Skocz do zawartości

[manetki, przerzutka przednia] Pomoc w wyborze

szubiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Aktualnie jestem w trakcie zmiany części osprzętu w moim rowerze (kross level A6 2008) i potrzebuję troszeczkę pomocy.

Dotychczasowa praca przerzutek oraz klamko-manetek (shimano deore lx zarówno przerzutki, jak i klamko-manetki) w rowerze mnie nie zadowala, szczególnie podczas jazdy w trudniejszym terenie, postanowiłem więc dokonać zmian.

Nabyłem już nową tylna przerzutkę sram X7 oraz klamki hamulcowe avid sd sl.

I teraz problem pojawia się przy wyborze manetek. Czy istnieją jakiekolwiek znaczne różnice w pracy manetek X5, X7. Czy jest sens kupować droższy model? Jaki rocznik? A może szukać poprzedniego modelu X9 z monitorami na obejmie kierownicy?

Oczywiście pozostaje jeszcze sprawa przedniej przerzutki. Wymieniać ją, czy zostawić? Jeśli wymieniać to na co?

Nie chciałbym wydać więcej niż 300-350zł (nie licząc kosztów przesyłki) na powyższe elementy.

• Mod Team
Napisano

a przednia może SLX

Wymieniać LXa na SLXa? Bez sensu,. Nie wiem jaki dokładnie to LX, ale starsze były lżejsze od późniejszych i od obecnych SLX. Jak już zmienić to na XT lub XTRa.

Napisano

Napęd mam 3x9 i przy takim pozostanę w tym sezonie. Nie widzę sensu zmiany na 3x10.

X7 tylną mam 10 biegową, z tego co mnie poinformowano podczas zakupu pracuje bez problemu z manetką 9 biegową.

Obecna przednia lx nie sprawuje się najlepiej, ale to może być wina klamkomanetek

Napisano

Chyba jednak spróbuję trochę zaoszczędzić - wybiorę tańszy wariant: manetki x5 i może przednią przerzutkę x7 (lub sprawdzę jak się będzie obecna sprawować z nowymi manetkami).

Napisano
Chyba jednak spróbuję trochę zaoszczędzić - wybiorę tańszy wariant: manetki x5 i może przednią przerzutkę x7 (lub sprawdzę jak się będzie obecna sprawować z nowymi manetkami).

Myślę,że będzie to dobry wybór,szczególnie w teren.

Napisano

Manetki srama, triggery, działają bardziej zdefiniowanie im wyższy model, nie wiem czym to jest podyktowane ale mi się praca niższych modeli nie podoba, chodzi o 9tkowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...