Skocz do zawartości

[tarcze]Jakie tarcze do zacisku XT?

Tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na zakup nowych tarcz hamulcowych na 6 śrub, 180mm (ich rozmiar nie podlega dyskusji, naczytałem się o tym na forum i taką podjąłem decyzję, może przemyślę pozostawienie 160 z tyłu). Poszukuję więc takich, które będą dobrze zgrywać się z zaciskiem Shimano XT (BR-M775 lub 776, nie wiem dokładnie). Nie ukrywam, że zależy mi na masie, ale nie jest to parametr najważniejszy. Najistotniejsze będzie dla mnie to, żeby tarcza dobrze działała z tym zaciskiem i była w miarę wytrzymała.

Chwalicie tarcze Avida, ale czytałem, że do Shimano najlepiej używać ich tarcz więc pierwszy wybór padł na XTRy, ale nie widzę, żeby były dostępne w wersji na 6 śrub?! Pozostaje więc XT. Czy mogę spokojnie używać tarcz korzystających z technologii Ice Tech?

Naczytałem się też o wszelakich Ashimach, Dartmoorach, KCNC że nie ma co w nie wchodzić, bo rozgrzane robią się plastelinowate - poprawcie mnie jeśli się mylę ;).

Na czym polega fenomen tarczy pływających?

Przy okazji poszukuję też adapterów z PM160 na PM180 i z IS160 na PM180, jakie są godne polecenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...