Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] z wolnobiegu na kasetę

ShaggyRogers

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szukałem ale nie znalazłem więc piszę o co mi chodzi.

Mam Scott'a Sportster P6 - napęd Shimano Acera tył, przód Shimano standard. Chcę wymienić na Deore. Proszę o pomoc. Czy wszystkie podzespoły będą działać i pasować, co muszę ewentualnie dokupić:

- przerzutka przód: http://www.chainreac...x?ModelID=40546

- przerzutka tył: http://www.chainreac...x?ModelID=40543

- kaseta: http://www.chainreac...spx?ModelID=443

- korba: http://www.chainreac...x?ModelID=40496

- trzpień kasety (?) http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40552

czy o czymś zapomniałem?

Mam zamiar wymienic o we własnym zakresie i tu pytanie co mogę zrobić sam a co zlecić warsztatowi?

dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Brakuje mi to łańcucha do tej kasety. Jeszcze pytanie jakie masz manetki, bo jeśli nie masz 9rzędowych to też musisz wymienić do tej kasety. Nie wiadomo czy szprychy będą pasowały ze starej piasty, ale i tak przy nowym zaplataniu szprychy warto wymienić na nowe. Co do wymiany we własnym zakresie to sam powinienesz wiedzieć co jesteś w stanie sam wymienić. na pewno polecam przeplatanie polecić serwisowi.

Napisano

Dziękuję Pawle za podpowiedź.

Rozumiem zatem że ten nowy napęd będzie kompatybilny z wszelkimi otworami i symetriami ramy jako że już mam tam (średni co prawda napęd) ale tej samej marki. Co do manetek to właśnie o tym pomyślałem - są to klamkomanetki 7 rzędowe - a więc dochodzi jeszcze wymiana tego elementu. Co do manetek deore są one oferowane też jako zintegrowane czy muszę kupować osobno?

Czy zawsze taniej będzie zaplecenie piasty do kasety na istniejące koło czy lepiej kupić koło oryginalne pasujące do Deore? Co poradzicie w tym temacie.

Pozdrawiam ciepło wszystkich forumowiczów chciaż mrozy jeszcze trzymają!

er

Napisano

Polecam łąńcuch hg-53 lub wyższe glupy. Nie wszystkie pasuję do kaset 9 rzędowych. Co do manetek, większość poleca osobno manetke i klamke. Ze względu na to ze przy uszkodzeniu np. klamki nie trzeba wymieniać wszystkiego. Pewnie kupno całego koła wyjdzie taniej. Mając kasete deore nie musisz mieć piasty deore.

Napisano

WItam ponownie!

Może będzie bardziej poglądowo jeżeli będzie widać stan wyjściowy do modyfikacji. Zamieszczam więc kilka zdjęć:

Manetki:

tst0254.jpg

Napęd przód:

tst0256.jpg

napęd tył

tst0257.jpg

marka koła:

tst0258.jpg

koło tylne:

tst0259.jpg

piasta tył

tst0255.jpg

Polecam łąńcuch hg-53 lub wyższe glupy. Nie wszystkie pasuję do kaset 9 rzędowych. Co do manetek, większość poleca osobno manetke i klamke. Ze względu na to ze przy uszkodzeniu np. klamki nie trzeba wymieniać wszystkiego. Pewnie kupno całego koła wyjdzie taniej. Mając kasete deore nie musisz mieć piasty deore.

może producent tego koła ma w ofercie coś pasujące do mojej konfiguracji a o Ty byś polecił, wiem że musi to być 700cc więc co - poprostu szukać ten rozmiar z piastą do kasety i będzie pasować na pewno?

Napisano

Jeszcze jeden temat z piasta (czy jak to ty nazwałeś trzpień kasety). Wiąże się to z zaplataniem koła od nowa i prawdopodobnie ze zmianą szprych i nypli bo:

1. długości nie będą pasowały

2. obecne będą zużyte na tyle że zaplatanie pewnie nie będzie miało sensu.

W rezultacie może się okazać że lepiej kupić gotowe koło niż się w to bawić na części a obecne spróbować sprzedać choć pewnie wartość obecnego będzie znikoma...

No teraz widzę że paweloko już o tym pisał

Napisano

Koło się opłaca przeplatać gdy stare szprychy będą pasować. W przeciwnym przypadki gra jest niewarta świeczki.

Masz klamkomanetki, więc kupując manetki musisz też kupić klamki.

Napisano

To są koła 28 cali ? bo to jest rower cross. ...........

Tak to sa kola 700mm czyli 28 cali, sam juz nie wiem czy kupowac bo ceny nowych nie sa niskie a chcialbym raczej ten sam model. Sprawdze najpierw ile to bedzie kosztowac i czy szprychy beda pasowac.

dziekuje za dotychczasowe rzeczowe odpowiedzi :)

Napisano

Przeplatałem ostatnimi czasy jedno koło 28, z wolnobiegu- piasta joytech, na kasetę- piasta deore fh-m510. Wymiary piast były niemalże identyczne. Sprawdziłem to przy pomocy suwmiarki zanim zabrałem się do pracy. Szprychy, nierdzewne w dobrym stanie, zostały więc te same.

Ze zdjęć wnioskuję, że piastę masz podobną. Jeżeli chcesz mieć pewność sugeruję dokonać pomiarów aktualnej piasty (instrukcja tutaj) oraz porównać je z wymiarami "kasetowej piasty".

Napisano

Przeplatałem ostatnimi czasy jedno koło 28, z wolnobiegu- piasta joytech, na kasetę- piasta deore fh-m510. Wymiary piast były niemalże identyczne. Sprawdziłem to przy pomocy suwmiarki zanim zabrałem się do pracy. Szprychy, nierdzewne w dobrym stanie, zostały więc te same.

Ze zdjęć wnioskuję, że piastę masz podobną. Jeżeli chcesz mieć pewność sugeruję dokonać pomiarów aktualnej piasty (instrukcja tutaj) oraz porównać je z wymiarami "kasetowej piasty".

Drogi Michale!

Dzieki serdeczne za pomoc. Wyslalem zapytanie do sklepu odnosnie "kompatybilnosci" piasty wolnobiegowej i piasty kasetowej, ale tak nawet na zdrowy rozum jezeli to shimano to oba powinny miec wymiary zblizone lub identyczne. Pomierzyc i tak musze a wtedy bede na 100% pewien ze mozna ruszac z robota:)

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Czy chcesz zamawawiać te części z crc ( z tego co podlinkowałeś?) Od razu mówię, że jest to nieopłacalne. Szczególnie cana tylnej przerzutki Deore 180 zł

Napisano

Wyslalem zapytanie do sklepu odnosnie "kompatybilnosci" piasty wolnobiegowej i piasty kasetowej, ale tak nawet na zdrowy rozum jezeli to shimano to oba powinny miec wymiary zblizone lub identyczne. Pomierzyc i tak musze a wtedy bede na 100% pewien ze mozna ruszac z robota:)

Nie ma sensu nic przeplatać. Wiesz w jakim stanie masz obręcz ? Lepiej kupic nowe koło lub zlecić zaplecenie. I druga uwaga - piaste to jednak wybrałbym na łożyskach maszynowych, np. Novateca tańsze chyba od Deorki a nie tylko moim zdaniem lepsze.

Napisano

Ludzie boją się piast Novateca jakby to było nie wiem co, a piasty z Shimano uważają za superowe.

A rzeczywistość jest taka, że piasty choćby z NS'a czy Dartmoora to te same konstrukcje co Novateki i o ile dobrze pamiętam z tej samej firmy.

A piasty Shimano mają łożyska kulkowe, Novateki i pochodne maszyny, co jest lepsze pisać nie muszę:)

Napisano

Czy chcesz zamawawiać te części z crc ( z tego co podlinkowałeś?) Od razu mówię, że jest to nieopłacalne. Szczególnie cana tylnej przerzutki Deore 180 zł

Podlinkowalem ten sklep pierwszy lepszy ale nie wiem czy tam bede kupowal - masz jakies tansze opcje?

pozdro

Napisano
Chcę wymienić na Deore.

a te to bardzo żle jeżdzą?

koło oryginalne pasujące do Deore

każde pasuje, byle bębenek był na 9 rzędów.

sam juz nie wiem czy kupowac bo ceny nowych nie sa niskie a chcialbym raczej ten sam model

przeplatać, po co przepłacać?

zresztą koledzy już doradzili

wydaje mi się, iż korba którą wybrałeś to trochę przerost formy

, no chyba że masz kasy dużo

alivio na kwadrat lub octalink by wystarczyło

co do żródeł części, to daj ogłoszenie, pewnie ktoś zmienia z 9-na 10 napęd.

Napisano

a te to bardzo żle jeżdzą?

każde pasuje, byle bębenek był na 9 rzędów.

przeplatać, po co przepłacać?

zresztą koledzy już doradzili

wydaje mi się, iż korba którą wybrałeś to trochę przerost formy

, no chyba że masz kasy dużo

alivio na kwadrat lub octalink by wystarczyło

co do żródeł części, to daj ogłoszenie, pewnie ktoś zmienia z 9-na 10 napęd.

Witam!

No i własnie po to jest forum żeby sprowadzić takie zbłąkane owieczki jak ja na właściwą rowerową drogę :)

Rower właściwie służy mi do dojazdów do pracy jakieś 80 km w miesiącu, rzadziej na jazdę rekreacyjną.

Alivio będzie dobrym rozwiązaniem ale...

ponieważ wziąłbym 8 biegową wersję mam problem - czy szerokość nowej piasty tylnej plus 8 rzędowa kaseta zmieści się w szerokości tylnych widełek ramy, bo teraz mam 7 biegów i siłą rzeczy ten zestaw zębatek jest węższy niż kaseta.

I druga sprawa - czy aby założyć nowe korby octalink wystarczy zdjąć stare ? czy trzeba wymieniać cały suport?

pozdrawiam

Napisano

Pierwsza sprawa - zmieści się i 10b, szekorości 8-10b są takie same, jeśli chodzi o kasety. I zmieści się 8b w miejsce 7b ;)

Druga sprawa - jeśli nie masz octalinka, musisz taki suport i korby nabyć, jeśli masz octalink - droga prosta - podmieniasz tylko korby.

Napisano

Witajcie ponownie droga braci rowerowa:)!

Jak zauwazylem do tej pory im dluzej watek sie rozwija tym wiecej sugestii i co za tym idzie wiecej watpliwosci. Doszedlem do wniosku ze jednak lepiej dla kieszeni bedzie jak wymienie na Alivio. Jednak mysle ze najpierw przebuduje kolo na piaste kasetowa i wstawie tam 8 biegowa kasete (np HG-41 Shimano) + korba i suport , i na razie bede smigal z tym co mam, a potem ( za jakis miesiac) wymienie juz przerzutki przednia tylna i manetki. Odnosnie korby to mam do wyboru jak to Kolega Dovectra wspomnial "kwadrat" lub "octalink" Alivio ale octalink wymaga wymiany suportu wiec moze kupic "kwadrat" i nalozyc na suport juz istniejacy bo chodzi on elegancko i plynnie nic nie skrzypi i szkoda mi go wyciagac szczerze mowiac.

Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie

Napisano

Doszedlem do wniosku ze jednak lepiej dla kieszeni bedzie jak wymienie na Alivio.

Chciałem Ci to juz wcześniej zasugerować, że przejście na Alivio to dobry pomysł, zwłaszcza dla kieszeni. I na pewno, sądząc po tym jaki masz osprzęt aktualnie odczujesz dużą róznicę na plus. Ja mam cały osprzęt Alivio tylko jeszcze ósemkę, korba i przerzutki wytrzymuja już trzeci sezon czyli około 15 tys. km, kaseta i manetki dopiero pierwszy (ok 5 tys. km). Jakoś specjalnie o niego nie dbam, tak w ramach rozsądku i jest OK. I zapewne jak sie zużyje to tez kupię Alivio.

Napisano

Ja sugeruje tak ;): Piasta pod kasete, przeplot koła, kaseta hg30, klamkomanetki alivio 3x8, korba alivio, jakiś łańcuch pod 8sp przy Twojej jeździe to na 100% wystarczy, ręcze nogami i rękoma :)

Napisano

Juz nabylem czesci

Alivio : korba, przerzutka przod/tyl, manetki, dzwignie hamulcow, kaseta HG-41 (ilosc zebow 11-32) i lancuch HG53.

Ale mam zagwozdke teraz bo stara korba FC-171 ma wieksza liczbe zaebow 42-34-24, jak to wplynie na szybkosc ? bo jak widze na stronie Shimano specyfikacja to Alivio jest w grupie MTB a moj rower to hybrid i ma sluzyc raczej do jazdy szybkiej.

pozdrawiam

PS sorki ale wielu nie czyta dokladnie postow i odpowiedzi sa nie na temat - juz nie chodzi o mnie bo ja sie tu odnajde ale ktos inny bedzie mial metlik widzac tyle postow nie odpowiadajacych konkretnie na pytania:)

Odosnie PS0a z poprzedniego postu - z calym szacunkiem dla Waszych dotychczasowych porad, ale wiem jaki to bol jak sie czegos szuka i trzeba sie przekopac przez stos postow az dotrze sie do czegos co sie przydaje.

pozdrawiam

Napisano
łancuch HG53

wystarczył by szerszy HG50

ale się czepiam.

nowa korba, jakie ma zębatki?

sprawdź jeszcze, jaką masz długość osi suportu.

Rózne korby mają różne ET, (odsadzenie od ramy).

no gratuluję

a przełożenia będzie miał szersze.

zobaczysz :) i poczujesz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...