Skocz do zawartości

[Rower] nowy rower do enduro - max 14 000zł

maroko777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nadszedł czas na zmianę roweru i przesiadkę z 120mm skoku na 160mm.

Na 90% będzie to Canyon Strive 9.0 2012r :

canyonl.jpg

Lecz zostaje jednak 10% niepewności...

Proszę szanownych forumowiczów o alternatywne propozycje do w/w roweru do kwoty max 14 000zł.

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki Timex550 za propozycję.

Reign jest bardzo ciekawą propozycją to wkońcu maestro ale skoku ma 150mm a szukam czegoś dokładnie pod 160mm

Napisano

maroko777 Wg mnie system Maestro jest na tyle dobry, że można by poświęcić te 10mm skoku zawieszenia. No, ale to twój wybór.

A co do Treków, to ostatnio czytałem test Slash'a i chwalili go za płynne zawieszenie oraz "zacięcie do zjazdów".

Jeszcze jedno propozycja - Ibis Mojo HD ten ma już 160mm skoku z tyłu i wiele ludzi bardzo sobie chwali. Nawet tu, na forum.

Napisano

Ibis mojo hd....

Najszybszy endurak po tej i tamtej stronie równika :)

Podjeżdża jak przecinak xc zjeżdża jak... diabełek na dwóch kołach.

Rower zwycięzcy enduro trophy 2011, Mariusza Bryi. Zagadaj do niego na forum emtb.

Zwykły mojo, mam drugiego, to poezja. Na żadnym rowerze nie czułem się tak dobrze jak na nim. Miłość od pierwszego wejrzenia :)

Napisano

Ibis Mojo HD jest bardzo fajny i brałem go pod uwagę ale jest poza zasięgiem cenowym, w konfiguracji zbliżonej do Canyona jest droższy ok 3000zł niestety...

Napisano

Rower zwycięzcy enduro trophy 2011, Mariusza Bryi. Zagadaj do niego na forum emtb.

Przekłamanie jakieś...? ;) przypadkowe pewnie....Mariusz też na Ibisie jeździł w 2011 :)

@Maroko777:

jeżeli dysponujesz takim budżetem to Canyona możesz odpuścić ;)

Masz w kolejności analfabetycznej (żeby nikogo nie faworyzować): Commencal Meta AM/Meta SX, Ibisa Mojo HD, Lapierre Spicy, Mondraker Dune, Nicolaia Hellius AM, Pivota Firebird i coś ze stajni Cove, Speca, Santy - a to tylko początek.....a przy tych ten Canyon wypada jak szaraczek, choć może urzekać wyglądem :)

Zajrzyj na forum emtb.pl i poszukaj wątków o rowerach 140-159mm i 160-w górę - masz tam przekrój rowerów które ludziska polecają....

http://emtb.pl/forumo/thread-7258.html

http://emtb.pl/forumo/thread-7243.html

Jak zagadasz - też poradzą...

Napisano

Inny godny uwagi sprzet na DW-link to Pivot Firebird. Slusznie qudlacz i tobo prawia, zajrzyj na emtb i zapomnij o tym Canyonie ;)

E: Ups, widze ze Firebird juz padl, to nie moze byc przypadek ;)

Napisano

Generalnie poza Canyonem Strive w gre wchodzi Ibis Mojo HD który jest sporo droższy, Lapierre Spicy i Transition Covert.

Emtb przeglądałem wielokrotnie i nawet byłem na zlocie ;) , a co do wyglądu i specyfikacji Canyona to wcale nie odstaje od proponowanych rowerów i nie wypada jak szaraczek ;)... przynajmniej wg mnie...

Niemniej jednak liczę na dalsze propozycje i za wszystkie jestem bardzo wdzięczny :D

Napisano

wyglądu i specyfikacji

Nie napiszę, że wygląd nieważny :) Wygląd to po prostu sprawa drugorzędna - choć najważniejsze, żeby właścicielowi się podobał....ale to nie wygląd nie buja na podjazdach, nie wygląd wybiera liście lub telewizory :)

Musiałbyś określić, jaki charakter jazdy na rowerze preferujesz......bo ęduro to pojęcie tak szerokie, jak Nil w czasie powodzi...........

Co do specyfikacji - to specyfikację sobie zrobisz sam :D to sprawa trzeciorzędna........kupisz na SLX, a chcesz Sram X9 ???

Sprzedasz zatem napęd i dołożysz grosza trochę..........

ALE RAMĘ?? Ramę wybieraj z rozwagą :D nie z obrazka....i do tego amora bez kompromisów.....FOXy super...ale to marketing czyni :) Rock Shox zbiera coraz lepsze opinie znowu :) kwestia poszukania, bo jest masa firm, o których nie słyszeli....tylko potem serwis jest kłopotem...w tych droższych amorach nie ma, że nie zrobisz serwisu przez 5 lat i dalej jeździ :D

Najważniejsza jest GEO ramy, a tu musisz sam powiedzieć coś więcej.....krótka rama, dłuższa.....wyższa czy z niskim przekrokiem.......

Ten Canyon przypomina mi wyglądem Mondrakery 2011.......a Mondraker dopicował zawiechę Maestro na serio dobrze...

W tym Canyonie na uwagę zasługuje głównie Hammeschmidt...

W tym sporcie w koła systemowe bym nie wszedł w ogóle :) nawet jak takie ładne są :D bo szprychy w górach Ci nikt nie dostarczy....a na 31 z 32 szprych z biedą, ale dokończysz wycieczkę :)

Napisz proszę, co ty tam będziesz zjeżdżać na tym sprzęcie....ale pamiętaj...apetyt rośnie w miarę je(ż)dzenia :)

Mój przykład (Qdlaty123):

marzec 2011 - zakup ramy Giant Anthem i budowa roweru....wrzesień 2011 sprzedaż wszystkiego jak leci i zakup Lapierre X-160 Ultimate

Przykład Oko50:

Grudzień 2010 zamówienie Giant TranceX 2011, dostawa luty 2011, październik 2011 zakup ramy Cube Fritzz i budowa całkiem nowego roweru...

Ty już konkretnie 160mm....na pewno wykorzystasz...o to się nie bój :) jak będziesz miał wrażenie, że mało pracuje to zmienisz góry na inne, a o szlakach rowerowych zapomnisz :D

Zarejestruj się na EMTB i zgłoś się z problemem w wyborze....chętnych do pomocy Ci u nas nie brakuje :) a najlepiej poczekaj z decyzją, aż przejedziesz się na którymś z rowerków, które właśnie są pozamawiane....

Commencal Meta AM już czeka na pogodę

Commencal Meta SX w drodze

Pivot Firebird z kłopotami, ale w drodze....

Ibis Mojo HD - nie jeden na nim jeździ...więc nie kłopot się umówić...

u chłopaków z Bielska będą jeszcze inne maschiny.....Canfield np.

Pamiętaj:

zarejestrować się->przywitać się->nie zapomnieć napisać, że Qdłaty OQS Rider Cię wkopał :) ->opowiedzieć o swoim nicku->założyć wątek->umówić się na jazdy testowe->cieszyć się nowym rowerem :D

Łomatkoicórko, ale mi referat wyszedł :D sorki :)

Na koniec przecinki jakby gdzieś brakowało ;) [,,,,,,,,,,,,,,,,]

Napisano

Piękny!

A Transition Covert jeszcze piękniejszy :P

Oba mają ciekawą geo: strome podsiodłówki i płaskie katy główki ramy, co sugeruje, że powinny i ogarniać i w górę i w dół...

No właśnie... nie podałeś czego oczekujesz po nowym rowerze - o jaką charakterystykę roweru Ci chodzi? Od tego dobrze byłoby zacząć. Na emtb na pewno znajdziesz więcej osób kompetentnych w kwestii rowerów o dużym skoku.

Napisano

W kwestii emtb to już jakiś czas temu się zarejestrowałem i byłem na zlocie jak już pisałem... rozmawiałem z paroma osobami i "pomacałem" parę maszynek i mam jako takie rozeznanie. A co do wyglądu roweru to nie chciał bym kupić rewelacyjnego sprzętu który wogóle mi się nie podoba więc wygląd ma znaczenie.

Co do kwestii Canyona to jeżeli dojdzie do zakupu to koła zostaną sprzedane (kupiec już jest) i na ich miejsce planuje zakup Industry Nine Enduro, następnie hamulce do wymiany na XT lub XTR 2012 i na tym zakończył bym modyfikacje...

W niemieckiej prasie Strive z rocznika 2011 uzyskał bardzo dobre oceny (tylko na ile są obiektywne...) jak i za oceanem ludzie go chwalą... szkoda że u nas nie ma nikogo kto by posiadał taki rower i mógł coś więcej na jego temat powiedzieć.

Jak na razie na placy boju są Strive, Mojo HD (cena przytłacza i z żalem będę musiał zrezygnować), Lapierre Spicy i Transition Covert...

Napisano

Na emtb jest watek poswiecony Canyonowi, wprawdzie Nerve, ale mimo wszystko. Popekal w dziwnych miejscach przy zupelnie normalnym traktowaniu. To oczywiscie nie musi miec przelozenia na Strive, ale mnie wyleczylo z tej firmy. Poza tym przy takim wydatku zdecydowanie bralbym cos co mozna objechac, co w moim przypadku okazalo sie najskuteczniejsza selekcja.

I ostatnia kwestia. Nie zebym cos mial pko Canyonowi, ale to firma z bling bling na poziomie Cube czy Radona, czyli takim se ;) Jezeli budzet pozwala na Porsche to po co brac Golfa Gti.

Napisano

Zagadaj na EMTB do Shovela....miał Canyona Nerve chyba....poproś żeby Ci opisał w dwóch zdaniach doświadczenia....

Strive to niby zupełnie co innego, ale pęknięty wahacz w kilku sztukach Nerve to już nie był przypadek...a w niemieckiej prasie Canyon ma dobre opinie, bo tam w Alpach podobno wszycy na Canyonach śmigają :D hehe :P

Z hamulców bier Pan XTR Trail....lub Formula The One.....generalnie gdzie nie macałem....powalają działaniem na kolana nawet na tarczy 180mm :D

O systemowych kołach już swoje napisałem :) nie lepiej za te pieniądze poszukać i złożyć coś na Hope'ach albo Kingach i jakiś sprawdzonych obręczach +DT Swiss???? A zaoszczędzone pieniądze wydać na dozbrojenie się......jak już kupisz to dawaj na Enduro Trophy :) chętnie pomacamy tego tam ....Canyona :)

Pewnie że koła to połowa sukcesu....wizualnego :) ale hmmm...pierwsza porządna gleba....i po kole....a do domu dojechać trzeba :)

Ale Industry Nine Ęduro :) wyglądają wiele solidniej..... :)

Napisano
Jezeli budzet pozwala na Porsche to po co brac Golfa Gti.

Hmm... może masz racje, muszę się na spokojnie zastanowić i przemyśleć parę kwestii, mam nadzieję że chłopaki z BeastieBikes odpiszą mi w miarę szybko coś konkretnego...

Zagadaj na EMTB do Shovela....miał Canyona Nerve chyba....poproś żeby Ci opisał w dwóch zdaniach doświadczenia.... Strive to niby zupełnie co innego, ale pęknięty wahacz w kilku sztukach Nerve to już nie był przypadek...

Widziałem jego post ze zdjęciami i wygląda to dosyć drastycznie ale z drugiej strony miałem okazję pobujać się Torque z 2011 i na co dzień widuje się z jego właścicielem jak i razem śmigamy od czasu do czasu i jest to bardzo dobrze wykonana maszyna wręcz rewelacja ale jak dla mnie za ciężka :(. Planuję zakup roweru do max 14kg i skoku 160mm.

Napisano

Właśnie dzisiaj ok godziny 15:00 trafiła do mnie testówka Ibis Mojo HD w kolorze czarnym od chłopaków z BeastieBikes :D

Rower jest na mega wypasie i to właśnie nazywa się porządna firma, która pozwala przetestować produkt przed wydaniem sporej sumy siana ;) mam nadzieję że jeździ tak samo fantastycznie jak wygląda :D

Napisano

Maroko777

Nie jedyna firma z taką praktyką...ale owszem ceni się to w firmach które niszę w Polsze zapełniają....

nie jest to tani szpej....a kupować kota w worku nikt by nie chciał.....sam bym generalnie grzecznie podziękował o psozedł gdzie indziej, jeżeli nie byłoby opcji potestowania....i to nie w warunkach leśno-ścieżkowych tylko w prawdziwych górach.....dopiero tam wychodzi to czy sprzęt pasuje czy geometria jednak nie taka i źle się jedzie :)

Powodzenia z testowaniem :)

Do Bielska na testy masz dużo dalej...ale wiesz...co to jest 200zł na paliwo na weekend przy założeniu wydania 14-15 kPLN na bika :)

Napisano

Ja polecam w 100% HDka inne twory typu commencale pivoty cove santy- daj sobie spokój.

Ibis jest najlepszy i ma NAJLEPSZEGO dystrybutora pod słońcem !

Ramka waży 2.85kg z damperem rp23 i jeździ w PP DH, niech ktoś spróbuje zrobić konkurencje.

Sam kupowałem ramkę, i powiem Ci sprawdziłem paru "dealerów" ale tylko beastie bikes podeszli do sprawy na poważnie, bez jakiegoś głupiego marketingu. Inni dealerzy próbowali mi wciskać jakieś dziwne twory, twierdząc że te rowery są najlepsze z najlepszych(waga opinie ludzi na mtbr nic się nie zgadzało- była to zwykła bujda). Beastie bikes to obiektywizm i rzeczowość !

Zresztą testować możesz, jak pojeździsz na ibisie zrozumiesz że cała reszta ODPADA !

Pozdro :)

Napisano

Ja polecam w 100% HDka inne twory typu commencale pivoty cove santy- daj sobie spokój.

Ibis jest najlepszy i ma NAJLEPSZEGO dystrybutora pod słońcem !

Ja tu jakąś kryptoreklamę widzę :D

Ja generalnie chciałem zachować obiektywizm....bo akurat bliżej z racji odległości zżyty jestem z innymi dystry....

Polecam tą metodę na uspokojenie i otrzeźwienie :)

Ibis nie jest najlepszy, bo takiego czegoś jak najlepszy rower nie ma i nie będzie....jednemu pasuje taka geometria i prowadzenie na trasie....innemu inna....znam przypadki gdzie goście mają dwa rowery o podobnym z założenia "kroju" i każdy jest SUPER....ale na różne trasy i różne style jazdy....jeden do zjeżdżania po drabinie w pionie w dół....inny za to piecem z prędkością światła....i każdy z pozoru wybiera zarówno liście jak i głazy jak telewizory!!!!!!!!!

To RIDER jedzie na rowerze i to RIDERA umiejętności decydują o tym jak się sprzęt prowadzi :) .....no ale kupując sprzęt za 14 tysi nie można być NIEzadowolonym z zakupu.....tym bardziej nie przymierzając się do żadnego innego :D:D:D:D

Polecam szklaneczkę wody na uspokojenie....bez kitu....MonoVan ;) wiem że jesteś "Mojo-HD Fanatic" i to szanuję...ale nie urządzaj reklamy na takim poziomie.....wiesz o co chodzi :) znamy się też z innego forum....tam takiej reklamy nie ma....

Ibis Mojo HD jest zajefajną ramą, ale sam bym nie kupił ramy za 7-8 tys. bez przejechania się na czymkolwiek innym......