bartnik Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Witam Mam zamiar wymienić korbę 10 sp Shimano Deore na SRAM X7. a) Czy sram będzie współpracował z bb-71 (press-fit) ? Czy też będzie konieczna wymiana na GXP (press-fit) ? Rozumiem, że GXP to standard rozmiarowy i nie ma różnicy pomiędzy gxp zewnętrznymi i gxp press-fit ? Tzn , czy można korby przekładać pomiędzy tymi dwoma? c) A może powinienem kupić korby do bb30? jak on się mam do sh i srama (wiem ze to pochodne, ale nie wiem jak jest z kompatybilnością. Ramę mam Giant Trance X3 2012, we wszystkich transach jest sh. p-f d) Czy GXP p-f pasuje do mufy pod sh? Proszę o odpowiedź, bo za tydzień kolega jedzie do usa i będę mógł zamówić sobie (nie mogę gdzie indziej dostać korb o dł.=170)
Gość JGa Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 a) jest konieczna wymiana b)jest różnica ale nie koniecznie bo standardów suportów press fit jest w cholrę czego nauczyłem się szukając odpowiednika do mojej ramy c) bb30 to najlepszy wybór ale do tego potrzeba korb z osią 30mm czyli własnie korb pod bb30, system najprostszy wbrew pozorom dobrze uszczelniony, łatwo wymienić łożyska gdy padną a koszt takiej operacji to grosze, suporty press fit shimano padają szybko d) na to jeszcze nie moge dać ci odpowiedzi, odczytaj dokładnie jaki typ masz suportu 41A czy B najlepiej to złap za suwmiarkę w rękę i zmierz średnicę zewnętrzna miski wbijanej oraz szerokość kołnierze zewnętrznego
bartnik Napisano 15 Lutego 2012 Autor Napisano 15 Lutego 2012 dzieki z ta suwmiarka to gorzej, bo najpierw musialbym suport wybic to A czy B sprawdze ja wrócę do domu DODANE: zadzwonilem jeszcze do sklepu sprzdającego Gianty i pare informacji dla kogoś kto by szukał; B - są do szosówek A - do korb MTB (więc na pewno mam A) GXP - nie ma znaczenia czy p-f czy zewn. Korby będą pasować do obu. MUFA P-F - suporty P-F czy GXP czy Sh. będą pasować
mtbikeer Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 do ramy Giant Trance X5 montowałem suport truvativ GXP pressfit
tobo Napisano 16 Lutego 2012 Napisano 16 Lutego 2012 Press fit to sposób mocowania suportu w ramie - mufa bez gwintu, miski wciskane. I sh i sram produkują takie suporty ale suport sh nie będzie kompatybilny z korbą sh i odwrotnie - to ta sama zasada co przy "normalnych" suportach z łozyskami zewnętrznymi. BB30 to inny standard rozmiarowy - rama musi mieć mufę przystosowaną do tego rozmiaru.
bartnik Napisano 19 Lutego 2012 Autor Napisano 19 Lutego 2012 no to wszystko jasne już. Dzięki Koledzy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.