obliczania takiego ciśnienia trzeba by też badać wytrzymałość materiału obręczy a i tak najczęściej zawodzą spawy i łączenia.
tobo Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Ciśnienie w kołach szosowych, najniższe "zalecane" jakie znalazłem to 6,6 atmosfery - w rowerach damskich. Nie wiem dlaczego nie 6,5 albo 7 tylko akurat 6,6 ale takie jest Opony mają 23 mm. Jeśli slick mtb ma 1 cal czyli ok 25 mm to wydaje mi się że sensownym ciśnieniem dla niego byłoby ok 6-7 atmosfer. Obręcz jednak jest dość delikatna, wyfrezowana....
marekw Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 nigdy się nad tym nie zastanawiałem ile można, ale skoro na oponie mam max 6,5 bara, to tyle daję zakładając jazdę wyłącznie po asfalcie
tobo Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Tylko to ciut nielogiczne, bo trzeba uwzględnić w wielu przypadkach konstrukcję obręczy. Slicki nie są dla kół mtb typowymi oponami.
tobike Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Zakładając że producent obręczy robi badania i testy rzetelnie i podaje na obręczy do jakiego ciśnienia może być pompowana opona to na pewno zakłada jakąś tolerancję dla tej obręczy, teraz pytanie na ile można sobie pozwolić ja przekroczyć myślę że 20-30% wyższe ciśnienie można sobie pozwolić.
tobo Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 Ja wiem, ale obręcze mtb mają podawane ciśnienia dla opon mtb, czyli ok 2 cali plus minus. Jeśli opona schudnie o połowę, do jednego cala, to ciśnienie może wzrosnąć dwukrotnie bez ryzyka? Obręcz chyba nie trzeszczy jeśli jest pod "presją", trudno wyczuć co się z nią dzieje.
Rybka33 Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Cześć Widzę, że masz problem, więc niosę Ci pomoc. Jeżeli jesteś w stanie obliczyć, bądź zmierzyć przynajmniej w przybliżeniu jaką powierzchnie ma opona w środku(2.1 a później opona slick), to możesz obliczyć siłę działającą na tą powierzchnie. Korzystasz ze wzoru p=F/S Gdzie: p-ciśnieni F-siła S-powierzchnia Przekształcając wzór wychodzi: F= p*S Najpierw oblicz tą siłe przy ciśnieniu przykładowym 3 atmosfery na oponę 2.1, później na oponie slick. Wyjdą Ci dwa wyniki. Wtedy podziel wynik większej opony przez oponę slick i będziesz wiedział ile razy większe ciśnienie możesz zapodać w małą
rybciasum Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Cze mam Khany 1,5x26", i też mnie denerwuje to, że na oponie jest napisane max 4,5 bara, po wbiciu tego opona jest jakoś "miękka" w porównaniu do moich RK 2.2 przy tym ciśnieniu :/
Rybka33 Napisano 17 Lutego 2012 Napisano 17 Lutego 2012 Jeżeli na oponie tak pisze to lepiej nie wbijaj więcej. Ale jeśli założyłbyś mniejszą, choćby nawet 1.25 i będzie pisało na oponie że możesz powiedzmy 6atm, to śmiało możesz tyle ładować. Obręcze wytrzymują tyle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.