Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] U-Lock Abus Granit Extreme 59

asked

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam tego Abusa, dobre i solidne :) może uchwyty z moim Giantem Yukonem Disc nie bardzo pasują bo tylko na sztyce siodła, a do drugiego Specialized Camber Comp to nawet nie będę szpecił :D głównie w plecaku wożę. I tak myślę czy może dokupić drugie zabezpieczenie oprócz tego Abusa, zwłaszcza do Specializeda przypinać rower za 6 tys. Często do pracy nim jeżdżę, mamy osobny parking zakładowy ogrodzony i kamera na wjeździe, ale nigdy nic nie wiadomo i dlatego myślę nad czymś jeszcze, albo łańcuch Kryptonite (lub jakiś inny może wersja budżetowa z kłódką) albo drugi U-lock mały tym razem głównie do spinania przedniego koła.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Dobra...U-Locka mam już trochę czasu i muszę chyba zdać jakąś relację...

No więc mój rower przeżył 1 akcję pod Auchan w warszawie w wola parku :).

Poszedłem sobie na zakupy i standardowo przypiąłem tylnie koło wraz z ramą do takiej budki na wózki a przednie koło spiąłem łańcychem o którym pisałem wcześniej no i mój rower spotkał się ze złodziejem.

Efekt:

- łańcuch: przecięty

- u-lock: zdarta izolacja na pałąku (kawałeczek) + lekki ślad po czymś czym Pan złodziej chciał to przeciąć

Oczywiście rower jest nadal mój (nie zmienił właściciela). Tylko ktoś przebił mi nieładnie oponę zostawając w niej kawałeczek ostrza z takiego nożyka do tapet.

Pan złodziej chyba się poddał ale musiał być nieco podirytowany :D.

Jeśli mogę coś powiedzieć po tych kilku miesiącach:

1. trzeba wozić w plecaku \

2. ciężki

3. łatwo przypiąc rower (nie miałem problemu ani razy ale być może to dlatego, bo już podświadomie jadąc szukam odpowiedniego miejsca)

4. nie do przecięcia standardowymi narzędziami

Nie wiem jak pozostałe ABUSy się sprawują, ale ten po zdarzeniu na parkingu pod marketem sprawił że czuję się pewnie.

Polecam.

A, że drogi?! No może i drogi ale gdyby nie on byłbym stratny większą kasę..bo rowet pewnie już byłby sprzedany na jakimś bazarze za śmieszne pieniądze :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam wprawdzie słabszy model Abusa (konkretnie: Granit Plus 51) ale przez pół roku roweru mi nie zwinęli i chyba nawet w przeciwieństwie do przygód autora tematu - nie próbowali:) Być może Abus odstrasza samym wyglądem:) Polecam - problemów żadnych. U-Lock jest dość duży, więc spokojnie daje radę przypiąć nim rower właściwie gdziekolwiek, a zamek chodzi cały czas jak nówka

Napisano

Tak z ciekawości. Gdzie przypinacie swoje rowery? U-locki za kilka stówek (nie żebym krytykował, bo sam takowy posiadam) przypięte do rurki o ściance 1-2 mm :)

Z doświadczenia (znajomych) widzę, że rowery ginęły z różnych miejsc, nawet monitorowanych i o ograniczonym dostępie. Masakra.

Napisano

ja zapinam zawsze do barierek/rur grubości ręki, te pseudo stojaczki rowerowe, to ledwo co rower w tym stoi to o kant dupska te rurki w nich. Grubą rurę to nożycami nie obejmnie, a piłką do metalu to trochę zejdzie uciąć w 2 miejscach bo grubej rury raczej nie wygnie po pierwszym cięciu.

PS

widzę że tutyłowego Abusa 59 przecenili z 800 na 600zł :)

Napisano

ja zapinam zawsze do barierek/rur grubości ręki, te pseudo stojaczki rowerowe, to ledwo co rower w tym stoi to o kant dupska te rurki w nich. Grubą rurę to nożycami nie obejmnie, a piłką do metalu to trochę zejdzie uciąć w 2 miejscach bo grubej rury raczej nie wygnie po pierwszym cięciu.

PS

widzę że tutyłowego Abusa 59 przecenili z 800 na 600zł :)

Rurę Alu o średnicy około 50-60mm i ściance do 2mm jesteś w stanie przeciąć byle jaką piłą do metalu w kilkadziesiąt sekund.

W miejscu gdzie zostawiam b, często rower widziałem już kilka ciekawych przypadków:

- niewiasta notorycznie zostawia nowego Cube'a przypiętego konkretnym Ulockiem Kryptonite... za koło :) albo lagę amora

- rower przypięty za... sztyce.

i wiele innych które już mi nie przychodzą do głowy :)

Wiele nowych stojaków, zwłaszcza przy uczelniach to jakiś śmiech. Nie dość, że praktycznie nie ma możliwości zamocowania zabezpieczenia do ramy bo stojak jest typu "na koło" to jeszcze są zrobione z rurek 1cm :) I po co komu Abus za 600zł przy takim stojaku :) ?

Napisano

Nie wiem gdzie w mieście są barierki z aluminium albo wiaty na rowery. U mnie są ze stali. Chyba że chodziło ci o cięcie ramy, to wtedy tak, aluminium i piłka do metalu to lekko. W sumie jakby się uprzeć to i barierka stalowa nie stanowi dużego problemu bo to zwykła stal nie jakaś dobrego gatunku.

Ja zamykam ulockiem do rur możliwie największej średnicy i rower łapie ulockiem z tylnym kołem i tylnym trójkątem ramy.

A abusa mam akurat Granit X plus 54, 13mm pręt. 30cm wewnątrz na zapięcie i chyba jakoś 17cm ponad na szerokość, bym musiał zmierzyć. W większości przypadków nie mam problemu z zapięciem się. Nie mówie tutaj o tych pseudo stojakach na rowery.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

zgadzam się w 100% z dymcio111, mi dodatkowo zdarza się przypinać do barierek z kwadratowych prętów, ale są one na tyle blisko siebie że raczej trzeba ciąć samym brzeszczotem, ale mój najlepszy patent to przypinanie się kolo hipermarketu do masztu wyższego od sklepu składającego się z rury o średnicy około 8 cm :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...