Skocz do zawartości

[piasty] Novatec, blokujący się bębenek

timmyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z blokującym się bębenkiem w piaście Novatec. Niestety nie jestem pewien co to za model, bo kupiłem ją używaną i nie pamiętam, niemniej wszelkie znaki wskazują że jest to NT-D812.

Do rzeczy: wszystko działało pięknie, do momentu, kiedy zaczął blokować mi się łąńcuch. Stwierdziłem, że przyczyna leży po stronie blokującej się kasety, rozebrałem więc piastę i cóż - wszystko wyglada bardzo ładnie. Czysto, chodzi lekko itd..

Fotka piasty: Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! Zapodaj swoje zdjęcia znajomym!

Pokombinowałem z tym trochę i okazało się, że nakrętka która trzyma bębenek dociska go do piasty w sposób uniemożliwiający jego obracanie. Czy tam nie powinno być jakiegoś łożyska na którym opiera się bębenek? Bo przyjrzałem się temu teraz i oś obraca się lekko na małym łożysku (zaznaczyłem czarną strzałką), ale wyglada to tak, jakby to małe łożysko było zamontowane wewnętrz wiekszego na którym opiera się bębenek (zaznaczyłem na czerwono) i może ono się nie rusza? Czy taka sytuacja jest możliwa?

Niestety nie mogłem znaleźć nigdzie schematu, jakby ktoś miał to byłby wdzięczny.

Jak wyjść oś i łożyska żeby je sprawdzić? Na chama młotkiem je wybić? :devil:

Pozdr!

Edit: Kwestia wjęcia łożysk rozwiązana. :icon_wink:

Wszytko rozłożone, czyste, łożysa chodzą lekko.. Dalej nie wime co jest grane. :/

Pierścienie bębenka z zapadkami opierają się bezpośrednio na łożysku piasty. Bo w takim przypadku pierścień tek śliga się po prostu po tym łożysku.. Czy tak powinno być?

Napisano

A masz założoną tulejkę na oś ? Ta tulejka powinna być między tym łożyskiem które pokazałeś a bębenkiem. Tulejka ma grubość około 8mm.

Napisano
Bo przyjrzałem się temu teraz i oś obraca się lekko na małym łożysku (zaznaczyłem czarną strzałką), ale wyglada to tak, jakby to małe łożysko było zamontowane wewnętrz wiekszego na którym opiera się bębenek (zaznaczyłem na czerwono) i może ono się nie rusza?

To jest jedno maszynowe łożysko.

Napisano

Niestety nie mam czegoś takiego. Nie było jak rozkręciłem.

Czyli rozumiem ze bębenek opiera się nie na łożysku o którym mowiłem tylko na tej tulejce?

Z czego jest ta tulejka oryginalnie? Bo zastanawiam się czy można to gdzieś dokupić ewentualnie czymś ją zastąpić.. :/

A masz założoną tulejkę na oś ? Ta tulejka powinna być między tym łożyskiem które pokazałeś a bębenkiem. Tulejka ma grubość około 8mm.

Dobra, pomierzyłem, wyszło mi, że łożyska w bębenku są ok 11mm od krawdzi która dotyka łożyska, więc żeby działało potrzebuję tulejkę o wymiarach 12x10 mm.

Pomyślałem że zakup czegoś takiego będzie dobrym pomysłem:

http://allegro.pl/lozysko-tuleja-slizgowa-tup1-16x12-i2068971675.html

Co o tym sądzicie?

Napisano

Najlepiej jak by ktoś posiadający taka piastę przy serwisie zmierzył by tą tulejkę. Ja mam NT-D042 i w niej jest podobna tulejka, ma średnicę wewnętrzną minimalnie większą od ośki, ścianki około 1 mm u służy do dystansowania bębenka od łożyska w korpusie piasty i powinna się stykać tylko z wewnętrzną bieżnią łożyska.

Napisano

Dzięki!

Właśnie zastanawiałęm się, czy metalowa tuleja nie powyciera mi ośki.

W sumie nie spodizewałbym się że tam coś było bo na ośce nie widać śladu po czymkolwiek. Chyba że tak dobrze wykoanane. :)

Zaraz obok mnie jest spora hurtownia łożysk i jak patrzyłem po ofercie to da się coś dobrać. :)

Pozdr

Napisano

Zawsze można dorobić u tokarza za przysłowiowe piwo. Ja musiałem dorobić takową tuleje do D0-42SB, gdyż oryginalna aluminiowa wskutek zbyt mocnego skręcenia piasty zdeformowała się.

Napisano

Piasta naprawiona, chodzi miodzio. :)

Ostatecznie dorwałem samosmarującą tuleję spiekaną z brązu firmy AMES. 6 zł w hurtowni łożysk którą mam po sąsiedzku. :)

Troszkę ją doszlifowałem bo była za długa, zamontowałem i pasowała jak ulał. Zobaczymy jak będzie się to na dłuższą metę sprawowało. :)

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...