szubiel Napisano 13 Lutego 2012 Napisano 13 Lutego 2012 Witam, Aktualnie jestem w trakcie zmiany części osprzętu w moim rowerze (kross level A6 2008) i potrzebuję troszeczkę pomocy. Dotychczasowa praca przerzutek oraz klamko-manetek (shimano deore lx zarówno przerzutki, jak i klamko-manetki) w rowerze mnie nie zadowala, szczególnie podczas jazdy w trudniejszym terenie, postanowiłem więc dokonać zmian. Nabyłem już nową tylna przerzutkę sram X7 oraz klamki hamulcowe avid sd sl. I teraz problem pojawia się przy wyborze manetek. Czy istnieją jakiekolwiek znaczne różnice w pracy manetek X5, X7. Czy jest sens kupować droższy model? Jaki rocznik? A może szukać poprzedniego modelu X9 z monitorami na obejmie kierownicy? Oczywiście pozostaje jeszcze sprawa przedniej przerzutki. Wymieniać ją, czy zostawić? Jeśli wymieniać to na co? Nie chciałbym wydać więcej niż 300-350zł (nie licząc kosztów przesyłki) na powyższe elementy.
Krasiak96 Napisano 13 Lutego 2012 Napisano 13 Lutego 2012 jak masz tylna X7 na 10s to może manetki X5 pod 10 ale bd musiał wymienić kastete manetki X5 wystarczą a przednia może SLX
Mod Team sznib Napisano 13 Lutego 2012 Mod Team Napisano 13 Lutego 2012 a przednia może SLX Wymieniać LXa na SLXa? Bez sensu,. Nie wiem jaki dokładnie to LX, ale starsze były lżejsze od późniejszych i od obecnych SLX. Jak już zmienić to na XT lub XTRa.
szubiel Napisano 13 Lutego 2012 Autor Napisano 13 Lutego 2012 Napęd mam 3x9 i przy takim pozostanę w tym sezonie. Nie widzę sensu zmiany na 3x10. X7 tylną mam 10 biegową, z tego co mnie poinformowano podczas zakupu pracuje bez problemu z manetką 9 biegową. Obecna przednia lx nie sprawuje się najlepiej, ale to może być wina klamkomanetek
maltan Napisano 13 Lutego 2012 Napisano 13 Lutego 2012 Nie wiem jak z kompatybilnością działania, ale gdyby nie było przeszkód brałbym XT
szubiel Napisano 14 Lutego 2012 Autor Napisano 14 Lutego 2012 Chyba jednak spróbuję trochę zaoszczędzić - wybiorę tańszy wariant: manetki x5 i może przednią przerzutkę x7 (lub sprawdzę jak się będzie obecna sprawować z nowymi manetkami).
nemo2009 Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Chyba jednak spróbuję trochę zaoszczędzić - wybiorę tańszy wariant: manetki x5 i może przednią przerzutkę x7 (lub sprawdzę jak się będzie obecna sprawować z nowymi manetkami). Myślę,że będzie to dobry wybór,szczególnie w teren.
tobo Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Manetki srama, triggery, działają bardziej zdefiniowanie im wyższy model, nie wiem czym to jest podyktowane ale mi się praca niższych modeli nie podoba, chodzi o 9tkowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.