Skocz do zawartości

[korba] budżetowy dwutarcz "samoróbka"

c1ach

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chciałbym prosić o radę odnośnie korby. Otóż sprawa wygląda następująco:

W zeszłym sezonie jeździłem sobie bezproblemowo na korbie 42 x 32 x 22 (jakaś pozagrupowa Shimano). Po blisko 4 kkm zróżnicowanej jazdy doszedłem do wniosku, że największy blat przy moim charakterze jazdy jest po prostu zbędny (prawie nietknięty po tym dystansie), a w zamian przydałoby się bardziej uniwersalne środkowe przełożenie.

Kupiłem więc za 4 dyszki tarczę Alivio 36 T i wsadziłem w miejsce 32 T, a największą po prostu wywaliłem. Całość skręciłem z użyciem podkładek wyciętych ze starego blatu. Wyszedł taki budżetowy dwutarcz :)

I tutaj pojawia się pytanie : czy 14 zębów różnicy między tarczami nie jest zbyt wielką różnicą ? Pytanie dotyczy zarówno samej różnicy między twardością przełożeń, jak i sprawności przedniej przerzutki.

Może się przecież okazać, że łańcuch nie wejdzie na górę przy takim przeskoku...

I pytanie dodatkowe: jak się mają górskie podjazdy do młynka 26 T ? Taki chciałbym ewentualnie tam włożyć, tylko nie wiem co będę mógł uzyskać z kasetą 11 - 32 ?

No to super, a przy jakiej prędkości na zjazdach kręcenie przestaje mieć u Ciebie sens ? Na 32 T maksymalnie dawało radę gdzieś do 33 - 35 km/h.

Przy okazji podsunąłeś mi myśl o zakupie rockringu, bo po co mam się męczyć z jakimiś wycinanymi podkładkami :)

Dalej mnie korci młynek 26 T, tylko nie wiem czy na górskie podjazdy nie okaże się za twardy...

• Mod Team

No to super, a przy jakiej prędkości na zjazdach kręcenie przestaje mieć u Ciebie sens ? Na 32 T maksymalnie dawało radę gdzieś do 33 - 35 km/h.

Przy 36 na zjazdach dokręcam gdzieś tak do 50km/h z zapasem :). Sprawdzone kilka razy przy dłuższych, stromych, asfaltowych zjazdach, zazwyczaj wolę teren, las itp, tam 2 blaty starczą w zupełności.

A dlaczego chcesz stosować podkładki jak można skrócić kominy i śruby albo kupić gotowce?

Do sklepu nie chciało mi się iść (wątpię aby w "moim" sklepie mieli coś takiego), a o skracaniu nie pomyślałem.

Na razie zamontuję chyba jakiś rockring :) Dzięki za podpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...