Skocz do zawartości

[rogi] Jakie ?

A7x

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

rozglądam się za rogami do roweru crossowego Unibike Zethos.

Są jakieś polecane firmy/produkty ?

No i doczhodzi kwestia- jakie są wygodniejsze ?

Proste, w miarę krótkie:

http://allegro.pl/rogi-ritchey-wcs-sl-lemonbike-i2098447964.html

http://allegro.pl/rogi-rowerowe-zoom-mt-106a-aluminium-3d-czarne-i2105667756.html

Te zooma wyglądają ciekawie, szczególnie, że są wyprofilowane

Czy "zagięte" :

http://allegro.pl/rogi-rowerowe-zoom-mt-30a-czarny-mat-aluminium-3d-i2089863560.html

Napisano

To jakie masz rogi zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych upodobań. Najlepiej przejechać się i zobaczyć.

Napisano

popieram opinie powyżej! im większe rogi tym więcej możliwiości chwytu, przydaje się to na długich trasach gdy rączki zaczynaja cierpnąć. W górach najlepiej jak najkrótsze, wspomagaja podjazdy i łapki troche inaczej ustawione tez sobie nieco odpoczywają :sorcerer:

Napisano

IMO te pierwsze (profilowane) ZOOM'a są najlepsze. Ritchey robi dobre, ale drogie (bo lekkie :P). Sam jeżdże bez, ale ciągle biorę pod uwagę opcję kupna takowych :) Daltego z podanych przez Ciebie wybrałbym te drugie ;)

Napisano

Generalnie chyba zdecyduje się na proste rogi, które będą wyprofilowane, pytanie tylko o marki- jakie są polecane.

Te zooma są stosunkowo tanie, nie wiem jak to się ma do jakości. No i waga- im lżejsze, tym lepiej :)

Nie chciałbym przypadku, gdzie będzie mocowanie kiepsko wykonane i w trakcie jazdy na śrubie "puści", bądź pęknie obejma.

Tutaj srebrne zoom-a

ROGI ROWEROWE ZOOM - MT-105A aluminium 3D SREBRNE (2096484424) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Rogi SMICA UltraLight czarne !!! Super Waga 58g (2066605280) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Lub coś takiego:

http://allegro.pl/rogi-aluminiowe-author-abe-30-n-srebrne-i-czarne-i2105968578.html

I jeszcze małe pytanko:

Jaki kolor do zethosa- czarny mat, czy srebrne :)?

Napisano

Ja tam lubię wszystko co ciemne :D Także brałbym czarne. Ale to zależy jaki kolor ma rama. Te Smica mi się podobają, czarne, lekkie, ale bez profilu. Poszukaj jeszcze, może znajdziesz idealne pod siebie :)

Napisano

Dzięki Panowie :)

Najbardziej mi odpowiadają te:

ROGI ROWEROWE ZOOM - MT-105A aluminium 3D - MAT (2100117424) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Fajnie wyprofilowane, natomiast ta waga: 165g trochę mnie przeraża.

Biorąc pod uwagę do tego licznik, pompkę, bidon z koszykiem, błotniki robi się całkiem pokaźna waga.

Będę musiał sprawę przemyśleć nieco, a zakupu chyba dokonam dopiero w marcu, więc mam czas.

Dziękuję Wam za pomoc :)

Napisano

Przerabiałem zoom i boplight (to samo co ritchey) z pierwszego posta.

Zoom MT106-A - wygodne, fajny profil, można na nich opierać się zarówno kciukiem jak i palcem wskazującym. Wadą jest zbędna waga (170-180gram) i wygląd... ale to subiektywne. Do MTB ATB lub nawet crossa są ok.

Ritchey WCS SL - znane również jako boplight, smica i masa innych, logo w zależności od zamówienia. Lekkie (60gram), długość, gięcie i profil dostateczny dla każdego roweru MTB z przynajmniej lekkim sportowym zacięciem. Mój typ.

Napisano

Rogów jeszcze nie kupiłem, odkładam fundusze na dobre oświetlenie rowerowe, dopiero później je kupię :)

Zastanawia mnie tylko kwestia techniczna.

Skoro są lekkie, to znaczy, że ścianki muszą być dosyć cienkie.

W przypadku wagi 160-200 gram coś w parze z wagą idzie.

Wiadomo, jak to bywa- przewrócić się zawsze można, jestem ciekaw jak wygląda kwestia wytrzymałości tych rogów.

Napisano

Moje Smica(60g) mają 5lat. Co prawda gleby jakie zaliczyły to głównie nieustanie w błocie albo upadki roweru solo od ściany etc. ale żyją i mają się dobrze. ;)

Napisano

To nie jest aluminium typu "puszka coli", moje rogi zaliczyły kilka gleb, nacisk 85kg i poza lekko startą w miejscu chwytu anodą są ok. Brak wgniotów, wygięć oraz pęknięć.

Napisano

Ja bym się nie przejmował wytrzymałością tylko wygodą. Również mam rower crossowy i przez krótki czas miałem rogi Ritchey WCS. Były lekkie, ale niestety

niewygodne bo po prostu za krótkie. Nadawały się zdecydowanie do sportowej jazdy na MTB.

Napisano

Smice też używałem ok. 4 lata. Ze wszystkich innych firm produkujących ten typ, te były najtańsze. Zaliczyły ze mną kilka gleb i nic się z nimi nie stało - najwyżej pozdzierałem korki. Ja sam jestem dość lekki, mam małe dłonie, ale od niedawna używa je mój tata i pod nieco większym obciążeniem też nie ma z nimi problemu i jest zadowolony. Rogi są krótkie, ale z tymi "skośnymi" korkami, opiera się na nich bardzo wygodnie, a przy tym dodają rowerowi sportowego wyglądu ;)

Napisano

Brałbym w sumie Smicę ( czy cokolwiek co ten wzór produkuje, to jeden pies, tylko marką się różnią ) i nie martwił się o nic, poza wygodą (do pierwszej jazdy, bardzo prawdopodobne że podpasują)

Wszelkie produkty Zoom-a to ja obchodzę wielkim łukiem, chcę mieć jeszcze długo swoje zęby.

Mam mostek i kierownicę ZOOMa (jeszcze) i powiem Ci że poza wagą nie ma na co narzekać, kierownicą skosiłem dwa drzewka grubości ręki (gleba przy zjeździe, w sumie plecami potem jeszcze kilka takich drzewek poszło :D ) i kierownicy nic się nie stało. No, ale waga prawie 400g (alu) przy długości 600mm... :whistling: Jest do wymiany, ale tylko przez wagę i kolor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...