ShaggyRogers Napisano 18 Lutego 2012 Autor Napisano 18 Lutego 2012 wystarczył by szerszy HG50 ale się czepiam. nowa korba, jakie ma zębatki? sprawdź jeszcze, jaką masz długość osi suportu. Rózne korby mają różne ET, (odsadzenie od ramy). no gratuluję a przełożenia będzie miał szersze. zobaczysz i poczujesz Dzieki tez sie ciesze! Nowa korba ma sekwencje zebow 42-32-22 i jest na kwadrat - i co mnie bardzo cieszy bo suprt z ktorym wspolpracuje to ten sam co mam BB-UN26 i nie bede musial wydawac kolejnych srebrnikow:) Sam sprawdzilem na stronie specyfikacji technicznej Shimano - wszystko jak na dloni polecam. http://techdocs.shimano.com/techdocs/index.jsp pozdrawiam
dovectra Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Nowa korba ma sekwencje zebow 42-32-22 tylko szerszy zakres przełożeń bedziesz miał. A luzy w napędzie łańcuchem się reguluje (długością),
Pepe91 Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 to ja jeszcze zapytam o taki szczegół, czy mogę założyć kasetę 8 rzędową11-34 jeśli mam korbę z 48 zębami na największej tarczy? wydaje mi się, że tak , ale pewności nie mam więc wolę się zawczasu upewnić.
dovectra Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 na moje oko 114 ogniw w łańcuchu musisz mieć, sprawdź na forum. ktoś już zrobił kalkulator długości łańcucha ps. i sprawdź czy tylna przerzutka tyle obsłuży, były takie progi, 28/32/więcej
ShaggyRogers Napisano 25 Lutego 2012 Autor Napisano 25 Lutego 2012 Witam ponownie ! Oczywiście wszystko szło za dobrze żeby było dobrze. Zdałem sobie sprawę że zamówiłem korbę o sekwencji 42/32/22, co jest znacznie mniej niż aktualna korba czyli 48/38/28. No więc do szybkiej jazdy toto nie za bardzo się zdaje jak to już ktoś wspomniał że ma w rowerze hybrid (cross) właśnie taką korbę 42/32/22 i brakuje mu czasem tych 48. Ale jest jedbo ALE - poniewaź mimo mniejszego blatu będę miał 8 biegów policzyłem przeożenie i wyszło mi tak: aktualny zestaw : najiwększy blat 48 zębów najmniejsza koronka 16 zębów co daje stosunek 3 nowy zestaw najwiękkszy blat 42 zęby najmniejsza koronka 11 zębów co daje stosunek 3.8 suma sumarum pownienem więc zatem szybkościowo mieć lepszy napęd. Ale i tak wziąłem maksymalne przełożenia których w aktualnym zestawieniu rzadko używałem czyli blat 48 naksymalnie z 6 biegiem (18 zębów) i piątym (20 zębów) mieszkam w terenie raczej pagórkowatym więc raczej chyba decyzja o kupieniu 42/32/22 ta nie była błędna? pozdrawiam
dovectra Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 z wiatrem czasem zabraknie ale masz podobnie jak 90% mtb nie martw się
ShaggyRogers Napisano 25 Lutego 2012 Autor Napisano 25 Lutego 2012 z wiatrem czasem zabraknie ale masz podobnie jak 90% mtb nie martw się No to mi kamień z serca...... polegam na Tobie jak na zawiszy no jutro maszyna idzie do face - liftingu:) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.