Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu

miki19953

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Muszę kupić korbę łańcuch i kasetę(chyba 8 rzędową bo mam manetkę alivio). Jaki zestaw byście mi polecil?

Myślałem nad:

Korba: Fc-m590 (deore)

Kaseta hg-50(alivio) lub hg-70(lx)

Łańcuch może hg 50 niewiem

W sumie mam jeszcze starą korbę fc-m760 ale bez zębatek myślałem nad tym aby kupić korbę alivio za 90zł i przekręcić ale niewiem czy to się opłaca tym bardziej że ta korba ma już swoje lata i wyglądem nie zachwyca.

Więc co mam zrobić?

• Mod Team
Napisano

Myslisz całkiem dobrze i możesz sobie taki set złożyć. Będzie działać bez problemów. Co do korby to już twoje wola skoro ta sie gw ciebie nie nadaje to szukaj innej ale za 90 cieżko bedzie cos złapać.

Napisano

Jeżeli ramiona ht2 oraz suport są w dobrym stanie technicznym i nie jesteś przesadnym "estetą" to sugeruje rozwiązanie tańsze, czyli wymiana samych zębatek.

Jeżeli chcesz jeszcze obniżyć koszty to sugeruję zakup korb truvativ isolfow/fived, są zdecydowanie tańsze. Zębatki wykorzystać, ramiona sprzedać.

Sam jeżdżę na takim miksie, fc-m532 + zębatki isoflow, wszystko działa. Obyło się bez żadnych przeróbek, żadnego szlifowania zębatek czy pająka korby.

Napisano

Chybiony pomysł kupować nową deorke gdy masz świetne ramiona xt.Kup koronki i montuj xt. :thumbsup: Te od alivio będą pasować, możesz też kupić m590 przełożyć koronki, a ramiona sprzedać.

Napisano

No jeszcze będę musiał suport dokupić bo stary już wyjechany a ramiona nie wiem w jakim stanie wizualnie -dobry ale ja nie jeździłem wcześniej na tym sprzęcie więc nie wiem jak był użytkowany. Kupie chyba tą deorke jak coś to się przełoży najwyżej. A co do kasety to co polecacie jaką hg 50 czy hg70 i jaki łańcuszek do tego?

Napisano

No jeszcze będę musiał suport dokupić bo stary już wyjechany a ramiona nie wiem w jakim stanie wizualnie -dobry ale ja nie jeździłem wcześniej na tym sprzęcie więc nie wiem jak był użytkowany. Kupie chyba tą deorke jak coś to się przełoży najwyżej. A co do kasety to co polecacie jaką hg 50 czy hg70 i jaki łańcuszek do tego?

Wystarczyła by zwykła 50-tka. A jak już chcesz wyżej to kupuj SLX (80-tka) lub nawet dołóż 30zł i weź XT, chociaż to zależy jaki masz bębenek.

Napisano

Jeżeli ramiona ht2 oraz suport są w dobrym stanie technicznym i nie jesteś przesadnym "estetą" to sugeruje rozwiązanie tańsze, czyli wymiana samych zębatek.

Jeżeli chcesz jeszcze obniżyć koszty to sugeruję zakup korb truvativ isolfow/fived, są zdecydowanie tańsze. Zębatki wykorzystać, ramiona sprzedać.

Sam jeżdżę na takim miksie, fc-m532 + zębatki isoflow, wszystko działa. Obyło się bez żadnych przeróbek, żadnego szlifowania zębatek czy pająka korby.

A jak u ciebie z wytrzymałością tych blatów truvativ? Jaki masz łańcuch i kasetę? bo ja planuje zakup kasety Hg-51

Napisano

Zamiast HG-50 proponuje rozejrzeć się za HG-40. Kasety te same, różnią się nakrętkami, gdzie klucz lepiej mi łapie tą od HG-40 :), i jest pare groszy tańsza. Na pewno nie pchałbym sie w nowe HG-51 lub HG-41, nie jeździłem na nich, ale nie zdziwiłbym sie gdyby ich wytrzymałosc była mniejsza :(. Łańcuch według mnie Wippermann Connex 804 lub 808 - lepszej opcji nie widzę.

Napisano

Zamiast HG-50 proponuje rozejrzeć się za HG-40. Kasety te same, różnią się nakrętkami, gdzie klucz lepiej mi łapie tą od HG-40 :), i jest pare groszy tańsza. Na pewno nie pchałbym sie w nowe HG-51 lub HG-41, nie jeździłem na nich, ale nie zdziwiłbym sie gdyby ich wytrzymałosc była mniejsza :(. Łańcuch według mnie Wippermann Connex 804 lub 808 - lepszej opcji nie widzę.

Wezmę chyba jednak tą Hg-51 ale tylko ze względu na to że jest dużo lżejsza a pasowało by mi odchudzić trochę mój rowerek.

A z wymianami łańcucha jak radzicie co ile na kasecie dajmy hg-51 i korbie alivio. Niby ja w moim bike'u od nowości miałem alivio na octalink i kasetę hg 40 lub 50 a łańcuch też shimano i przejechałem 11tys. bez zmiany czegokolwiek

Napisano

mysle ze hg51 nie jest z gorszych materialów a poprostu nieco rozwiercony, najwieksza zebatka ladnie odchudzona i dzieki temu kasetka wazy ok 300 gram, a co do zmian, pewnie klasycznie co ok. 1000 km

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...