Skocz do zawartości

[Licznik]Co to znaczy licznik bezprzewodowy?

krisgaj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem całkiem zielony w kwestiach liczników ;) nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na bardzo,ale to bardzo naiwne pytanie: czy "bezprzewodowść" liczników np.Sigmy oznacza, że łączą się one z jakimiś przekaźnikami radiowymi (mam taki zegar w domu) i na tej podstawie opisują prędkość (może łączą się z satelitą? ;) ) czy chodzi tylko o bezprzewodowe połączenie czujnika sczytującego z licznikiem zamiast kabla? I proszę- nie śmiecie się ze mnie :)

Napisano

Dla uzupełnienia warto dodać, że są ustrojstwa spełniające funkcje liczników rowerowych, które pokazują prędkość, dystans itd. korzystając z sygnałów nadawanych przez satelity GPS - czyli nie muszą posiadać tradycyjnych czujników przy kole. W tym kontekści można mówić o swoistej "bezprzewodowości" odbiorników/liczników GPS :-)

Napisano

Licznik posiada odbiornik który otrzymuje sygnał z nadajnika zamontowanego na widelcu. Nadajnik współpracuje z takim samym magnesem montowanym na szprychach jak liczniki przewodowe. Nadajnik na widelcu i licznik posiadają osobne zasilanie bateriami. System wymaga trzymania się pewnych odległości między komponentami, z reguły kilkanaście cm.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam, jestem całkiem zielony w kwestiach liczników ;) nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na bardzo,ale to bardzo naiwne pytanie: czy "bezprzewodowść" liczników np.Sigmy oznacza, że łączą się one z jakimiś przekaźnikami radiowymi (mam taki zegar w domu) i na tej podstawie opisują prędkość (może łączą się z satelitą? ;) ) czy chodzi tylko o bezprzewodowe połączenie czujnika sczytującego z licznikiem zamiast kabla? I proszę- nie śmiecie się ze mnie :)

Witam!!

Mój mąż ma taki licznik przy rowerze kupił go w lidluhttp://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_28011.htm, tu możesz zobaczyć jak wygląda, mąż mówi że się sprawdza:-)

Napisano

Jednakże warto wspomnieć, że wielu użytkowników liczników bezprzewodowych narzeka na częsty problem łapania przez urządzenie innych fal radiowych. Na przykład w okolicach nadawania sygnału Wi-Fi licznik potrafi nagle pokazywać prędkość maksymalną!

Podobno w droższych modelach to nie występuje, ale i tak ja osobiście wolałem nie ryzykować i ostatnio kupiłem licznik przewodowy. Dobry i pewny sposób na naliczanie przejechanych odległości.

Napisano

Każdy licznik, także ten na kabel, ma zasilanie bateryjne. Fakt, że w bezprzewodowym wymienia się częściej i do tego 2 baterie, ale wygoda kosztuje, poza tym mnie baterie starczają na co najmniej rok, więc koszt pomijalny...

Ja nie wrócę do licznika na kablu, a zakłócenia w sygnale i przekłamania prędkości czy dystansu tyczą się tylko tanich liczników z niekodowanym sygnałem. Mam dwie Sigmy 1106DTS i żadna nigdy nie miała problemów z pomiarem prędkości, czy dystansu.

Napisano
Mam dwie Sigmy 1106DTS i żadna nigdy nie miała problemów z pomiarem prędkości, czy dystansu.

Bo mają kodowany sygnał

Najtańsze bezprzewodowe mogą być czułe na

- CB radio

- telefony komórkowe (jak ktoś właśnie rozmawia)

- monitory LCD !!!!!

Przynajmniej w moim Atechu F13 wszystko powyższe zakłóca sygnał

Tak więc jak bezprzewodowca to tylko z kodowaniem..

P.S

To samo tyczy się pulsometrów... na maratonach mój poprzedni wariował, albo nie pokazywał nic albo 220 gdy czekałem na start... a aż takiego stresa nie miełem :laugh:

Napisano

I właśnie o tym wspomniałem w swoim poście...

zakłócenia w sygnale i przekłamania prędkości czy dystansu tyczą się tylko tanich liczników z niekodowanym sygnałem
Napisano

liczniki bezprzewodowe robią jeszcze inne problemy (i nie chodzi mi tu o wymianę baterii czy chwilową utratę sygnału)

np. automatycznie się usypiają po jakimś czasie i trzeba je potem ręcznie budzić (np. po zatrzymaniu się na 10-15min) i to jest niewygodne, bo się o tym nie pamięta (no chyba że po roku taki nawyk się wyrobi :/ )

według mnie to bajer, który powoduje więcej problemów, miałem wcześniej Sigmę BC1200 przez 10 lat, tylko raz musiałem w niej baterię zmienić i zawsze idealnie działała

Napisano

każdy wybiera według potrzeb i możliwości. Znamy wady i zalety obu rodzajów liczników, więc możemy kupić taki, który nam najbardziej odpowiada. Dyskusja o wyższości jednego nad drugim jest bezcelowa, bo każdy ma inne priorytety...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...