Skocz do zawartości

[suporty press-fit] kompatybilność przy wymianie korb

bartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zamiar wymienić korbę 10 sp Shimano Deore na SRAM X7.

a) Czy sram będzie współpracował z bb-71 (press-fit) ? Czy też będzie konieczna wymiana na GXP (press-fit) ?

B) Rozumiem, że GXP to standard rozmiarowy i nie ma różnicy

pomiędzy gxp zewnętrznymi i gxp press-fit ?

Tzn , czy można korby przekładać pomiędzy tymi dwoma?

c) A może powinienem kupić korby do bb30? jak on się mam do sh i srama (wiem ze to pochodne, ale nie wiem jak jest z kompatybilnością.

Ramę mam Giant Trance X3 2012, we wszystkich transach jest sh. p-f

d) Czy GXP p-f pasuje do mufy pod sh?

Proszę o odpowiedź, bo za tydzień kolega jedzie do usa

i będę mógł zamówić sobie (nie mogę gdzie indziej dostać korb o dł.=170)

Napisano

a) jest konieczna wymiana

b)jest różnica ale nie koniecznie bo standardów suportów press fit jest w cholrę czego nauczyłem się szukając odpowiednika do mojej ramy

c) bb30 to najlepszy wybór ale do tego potrzeba korb z osią 30mm czyli własnie korb pod bb30, system najprostszy wbrew pozorom dobrze uszczelniony, łatwo wymienić łożyska gdy padną a koszt takiej operacji to grosze, suporty press fit shimano padają szybko

d) na to jeszcze nie moge dać ci odpowiedzi, odczytaj dokładnie jaki typ masz suportu 41A czy B

najlepiej to złap za suwmiarkę w rękę i zmierz średnicę zewnętrzna miski wbijanej oraz szerokość kołnierze zewnętrznego

Napisano

dzieki

z ta suwmiarka to gorzej, bo najpierw musialbym suport wybic

to A czy B sprawdze ja wrócę do domu

DODANE:

zadzwonilem jeszcze do sklepu sprzdającego Gianty i pare informacji dla kogoś kto by szukał;

B - są do szosówek

A - do korb MTB (więc na pewno mam A)

GXP - nie ma znaczenia czy p-f czy zewn. Korby będą pasować do obu.

MUFA P-F - suporty P-F czy GXP czy Sh. będą pasować

Napisano

Press fit to sposób mocowania suportu w ramie - mufa bez gwintu, miski wciskane. I sh i sram produkują takie suporty ale suport sh nie będzie kompatybilny z korbą sh i odwrotnie - to ta sama zasada co przy "normalnych" suportach z łozyskami zewnętrznymi.

BB30 to inny standard rozmiarowy - rama musi mieć mufę przystosowaną do tego rozmiaru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...