Skocz do zawartości

[kierownica] Drętwiejące dłonie

hassanbey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam kierownicę Scott Aspect OS 640mm, black, 31,8mm 20mm rise 8° z rogami.

Przy dłuższych trasach (jeżdżę tylko teren) drętwieją mi dłonie. Czy wymiana kierownicy na prostą zniweluje tę niedogodność?

Napisano

też mam tą przypadłość ale jakoś spobie radzę.

1. Trzeba wyeliminowac wpływ rękawiczek - poluzować mocowanie.

2. jak trzymasz kierownicę ? Bardzo często dłoń jest zgieta w nadgarstku a powinna być prosto.

3. Często zmieniaj pozycje dłoni z chwytu na rogi i z powrotem.

4. Systematycznie ćwiczyć dłoń w czasie jazdy (wystarczy kilka ruchów palcami po oderwaniu od kierownicy)

Jak wymieniłem na prostą kierownicę to troche problem się zlagodził. Chwytów ergonimicznych nie polecam, miałem, nic nie pomaga a nawet pogarsza.

Napisano

Problem drętwiejących dłoni jest całkiem popularny wśród rowerzystów. Sam przez niego przechodziłem. Sposobów poradzenia sobie z tym jest dość sporo. Po pierwsze staraj się możliwie często zmieniać położenie dłoni na kierownicy,tak by nie uciskać cały czas jednego nerwu. Jak masz rogi to łap czasem,za nie zamiast kurczowo trzymać się chwytów. Zniwelować drętwienie potrafią także dobre rękawiczki. Powodem może być też złe ułożenie nadgarstków. Można wymienić sobie mostek,żeby wymusić ich inną pozycję,albo... zmienić wysokość siodełka. Próbuj,jestem pewien,że sytuacja nie jest beznadziejna :)

Napisano

Grand231 dobrze radzi, takie chwyty pomagaja, aczkolwiek ja bym radzil cos bardziej zaawansowanego(aczkolwiek wiem ze ciezko "w ciemno" zainwestowac wieksza kase w lepszy lecz niekoniecznie skuteczniejszy produkt), np. Ergon: http://www.biketechcf.com/images/thumbnails/ergon%20grip.jpg lub Bontrager http://bontrager.com/model/09146

Inna rzecz ktora moze pomoc to kiera z wiekszym gieciem do tylu - Twoje rece beda w bardziej neutralnej pozycji, mi pomoglo - uwielbiam plaskie kierki z 15 stopniowym wygieciem, ktore ustawiam wycelowane w moj dziob...ewentualnie moze za duzy ciezar ciala spoczywa na dloniach i po jakims czasie odzywa sie zmeczenie - przydaloby sie podniesc kiere(moze zmiana mostka?)

Popytaj znajomych - moze ktos ma "zapasowe" czesci ktore bedziesz mogl wyprobowac zanim zdecydujesz sie na kupno czegokolwiek...

POZDRo-:ver

Napisano
Czy wymiana kierownicy na prostą zniweluje tę niedogodność?

Mam kierownicę giętą. Kiedyś zdarzyło mi się przejechać na prostej - dla mnie to była tragedia. Ból w nadgarstkach pojawił się już po kilometrze. Przy giętej kierownicy nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Zatem zmiana na prostą kierownicę to raczej zła droga.

Napisano

To chyba bardziej indywidualny problem. U mnie na przykład pomogło opuszczenie niżej klamek na kierownicy, przez co zgięcie rąk w nadgarstkach zmniejszyłem praktycznie do zera.

P.

Ps. Mam prostą kierownicę.

Napisano

Panowie, pierwsza sprawa, zauważyłem to u siebie, jak jadę bez plecaka dłonie nie drętwieją tak szybko,

mając plecak, zaczynają drętwieć średnio po 5-7km. Próbowałem różnych ustawień pasków plecaka,

zawsze to samo.

Czasem warto spróbować pojeździć bez plecaka, żeby wyeliminować negatywny wpływ kierownicy i jej ustawienia.

Napisano

a gdzie drętwieją Ci dłonie? Któreś palce bardziej? Zmiana ułożenia dłoni z chwytów na rogi pomaga?

Zazwyczaj po dwa palce od małego licząc. Owszem zmieniam dość często uchwyt na kierownicy na rogi i z powrotem ale w terenie zwykle trzymam kierownicę, bo na rogach nie mam takiej stabilności.

Zniwelować drętwienie potrafią także dobre rękawiczki. Powodem może być też złe ułożenie nadgarstków. Można wymienić sobie mostek,żeby wymusić ich inną pozycję,albo... zmienić wysokość siodełka.

Pokombinuje z siodełkiem i opuszczeniem klamek ale rękawiczki? Rozumiem żeby byłyby za mocno ściśnięte ale co po za tym ?

Z początku myślałem że ramę mam za krótką do swojej postawy - rozmiar L do 185cm wzrostu. Przymierzyłem się do XL ale to było dużo za dużo.

Niestety nie mam nikogo z częściami aby sprawdzić ewentualnie prostą kierownicę.

Napisano

Dwa lata temu nieźle się przestraszyłem z tego samego powodu. Nerwy w dłoniach miałem dosłownie sparaliżowane. Nie mogłem zapiąć rozporka. Równocześnie wymieniłem gripy na piankowe oraz amortyzator na powietrzny. Pomogło ale rehabilitacja trwała długie miesiące.

Napisano

U siebie zauważyłem że drętwienie jest dużo bardziej intensywne gdy końce kierownicy są skierowane do góry. Po ustawieniu kierownicy tak żeby chwyty były poziomo, odczułem wyraźną poprawę.

Napisano

Może masz za dużą ramę? Spotkałem się z takim przypadkiem i okazało się że rowerzysta ma za dużą ramę. Podaj rozmiar ramy i wzrost.

Napisano
U siebie zauważyłem że drętwienie jest dużo bardziej intensywne gdy końce kierownicy są skierowane do góry. Po ustawieniu kierownicy tak żeby chwyty były poziomo, odczułem wyraźną poprawę.

Warto spróbować tej metody,jest różnica.

Można też spróbować podnieść kierownicę,ale z tym wiążą się koszty.

Napisano

hassanbey pokombinuj z katem klamek i z katem kierownicy rowniez - ja sie zdziwilem jak male zmiany moga znaczaco wplynac na komfort tudziez charakterystyke prowadzenia...co do chwytow - nic nie stoi na przeszkodzie zebys sprobowal sam sobie zrobic ergonomiczne gripy - bierzesz detke, tniesz na pol zeby miec "mniej" materialu, podkladasz kawalek zwiniety w rolke w miejscu gdzie opierasz dlon(na "zewnatrz" gripa), nastepnie reszte ciasno owijasz detka niczym w szosowce, zaciskasz trytytkami i wio w teren zobaczyc czy to zdaje egzamin! Moze najpiekniej to wygladac nie bedzie, ale jak sie raz wybierzesz solo bez przystankow to nie ryzykujesz znaczacych usmieszkow i/lub pogardliwych komentarzy od innych ;)

Napisano

Może masz za dużą ramę? Spotkałem się z takim przypadkiem i okazało się że rowerzysta ma za dużą ramę. Podaj rozmiar ramy i wzrost.

Pisałem wcześniej :)

Rama L do wzrostu 185, przymierzona XL była dużo za duża

Warto spróbować tej metody,jest różnica. Można też spróbować podnieść kierownicę,ale z tym wiążą się koszty.

Spróbować nie zaszkodzi i widzę w tym rozwiązaniu być może rozwiązanie mojego problemu.

hassanbey pokombinuj z katem klamek i z katem kierownicy rowniez - ja sie zdziwilem jak male zmiany moga znaczaco wplynac na komfort tudziez charakterystyke prowadzenia...co do chwytow - nic nie stoi na przeszkodzie zebys sprobowal sam sobie zrobic ergonomiczne gripy - bierzesz detke, tniesz na pol zeby miec "mniej" materialu, podkladasz kawalek zwiniety w rolke w miejscu gdzie opierasz dlon(na "zewnatrz" gripa), nastepnie reszte ciasno owijasz detka niczym w szosowce, zaciskasz trytytkami i wio w teren zobaczyc czy to zdaje egzamin! Moze najpiekniej to wygladac nie bedzie, ale jak sie raz wybierzesz solo bez przystankow to nie ryzykujesz znaczacych usmieszkow i/lub pogardliwych komentarzy od innych ;)POZDRo-:ver

Wpierw kąty kierownicy, potem zabawa w owijanie.

Widzę że ziomal ze Sz-na :) może wspólne pedałowanie gdzieś w teren ?

Napisano

Widzę że ziomal ze Sz-na :) może wspólne pedałowanie gdzieś w teren ?

Jak najbardziej, niestety przez wiekszosc czasu jestem za granica, bede w naszym pieknym miescie w kwietniu to mozemy cos ogarnac, jesli podpasuja Ci te gripy to moge Ci zalatwic cos ze sklepu od siebie oczywiscie bez kosztow przesylki i prawdopodobnie z malym rabatem dla Paprykarza ;)

Napisano

Też przechodziłem przez problem drętwiejących rąk. Powodów było kilka i były już wymienione. Pomogła zmiana ramy na krótszą (przy wzroście 165 cm jeździłem na ramie 19") oraz badziej ergonomiczne ustawienie klamek.

Zmiana gripów przy za dużej ramie nic nie dała.

Warto też sprawdzić czy siodełko jest dobrze ustawione. Jeżeli jest za bardzo pochylone do przodu to również może to obciążać dłonie.

Napisano

Najlepiej nie trzymaj kierownicy ;) a tak na powaznie idz do neurologa no chyba ze masz te dretwienie po kiluset kilometrach.Mi tez sie to zdarza w szcegolnosci jesli chodzi o maly palec u dloni i jego okolice nigdy cale dlonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...