Skocz do zawartości

[suport] Jak wkręcić bez klucza

Oski34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Mam taki suport : http://www.rowerowy.pl/sklep/czesci/suport/prd,suport-wklad-suportu-bb-40-kwadrat-68x1225-mm,rid,18027.html

Chciałem go wkręcić, ale nie mam do niego klucza ... dostanie go przed sezonem raczej będzie ciężkie. Próbowałem śrubokrętem i młotkiem, ale raczej nie daje to efektów. Czy jest jakiś sprawdzony sposób na dokręcenie tego ,, zwykłymi " narzędziami, czy muszę czekać do wiosny ? :D

Napisano

Zapraszam na Allegro z tego co wiem to poczta w zimę działa ;) Musisz użyć odpowiedniego klucza gdyż suport trzeba dokręcić naprawdę mocno a śrubokrętem i młotkiem tylko go zniszczysz.

Napisano

Zawsze możesz iść do serwisu, na pewno wyjdzie to Ciebie mniej niż nowy klucz, lecz jest on przydatny i lepiej mieć go w domu.

Napisano

Nie ma szans, żeby odkręcić ten suport zwykłym kluczem.Znam co prawda takich co odkręcają suport hollowtec francuzem, ale to inna konstrukcja, a po za tym miski po takim zabiegu są delikatnie mówiąc "zjechane".Tak jak kolega wyżej radzi podjedź do serwisu jeśli serwisant będzie wyrozumiały to zrobi Ci to za free.

• Mod Team
Napisano

Piksel ale autor chce ten suport wkręcić :P

Wykręć go, posmaruj dobrze gwinty, wkręć rękoma, a resztę możesz wkręcić używając śrubokręta i młotka.

Napisano

nie wierze w to co czytam :woot: widzę, że dobre rady pana młotka i śrubokręta zawsze w cenie. Młotkiem i śrubokrętem nigdy nie dokręcisz suportu z siłą zbliżoną choćby trochę do 40Nm natomiast jest to świetny sposób na zniszczenie ramy i co gorsza suportu. No ale Polak potrafi ;)

• Mod Team
Napisano

Mixchris - a próbowałeś? Czy może Twoim pierwszym komunijnym rowerem było carbonowe pędzidełko na pełnej grupie XTR? Da się wkręcić o ile zrobi się to z wyczuciem. Ale jak ktoś jest inwalidą wojennym co to ma dwie lewe ręce w tym jedną krótszą to pewnie zanim spróbuje, napisze taki tekst:

dobre rady pana młotka i śrubokręta zawsze w cenie

Cierpisz do każdego moderatora czy tylko do kilku wybranych?

Napisano

Nikogo nie bronie nikogo nie oskarżam .... Metoda młotka i śrubokręta i innych dziwów bierze się z:

A ) Braku odpowiednich narzędzi.

B ) Braku wiedzy jakie narzędzia należy użyć. Czyli kombinowania.

Jeśli wykluczamy punkt B i wiemy jakie narzędzia użyć to za przeproszeniem ... używajmy ich albo idźmy do serwisu.

Napisano

Panowie nie róbcie jaj i nie doradzajcie człowiekowi dokręcanie suportu młotkiem i śrubokrętem.

Zwłaszcza w ramie alu można zniszczyć łatwo gwint, ewentualnie zdeformować gniazdo na klucz w supporcie, co może skutkować tym, że już go nigdy nie wykręci.

Chyba, że wyznajecie zasadę "Bez młota nie robota", choć akurat przy rowerze młotek potrzebny nie jest.

• Mod Team
Napisano

ręce opadają - a czy ktoś każe naparzać w ten śrubokręt tak jak kowal w kutą podkowę? Jeszcze zróbcie z tego mit jak to dwóch moderatorów doradzało wkręcić miski suportu waląc w nie młotkiem. Jak ma się wprawę to da się, proszę mi wierzyć. Kluczem do sukcesu jest porządne nasmarowanie gwintów smarem(np ŁT-43) co w przyszłości zaowocuje też bezproblemowym wykręceniem misek.

Nikt nie powiedział że musisz tak zrobić. Możesz kupić klucz i samemu się pobawić, możesz zawieźć ramę do najbliższego serwisu albo dokręcić z wyczuciem i w ramach treningu pojechać na rowerze do najbliższego serwisu... Ale nie twórzmy legend, zawieź ramę do serwisu by nie było płaczu i złych doradców moderatorów.

Napisano

Ciekawe co pan moderator jeden z drugim powie jak zaniesie rower do serwisu i ktoś mu zacznie uderzać młotem w rower ... Pewnie nic ... bo tak można a serwisant na pewno ma wyczucie ;)

Żeby nie było że się bezlitośnie czepiam ;) Wkład suportu powinno się wkręcać palcami na wcześniej nasmarowane gwinty. Klucz w zasadzie powinien być użyty jedynie do finalnego dokręcenia wkładu(by uzyskać te wspomniane już 40Nm). Mowa tu oczywiści o przypadku kiedy gwint w ramie jak i na wkładzie jest idealnie przygotowany tzn: nie ma zadziorów, nie jest gdzieś przyrdzewiały itd itp. Natura jest jednak podła i o ideały trudno ;)

O nieumyślne uszkodzenie sprzętu nietrudno a metoda młotka jest ku temu najlepszym sposobem :) Może już po walentynkach ale kochajmy nasze rowery ... dbajmy o nie ... i dajmy im odpowiednią opiekę serwisową ;) Kombinowanie pozostawmy dla kombinatorów :)

• Mod Team
Napisano

Pixon ... Młotkiem to co najwyżej możesz dostać po głowie za takie wypowiedzi :/

Ty za takie odpowiedzi powinienenś również dostać po głowie. :whistling:

Panowie nie róbcie jaj i nie doradzajcie człowiekowi dokręcanie suportu młotkiem i śrubokrętem. Zwłaszcza w ramie alu można zniszczyć łatwo gwint, ewentualnie zdeformować gniazdo na klucz w supporcie

Przeczytaj nazwę tematu. Jak to zrobić inaczej? Ten sposób jest sprawdzony przeze mnie. Postępując delikatnie nie uszakadzamy nic. Ja swój suport wkręciłem prawie cały, Ostatni etap musiałem dokręcić własnie takim sposobem.

Ciekawe co pan moderator jeden z drugim powie jak zaniesie rower do serwisu i ktoś mu zacznie uderzać młotem w rower ... Pewnie nic ... bo tak można a serwisant na pewno ma wyczucie

Zabrałbym rower i nie pozwolił tak robić. Serwis za który się płaci, a warunki domowe to zupełnie co innego. Po to się nazywa serwis i się płaci, żeby był wyposażony w narzędzia.

Napisano

Też kiedyś wykręcałem suport młotkiem i śrubokrętem, jak miski nie są plastikowe to duża szansa że sie uda. A wkręcić to jeszcze łatwiej, tylko dobrze wyczyść gwinty i tak jak pisał Pixon posmaruj smarem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...