krisgaj Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Witam, jestem całkiem zielony w kwestiach liczników nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na bardzo,ale to bardzo naiwne pytanie: czy "bezprzewodowść" liczników np.Sigmy oznacza, że łączą się one z jakimiś przekaźnikami radiowymi (mam taki zegar w domu) i na tej podstawie opisują prędkość (może łączą się z satelitą? ) czy chodzi tylko o bezprzewodowe połączenie czujnika sczytującego z licznikiem zamiast kabla? I proszę- nie śmiecie się ze mnie
marpok Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 czy chodzi tylko o bezprzewodowe połączenie czujnika sczytującego z licznikiem zamiast kabla? No i wlasnie sam sobie odpowiedziales na to pytanie
Sandacz Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Dla uzupełnienia warto dodać, że są ustrojstwa spełniające funkcje liczników rowerowych, które pokazują prędkość, dystans itd. korzystając z sygnałów nadawanych przez satelity GPS - czyli nie muszą posiadać tradycyjnych czujników przy kole. W tym kontekści można mówić o swoistej "bezprzewodowości" odbiorników/liczników GPS :-)
tobo Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Licznik posiada odbiornik który otrzymuje sygnał z nadajnika zamontowanego na widelcu. Nadajnik współpracuje z takim samym magnesem montowanym na szprychach jak liczniki przewodowe. Nadajnik na widelcu i licznik posiadają osobne zasilanie bateriami. System wymaga trzymania się pewnych odległości między komponentami, z reguły kilkanaście cm.
krisgaj Napisano 12 Lutego 2012 Autor Napisano 12 Lutego 2012 Wielkie dzięki chciałem się upewnić pozdrawiam krisgaj
zocha1 Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Witam, jestem całkiem zielony w kwestiach liczników nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na bardzo,ale to bardzo naiwne pytanie: czy "bezprzewodowść" liczników np.Sigmy oznacza, że łączą się one z jakimiś przekaźnikami radiowymi (mam taki zegar w domu) i na tej podstawie opisują prędkość (może łączą się z satelitą? ) czy chodzi tylko o bezprzewodowe połączenie czujnika sczytującego z licznikiem zamiast kabla? I proszę- nie śmiecie się ze mnie Witam!! Mój mąż ma taki licznik przy rowerze kupił go w lidluhttp://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_28011.htm, tu możesz zobaczyć jak wygląda, mąż mówi że się sprawdza:-)
KornFanHead Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 Jednakże warto wspomnieć, że wielu użytkowników liczników bezprzewodowych narzeka na częsty problem łapania przez urządzenie innych fal radiowych. Na przykład w okolicach nadawania sygnału Wi-Fi licznik potrafi nagle pokazywać prędkość maksymalną! Podobno w droższych modelach to nie występuje, ale i tak ja osobiście wolałem nie ryzykować i ostatnio kupiłem licznik przewodowy. Dobry i pewny sposób na naliczanie przejechanych odległości.
marekw Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Poza tym jednak bateryjki trzeba wymieniać, a kabelek niekoniecznie.
premier2 Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Każdy licznik, także ten na kabel, ma zasilanie bateryjne. Fakt, że w bezprzewodowym wymienia się częściej i do tego 2 baterie, ale wygoda kosztuje, poza tym mnie baterie starczają na co najmniej rok, więc koszt pomijalny... Ja nie wrócę do licznika na kablu, a zakłócenia w sygnale i przekłamania prędkości czy dystansu tyczą się tylko tanich liczników z niekodowanym sygnałem. Mam dwie Sigmy 1106DTS i żadna nigdy nie miała problemów z pomiarem prędkości, czy dystansu.
marekw Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 no tak, uprościłem chodziło mi o bateryjki w nadajniku
PrzemkoVonLezajsk Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Mam dwie Sigmy 1106DTS i żadna nigdy nie miała problemów z pomiarem prędkości, czy dystansu. Bo mają kodowany sygnał Najtańsze bezprzewodowe mogą być czułe na - CB radio - telefony komórkowe (jak ktoś właśnie rozmawia) - monitory LCD !!!!! Przynajmniej w moim Atechu F13 wszystko powyższe zakłóca sygnał Tak więc jak bezprzewodowca to tylko z kodowaniem.. P.S To samo tyczy się pulsometrów... na maratonach mój poprzedni wariował, albo nie pokazywał nic albo 220 gdy czekałem na start... a aż takiego stresa nie miełem
premier2 Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 I właśnie o tym wspomniałem w swoim poście... zakłócenia w sygnale i przekłamania prędkości czy dystansu tyczą się tylko tanich liczników z niekodowanym sygnałem
razorjack Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 liczniki bezprzewodowe robią jeszcze inne problemy (i nie chodzi mi tu o wymianę baterii czy chwilową utratę sygnału) np. automatycznie się usypiają po jakimś czasie i trzeba je potem ręcznie budzić (np. po zatrzymaniu się na 10-15min) i to jest niewygodne, bo się o tym nie pamięta (no chyba że po roku taki nawyk się wyrobi :/ ) według mnie to bajer, który powoduje więcej problemów, miałem wcześniej Sigmę BC1200 przez 10 lat, tylko raz musiałem w niej baterię zmienić i zawsze idealnie działała
premier2 Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 każdy wybiera według potrzeb i możliwości. Znamy wady i zalety obu rodzajów liczników, więc możemy kupić taki, który nam najbardziej odpowiada. Dyskusja o wyższości jednego nad drugim jest bezcelowa, bo każdy ma inne priorytety...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.