Skocz do zawartości

[hamulce]Gdzie i za ile końcówka do odpowietrzania ?

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

źle to napisałem.... bo ja w Hyes Ryde niemam regulacji odległości klocków od tarczy dlatego mi to nie jest potrzebne

Mylisz się. Przydatne acz niekonieczne jest w każdym hamulcu. Rzadko w którym masz regulację w sensie stricte, ja miałem na myśli ustawienie zacisku (no i klocków) względem tarczy żeby wyeliminować obcieranie, dzwonienie i inne umilacze.

ja miałem na myśli ustawienie zacisku (no i klocków) względem tarczy żeby wyeliminować obcieranie, dzwonienie i inne umilacze.

W Hyes Ryde niema co ustawiać bo masz bolec na którym jak pranie na sznurze wiszą klocki,wiszą swobodnie.

8178521800_1329243464_thumb.jpg

Byłby Ktos tak miły :) i zmierzył ile ma średnicy gwint baryłki przerzutki lub baryłki manetki ?

Coś mi się widzi,ze w mojej tarczówce Hyes Ryde ten gwint jest mniejszy niż ten z baryłki :/

Tutaj ta zatyczka z Hyes :

3976125400_1329244076.jpg

Tutaj baryłki jak wiadomo :)

8256404000_1329243464_thumb.jpg

9330327600_1329243466_thumb.jpg

Myślałem i wymyśliłem. :w00t:

Za końcówke posłuży końcówka z dużej (chyba największej) strzykawki.

Końcówke tą trzeba skrócić o połowę, widać to na foto. Punkt 1 to skrócona końcówka,punkt 4 to oryginał.

Skrócić trzeba bo średnica jej jest większa ku środkowi (będziecie mieli w rękach to zobaczycie ocb)

Później bierzecie końcówkę w dłoń i wkręcacie w otwór Hyesa.Ale UWAGA - końcówka sama w sobie niema gwintu,to podczas wkręcania tworzycie ten gwint kształtując plastikową ściankę końcówki.(końcówka ma minimalnie większą średnicę niż gwint klamki) Gwint jaki się utworzy jest naprawdę minimalny ale działa więc nic więcej nie dodam.

Może wydać się to trochę dziwne ale działa.Kilkukrotnie wkręcałem i wykręcałem końcówkę z otworu i jest ok.

Jutro przetestuje szczelność ale nie powinno przeciekać,dam znać.

Pozostałe punkty :

3-duża strzykawka wraz z końcówką w komplecie do kupienia w aptece, koszt jakieś 2zł

2-strzykawka średnia, koszt około 50gr -1zł

5-wężyk akwariowy, koszt też pewnie kilka groszy

Uwaga-na foto widać dwie końcówki 4 i 1 ale dlatego,że akurat miałem dwie duże strzykawki.Gdybym niemiał to kupiłbym jedną, a wężyk na strzykawkę naciągnął na gorąco.

Nic nie kleiłem i nie uszczelniałem bo wszystko wchodzi z lekkim oporem.

Całkowity koszt to ~5zł

plus płyn DOT4 około 10-15zł za 0,7L

2085422100_1329780779_thumb.jpg

• Mod Team

Z tego co czytałem gdzieś wcześniej do magury podchodzi wentyl rowerowy ten klasyczny. Tam gdzie sie wkreca śruba baryłkowa czyli M5 juz nie. Ja natomiast wziąłem owy wentyl rowerowy i narzynką M5 Przeleciałem gwint i tym samym przystosowałem do swojego zacisku/klamki. Co ciekawsze uszczelka będąca na tymże wentylu po przełożeniu słuzy za uszczelkę układu odpowietrzającego.

Wiem ze moglem pojsc i nabyć zwykła baryłke ale u mnie na takim zadupiu niestety nie maja takich luzem.

Do swojej konstrukcji dodam:

-trzeba jednak uszczelnić połączenia wężyka bo lubi wyciec płyn podczas przetłaczania

-z nagwintowanej końcówki lekko kapnął mi płyn ale za mocno go wpompowałem,za szybko więc to był powód,a końcówka zdała egzamin :D

-zamiast dużej strzykawki jako zbiornika lepiej użyć pojemnika,butelki.Zagapiłem się i powietrze w tej strzykawce tak parło że strzykawka wystrzeliła :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...