Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] U-Lock Abus Granit Extreme 59

asked

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jak w temacie... Szykuję się do zakupu U-Locka.

Zastanawiałem się nad kilkoma rozwiązaniami i doszedłem do wniosku, że kupię zabezpieczenie ABUSa.

Wszedłem na ich stronę i z tego co widzę mają coś takiego: Abus Granit Extreme 59

http://www.abus.pl/index_pl.htm

Wygląda solidnie ale waga mnie martwi tego ustrojstwa.

Do pracy jeżdżę na rowerze. Nie ma opcji aby wnieść go na górę biurowca dlatego rower zostaje w garażu podziemnym w firmie. Są tam kamery, jest ochrona, jednak wolę mieć chociaż 80% pewność, że nawet jeśli się trafi złodziej rower nie odda skóry łatwo.

Co myślicie o takim u-lock'u...

Cena dla mnie nie ma znaczenia. Wolę wydać 1000 PLN za zapięcie i pracować w miarę spokojnie niż co godzinę zjeżdżać do garażu i sprawdzać czy rower jeszcze czeka na mnie.

Zapięcie przydałoby się dodatkowo w czasie innych wyjazdów. Czasem zapinam rower przed sklepem i robię zakupy. Nie łudźmy się tym, że kiedy wychodzimy na rower w upalny dzień nigdzie nie wchodzimy po choćby 0,5l wody. Pić trzeba i szczerze wolę zostawić rower przypięty do słupa niż dać 20 zł komuś (kogo nie znam) aby popilnował roweru...

Łukasz

Napisano

ABUS to zdecydowanie słuszny wybór :thumbsup: - kiedyś oglądałem program związany z tą firmą i testowano jeden z ich U-locków - facet nie mógł sforsować pręta U-locka nożycami o bardzo długim ramieniu.

Tylko z zabezpieczeniami jest tak, że jak złodziej chce to ukradnie to co da się okręcić - trzeba o tym pamiętać i zrezygnować np z zacisków do kół z wajchą.

Rozwiązaniem jest też kupić starą holenderkę za 200zł i tyrać ją tylko do pracy.

Napisano

Rozwiązaniem jest też kupić starą holenderkę za 200zł i tyrać ją tylko do pracy.

True ale nie po to dopieszczałem rower, żeby teraz stał w pokoju :) Koło przednie będę spinał z ramą łańcuchem jakiego używałem w zeszłym sezonie. Tylne razem z ramą zapinał do stojaka w pracy.

Ten abus o którym napisałem ma ponoć 25 pkt w ich skali (najwięcej). Jest szansa że ewentualny złodziej się rozmyśli.

Poza tym żeby wyjechać ode mnie z pracy musiałby mieć kartę żeby wyjechać z podziemnego garażu...

Kamery + Abus + łańcuch + rejestrowane wjazdy i wyjazdy (spersonalizowana karta) dają duże prawdopodobieństwo, że rower będzie czekał.

Pod sklepami też są stojaki więc ABUS + dedykowana linka do spięcia kół powinny zniechęcić złodzieja. Tym bardziej że jeśli jestem rowerem to max co kupuję to woda - max 2-3 min.

Napisano

Jest jedna pułapka- teraz mówisz, że rower zostawisz pod sklepem max 2-3 minuty. Ale minie miesiąc, rower w pracy będzie codziennie czekać na CIebie, zostawisz go kilka razy pod sklepem, nic się nie stanie, poczujesz się pewnie i będziesz zostawiał go coraz częściej na coraz dłużej. Więc sprawa wymaga od Ciebie konsekwencji, bo zdajesz sobie na pewno sprawę z tego, że jak ktoś będzie mieć czas, to dla samych szpejów i ramę przetnie :)

Napisano

Nie popadajmy w aż taką skrajność. Myślę że celem zlodzieja jest na ogół rower a nie osprzęt. Rower można szybciej upłynnić niż każdą część z osobna. Zanim złodziej zorientowałby się że otwarcie ABUSa jest trudne i czasochłonne, już byłbym po zakupach.

Nigdy nie robię zakupów jesli przy kasie jest chociaż 1 osoba. Zawsze czekam do momentu, gdy kasa jest pusta. Tak jak mówiłem jeśli zahaczam o sklep...kupuję w nim wodę. Jakimś nieporozumieniem jest dla mnie jechać rowerem na zakupy...ale wdaliśmy się w całkiem inną dyskusję.

Moje pytanie czy coś mocniejszego od tego Abusa znacie...

Napisano

Witam,

Ja używałem U-lock'a Kryptonite Evolution. Byłem zadowolony. teraz rower stoi w skrytce w mieszkaniu więć już nie kożystam z zabezpieczeń. Ale tak jak mówię byłem zadowolony i nie miałem nigdy żadnych zastrzeżeń. Widziałem na stronie dystrybutora, że maja też porządne U-locki z serii New York. Możesz jeśzcze to zobaczyć.

Pozdrawiam

Napisano

Jak ktoś wspomniał - są jeszcze Evolution i New Yorki. Sam mam Evo w wersji LS (dłuższa) i nie zdarzyło się, aby ktokolwiek próbował do zapięcia podchodzić.

Druga sprawa, czy faktycznie trzeba rower zamykać na 10 kłódek i łańcuchów. Czasy się zmieniają, kiedyś potrafili z 4 piętra z balkonu górale za 300zł jumać, teraz zdarza się mi zapomnieć o miejskim i go na dworzu na noc zostawić i rano dalej stoi.

Napisano

Moje pytanie czy coś mocniejszego od tego Abusa znacie...

Są, ale musiałbym poszukać na nowo informacji o nich (powinny być w dużym temacie o zapięciach). Pamiętam, że był łańcuch, którym męczyli się kilka minut przy pomocy sprzętu strażackiego. Jedyny minus, to waga (o ile się nie mylę, to 10kg).

Napisano

Dostałem tego U-Locka. Powiem tak... wygląda mega solidnie i mega solidnie waży. Myślę że łatwiej będzie przepiłować stojak rowerowy niż to.

Zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce...idą ciepłe dni...rower już czeka.

Napisano

A masz go ,gdzie przyczepić do roweru ? ,bo ja Granit X-PLUS nie mam możliwość (A2 XT) (albo nie wiem jak) przyczepić jakoś do ramy

Napisano

podłącze się. Zamierzam nabyć U-Locka, a pytania mam takie:

1) jak wozicie swoje U-locki ? (plecak? na pasku w kaburze ? - to chyba tylko mini). Widziałem że do U-locków dołączane są uchwyty do ramy, ale nie mam pojecia w jakich miejscach to mozna zamontowac, nie moge znalezc zadnego zdjęcia. Powiedzcie jak sie to ma do bidona i sakwy trójkątnej ? Jest szansa to pogodzic ?

2) jaki zalety ma ten mini ulock pozatym że jest mniejszy i pewnie lzejszy ? ale odpada z polowe jak nie wiecej miejsc do zapiecia, nie wspominając o dwóch rowerach.

3) tak optymalna wielkosc u-locka na jak najwiecej mozliwosci zapiecia w terenie to.. ?

Napisano

1. W przypadku Abusa dostarczany jest z uchwytem mocującym do ramy (w moim przypadku EaZy KF);

Kryptonite dostarcza uchwyt ale nie we wszystkich wersjach . Ja transportuje go na pionowej rurce od ramy rowerowej,

Różne firmy mają różne mocowania, najlepiej zapytać się w sklepie przed zakupem

2 Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie; im krótszy tym gorzej znaleźć miejsce do przypięcia.

3 Długość wewnętrzna 23 cm, w moim przypadku się sprawdza (przypinam tylni trójkąt do barierki )

Napisano

Już chyba kiedyś dawałem te zdjęcia (być może na innym forum):

w ramie pionowo

Z bidonem nie pogodzisz, spora szansa na uszkodzenie mocowania, bo na nierównościach zapięcie mocno podskakuje i obciąża uchwyt.

obok ramy do tyłu

Bidon i torba bez problemu się zmieszczą. Zmniejsza się natomiast efektywna szerokość zapięcia, bo przekręcony uchwyt zabiera trochę miejsca.

w ramie poziomo

Bidon (nie każdy koszyk się zmieści) i torba odpadają. Przy wyjmowaniu można obić sobie ramę i palce.

Brat wozi w plecaku, ale na rowerze jest wygodniej.

Można kombinować ze skośnymi mocowaniami, tak żeby zapięcie odstawało trochę od ramy. Np. do podsiodłowej, uchwyt skierować do tyłu roweru, opaską na rzepy mocować zapięcie, do tylnego trójkąta, żeby nie podskakiwało na dziurach.

2. Mniejsze u-locki są poręczniejsze i częściowo bezpieczniejsze. Trudniej je podważyć, czy włożyć do środka podnośnik hydrauliczny i rozepchać.

3. Ja mam 10x20 i trzeba się czasami pomęczyć. Przeważnie brakuje mi szerokości niż długości. Poprzedni miał 12,7x23 i było dużo swobodniej.

Napisano

no dzieki, a co powiecie na zapiecie Abus Bordo ? kurcze same zalety - mocowanie na rzepy wiec przypniesz gdzie chcesz. sklada sie tak ze nie zajmuje prawie nic, po rozlozeniu mozna objąć tym budke telefoniczną. pytanie tylko - czy to ma taką wytrzymalosc jak ulocki (dobre ulocki)

Napisano

Znalazłem kilka tematów na forum w których znajdowało się to zapięcie, poszukaj opinii.

Moim zdaniem cena jest nie adekwatna do jakości, ponieważ pręt jest dosyć cienki.

Z różnych filmików, które oglądałem na pewno trelock wypadał najgorzej; dało go się przeciąć lub nawet przełamać, natomiast o bordo nie ma nic konkretnego.

Proponuje dopisać się do istniejącego już tematu o tym zapięciu

Napisano

nie ma bola, nigdzie nie moge znalezc, nawet strona Abusa dokladnie tego zapiecia nie ma samego w spzredazy a ma ich troche. Nie wiem, kierowalem sie filmikiem na YT komputerową animacją gdzie Eazy-KF wygląda całkiem ok pod wzgledem mozliwosci roznych pozycji mocowań. O tym USH51 nic nie widze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...