Skocz do zawartości

[amortyzator] wyciek oleju w RS Judy xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Tak jak w tytule , mam problemy z wyciekami w RS judy xc , Rower stał cała zime na balkonie i po krótkiej jezdzie zauwazyłem ze wycieka olej spod uszczelek .

Moje pytanie brzmi , co moge zrobic aby go uratowac , znalazłem uszczelki za 130 zł ale nie wiem czy sie opłaca je wymieniac ,czy wartosc naprawy nie przekroczy wartosci amortyzatora . Zastanawiałem sie czy moze by go nie wymienić na cos nowego . Jaki amortyzator mozecie polecic do kwoty 400 zł (chodzi mi oczywiscie o nowy amortyzator ze skokiem ok 100-120 mm) .

Napisano

Pewnie mu się uszczelki skurczyły.

Spróbuj go potrzymać w ciepłym pomieszczeniu przez dłuższy czas. Możliwe, że się zmniejszy jego potliwość :)

A jeśli nie, to wtedy wymienisz

Napisano

Niestety nie mam gdzie go trzymac bo mieszkam w bloku , trzymałem go w domu 2 dni i nie wiele to pomogło , i chyba wybiore tego raidona bo wmiare godny amorek , dzieki za pomoc

Napisano

I tak co zimę będziesz amora wymieniał? Reszta roweru też dostaje i to mocno. Dobrze że masz kasę to nie musisz oszczędzać. ;)

Napisano

Uszczelka/uszczelki olejowe do wymiany (niewidoczne). Nie wiem jak z dostępnością zamienników- jeżeli to popularny rozmiar to jest jakaś szansa zakupu takich za kilka złotych.

Sam amortyzator bardzo prosty w budowie i w serwisie. Trudno coś zepsuć. Przy tym trwały i o dość dobrej pracy. Piszę to z perspektywy użytkowania modelu 00.

Gdybyś decydował się na samodzielny serwis i miał jakieś pytania to pisz, pomogę. Mam nawet jakieś zdjęcie tego amortyzatora w częściach. Szkoda, że nie wpadłem na to, żeby zmierzyć uszczelki olejowe.

Napisano

Był bym wdzieczny gdzie je moge kupic poza allegro . Piwnica w bloku jest ale co stego jak jeden mi juz z tamtad ukradli i postanowiłem nigdy wiecej niczego tam nie wkładac . Czy w rowerowym takie dostane ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...