Przemek95 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 przymierzam się do kupienia skuwacza(tani do 30zł), gdyż po zakupieniu nowego łańcucha okazuje sie że ,musze ściągnąć 1 ogniwo co polecacie? SKUWACZ DO ŁAŃCUCHA TACX MAŁY DO KIESZONKI KALISZ! (2088064623) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. mały skuwacz do łancucha BIKE HAND od BIKE-MARKET (2055537856) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Rozpinacz skuwacz rozkuwacz łańcucha YC-333 2w1 (2066804042) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Rondel96 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Kup najtańszy, jak znasz się chodź trochę na mechanice rowerowej to w zupełnosci powinien Ci wystarczyc, chyba że masz jakies cudo od Campangnolo to wtedy skuwacz już musi byc odpowiedni
Leszex Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Jeżeli ma on służyć "jednorazowemu" rozkuciu to bierz jakikolwiek, jeżeli nie lepiej zastanowić się nad czymś lepszym. Sworznie w skuwaczach "no name " wytrzymują max. 5 rozkuć (przynajmniej w moich rękach ).
Hanzo Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Ja bym kupił coś takiego: http://allegro.pl/sk...110661159.html Mam bardzo podobny, trzpień co prawda niewymienny ale osadzony "luźno" więc się tak szybko nie niszczy. Dodatkowo przypadła mi do gustu śruba do zablokowania łańcucha. Drugi skuwacz mam w scyzoryku, taki malutki, niezbyt wygodny i precyzyjny, ale w terenie może się przydać.
premier2 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Jednorazowe rozkucie łańcucha załatwiłbym najprościej jak tylko można - idąc do najbliższego rowerowego. Owszem, warto mieć w swoim zestawie narzędzi skuwacz, możesz pomyśleć o czymś takim, jak multitool, który będzie w wyposażony w skuwacz...
lyndowss Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Ja bym kupił coś takiego Link nie działa. Ze swojej strony polecam ten. Sam mam i sobie chwalę. Do rzadkiego używania akurat. http://allegro.pl/rozkuwacz-skuwacz-lancucha-super-cena-najtaniej-i2103077232.html
RaiderX Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Jeśli chcesz tylko ściągnąć ogniwo, to jest dużo sposobów na zrobienie tego bez skuwacza np kładziesz łańcuch na imadle ze szczękami rozsuniętymia na szerokość większą niż średnica sworznia i za pomocą wybijaka, kawałka gwoździa, śruby itp o średnicy mniejszej niż średnica sworznia młotkiem wybijasz sworzeń. Zakładam, że masz wyminione narzędzia...
Piksel Napisano 12 Lutego 2012 Napisano 12 Lutego 2012 Tylko po co się męczyć jak za kilkanaście, kilkadziesiąt złoty mamy skuwacz, który jest o wiele bardziej wygodny w użyciu, można go zabrać na rower i możemy nim jednocześnie skuwać i rozkuwać łańcuchy.Bo ja np. nie wyobrażam sobie skucia łańcucha imadłem.
Przemek95 Napisano 12 Lutego 2012 Autor Napisano 12 Lutego 2012 Łańcuch rozkuty, porzyczyłem pożyczyłem od kolegi. Początkowo próbowałem gwoździem i młotkiem. Jednak porządny sprzęd sprzęt niedorówna nie dorówna prowizorce.
paweloko Napisano 13 Lutego 2012 Napisano 13 Lutego 2012 Ja się przyzwyczaiłem i skucie i rozkucie łańcucha dokonuje na nakrętce od śruby, gwoździem i młotkiem. Nie stanowi dla mnie to żadnego problemu. Ostatnio kupiłem nowy rower i zainwestowałem w najtańszy skuwacz, jednak na razie nie planuje rozkuwania łańcucha.
Sonix Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Ja się przyzwyczaiłem i skucie i rozkucie łańcucha dokonuje na nakrętce od śruby, gwoździem i młotkiem. Osobiście niechciałoby mi się wozić gwoździa młotka i nakrętki. Można by wozić samą nakrętkę i gwóźdź a uderzać jakimś przedmiotem znalezionym po drodze, ale rozwiązanie skuwacza jest o niebo szybsze i prostrze. Metodę którą Ty stosowałeś znam ze starych dobrych czasów.
Mod Team Franio Napisano 15 Lutego 2012 Mod Team Napisano 15 Lutego 2012 Do tej metody oprócz gwoździa, młotka i nakrętki potrzebna była jeszcze jedna rzecz. Coś twardego, metalowego (np. kowadełko) na czym kładziemy nakrętkę. Nie wyobrażam sobie rozkuwania łańcucha tym sposobem "w powietrzu" lub na miękkim podłożu.
Sonix Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Coś twardego, metalowego (np. kowadełko) na czym kładziemy nakrętkę. Próg garażu był w sam raz
paweloko Napisano 15 Lutego 2012 Napisano 15 Lutego 2012 Ja tak używałem w starym rowerze gdzie nie ściągałem łańcucha do czyszczenie, tylko w przypadku wymiany co 3-4 lata.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.