Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] RZezniol`owy nowy Cube Reaction 2008

rzezniol

Pytanie

Rower ten jest realizacją moich marzeń i planów na 2012 rok.

Początkowo realizacja tego planu miała się rozłożyć na 1 - 2 lata a zrealizowało się w 1 - 2 miesiące :)

Dzis go "rozdziewiczyłem" i porobiłęm fotki.

Dlaczego taka a nie inna konfiguracja szkieletu.

Rama - szukałem jej już od połowy 2011r.

Miał być Author Egoist, potem nastawiałem się na Gianta XtC, jakiś czas też szukałem Corratec Super Bow WC, Treka serii 8000, 8500 ale zawsze było coś nie tak - rozmiar, stan, cena ...

Ostatecznie bazą do budowy roweru na którum chciałbym rozpocząć kariere "ściganta" stał sie Cube Reaction - świetny stan, świetna cena, super waga i rozmiar jak sie dzis okazała jest idealny (obawiałem się że będzie najwyżej dobry).

Amortyzatr - SID ... trafił się w super cenie, idealnym stanie i na gwarancji ... a że jest to RS i do tego chwalony to dlaczego nie.

Hamulce - to nie był w 100% zakup z przekonania tu zadecydowała cena. To był zakup razem z amortyzatorem a wieksze zakupy były koniecznościa dobrej ceny. Ale sa w super stanie wiec mam nadzieje że nie bedzie źle.

Koła - fakt ciężkie ale ... znowu cena :) wszyscy wołąją że w tej cenie CrossRide to jedne z najlepszych kół a ze były w super cenie i stanie to je kupiłem na czymś muszę jeździć.

Napęd - jakoś lubie Shimano a SLX ... bo ... znowu cena, podobno działaniem niewiele ustępuje XT a za - 150 g w wadze trudno się dopłaca 50% wiecej.

Reszta osprzętu to też moim zdaniem najlepsze wyważenie cena / jakość / waga.

Jak się nim nacieszę w tej konfiguracji następnym krokiem bedzie zejście poniżej 10 kg z wagi ... aktualna waga podana z wagi wędkarskiej (+/- 20g).

Zdjecia w GARAŻU

http://www.forumrowe...-cube-reaction/

SPECYFIKACJA

Rama - Cube Reaction 08'- Alu T7005-T6

Amortyzator - Rock Shox SID Race 11' PopLock

Hamulec przedni - Avid Elixir R SL

Hamulec tylny - Avid Elixir R SL

Tarcza hamulcowa tył - Ashima ARO-08 160 mm

Tarcza hamulcowa przód - Ashima ARO-08 185 mm

Manetki - Shimano SLX SL-M660 3x10

Przerzutka tył - Shimano SLX RD-M663-SGS

Przerzutka przód - Shimano SLX FD-M660-10

Korba - Shimano SLX FC-M660-10

Kaseta - Shimano SLX CS-HG81-10

Suport - SM-BB70

Łańcuch - Shimano CN-HG74

Pedały - Shimano PD-M540

Sztyca - FSA SL-280

Zacisk sztycy – Space

Siodełko - San Marco Blaze

Stery - Accent AirPlane

Mostek - Accent Twister 100mm +/-6st

Kierownica - Accent FlatBar 31,8mm

Chwyty - Ritchey WCS Ergo

Koła - Mavic CrossRide Disc

Opony - 2 x Rubena Scylla Top Design 26x2,1

Dętki - Stan's No Tubes 2x70 ml

Linki/pancerze - Shimano XTR SIS-SP41 + koszulki termokurczliwe

WAGA - 10780 g

Zapraszam do dyskusji, rzeczowej krytki, zasłużonych pochwał :), zachwytów ;)

Mile widziane wskazówki, w którą stronę waszym zdaniem rozwijać konstrukcję celem osiagnięcia wagi poniżej 10 kg :), tak żeby nie zabić portwela ;D

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

przy okazji nie naśmiewam się z ludzi biorących udział w tych zawodach

Widzę, że nie tylko z pisaniem masz problemy, ale również z czytaniem... do dzisiaj nie wierzyłem w analfabetyzm wtórny...

Ja się nie naśmiewam z uczestników (wręcz przeciwnie, ciesze się, że imprezy rosną w siłę), ja się naśmiewam z organizatora

Mini na "prawdziwych" górskich maratonach ma dystanse na poziomie zawodów XC gdzie często jest bardziej techniczna trasa i niejednokrotnie większe przewyższenia ... I takich detali już nie zauważasz, bo po co.

idealnie podsumowałeś... "bo po co" porównywać dwa typy imprez ? zawody XC to jedno, a maraton na najkrótszym dystansie to co innego...

Tylko lepiej się czepiać literówek i z góry założyć ze kupiłem SID`a dla lansu i nie wiem co z nim zrobić.

bo z każdym przeczytanym zdaniu w tym temacie utwierdzałem się w tej myśli :) od czasu 26 czerwca kiedy pierwszy raz zaglądnąłem do tego tematu... więc chyba nie tak "z góry" :)

no chyba, że rower służy do jeżdżenia tak wymagających tras jak ta którą jechałeś w DG... tyle, że tam gdyby nie wymagania sprzętowe to ludzie by pojechali na przełajówkach

Tu naśmiewasz się z organizatora czy z mojej osoby biorącej udział w rzeczonych zawodach ?

No chyba ze źle odczytuje tą emotikonke na końcu tego cytatu ?

Wiara w analfabetyzm wtórny, czytanie ze zrozumieniem i wyrywanie zdań z kontekstu ...

Wyrywasz jedno zdanie z akapitu w którym mowa o porównaniu dystansów ... zastanów się czy dobrze to zinterpretowałeś przeczytaj cały akapit ze nierozumniej a nie tylko jedno wybrane zdanie.

Wiem że XC i maraton na najkrótszym dystansie to 2 różne imprezy ...

Pozdro

Widzę, że kłótnia się skończyła i temat umarł. Zima jest, modyfikacji brak.

To może troszkę go odkopię.

Można gdzieś kupić samą ramę Cube nie licząc allegro?

Jak ze sztywnością samej ramy?

Ja wygląda sytuacja zużycia napędu, po ilu kilometrach zaczyna nadawać się do wymiany.

Modyfikacje ... chciałbym baaardzo ale kiepsko aktualnie z finansami puki co nie mam zagwarantowanej ciągłości pracy więc nie szaleję ...

Rower rozebrany, wyczyszczony i tylko prace konserwacyjne ... serwis amorka, łożyska w kołach bo zaczęły delikatnie chrobotać, wymiana klocków i płynu w hamulcach.

Plany mam ... chcę wymienić koła na takie gdzieś około 1500 g i sztyce na karbonową to pozwoli na zejście w okolicy niskiego 10 kg.

Na horyzoncie pokazała się szansa na ich realizację ... mam nadzieje że pech końca 2012r w postaci potrącenia rowerzysty (mnie) przez samochód pozwoli na uzyskanie odpowiedniego ubezpieczenia które pozwoli na modernizacje :).

Mam też nadzieję ze bark się wyleczy bez śladu i nie przeszkodzi w realizacji planów sportowych, puki co jeszcze napierdziela i nie jest idealnie stabilny :(.

Ramy Cube chyba w Polsce nie są oferowane jako osobny produkt ... trzeba by podpytać u dystrybutora czyli Ski Team.

Na allegro ramy oferuje sklep z Krakowa Fun Sport czy jakiś tak do nich też można uderzyć z pytaniem, podejrzewam że demontują rowery.

Sztywność jak dla mnie jest sztywno ... żadnego efektu pływającego suportu w moim drugim rowerze wyraźnie zauważalne ...

Ale też nie ma się co dziwić w końcu rama nie jest jakoś mega wylajtowana - moja 20`tka z miskami i hakiem to 1568g.

W nowych Reactionach z alu powinno być jeszcze lepiej bo ramy wyraźnie więcej wazą (18` - 1640g) i zmieniły się suporty z BSA na Press Fit co powoduje że rura suportu jest grubsza.

Napęd ... puki co to jeżdżę na 3 łańcuchy i mam nakręcone przez ten sezon coś około 3 kkm niewiele ale jeżdżę na 2 rowery, do pracy mam "zimówkę" ... preferuję jazdę raczej kadencyjną niż siłową.

Aktualnie chyba brak wyraźnych oznak zużycia ... na dniach wrzucę fotki napędu, szacuje ze przy mojej jeździe kaseta dociągnie spokojnie do 10 kkm.

Ale się rozpisałem :)

Pozdro

Wiesz jak ... nie mam dynamitu w nogach ... moja waga oscyluje w okolicy 70 kilka kg przy wzroście 180 i jeszcze kilku zbędnych kg w okolicach "brzusznych".

Do tego średnia kadencja na poziomie 100 - 110 obr/min, 3 łańcuchy i gdzieś sobie wpoiłem zasadę "zrównoważonego zużycia" - zamiennego używania przełożenia które się dublują raz jadę 2x10 innym razem 3x7 (przykład)... słowem mój styl jazdy raczej oszczędza napęd :).

Ale jest też minus takiego stanu rzeczy ... jakoś tak głupio mi upgrade`ować sprzęt, który się nie zużył i przejście z kasety SLX na np XT musi być odłożone w czasie :(.

Puki co się leczę i mam nadzieje że tegoroczny przebieg będzie zwielokrotnioną wartością zeszłorocznego :)

Pozdro

Zmiany na nowy sezon, niewielkie ale zawsze. 

Sztyca ... z kowadła FSA SL-280 (345g) awans na węglową rurkę od Accenta - Carbon Light ( 204g)

Używka w super cenie ... 80 gr za każdy zaoszczędzony gram.

No i poszycie siodełka ... stare po glebie się przetarło ... zastąpiło je poszycie z naturalnej skóry  w zamszu.

Rower na zimę rozebrany i dokładnie zważony ... więc waga aktualna to suma wag poszczególnych części.

Za jakiś czas postawie temat w manii lekkości.

W planach nadal wiszą koła ...

AKTUALNA SPECYFIKACJA

Rama
 - Cube Reaction 08'- Alu T7005-T6
Amortyzator - Rock Shox SID Race 11' PopLock
Hamulec przedni - Avid Elixir R SL
Hamulec tylny - Avid Elixir R SL
Tarcza hamulcowa tył - Avid G3CS 160 mm
Tarcza hamulcowa przód - Avid G3CS 160 mm
Manetki - Shimano SLX SL-M660 3x10
Przerzutka tył - Shimano SLX RD-M663-SGS
Przerzutka przód - Shimano SLX FD-M660-10
Korba - Shimano SLX FC-M660-10
Kaseta - Shimano SLX CS-HG81-10
Suport - SM-BB70
Łańcuch - Shimano CN-HG74
Pedały - Shimano PD-M540
Sztyca - Accent Carbon Light

Zacisk sztycy – Accent Light
Siodełko - San Marco Blaze
Stery - Accent AirPlane
Mostek - Accent AirPlane 100mm
Kierownica - Accent Scandium
Rogi - Pro Alloy SL 3D
Chwyty - Ritchey WCS Ergo
Koła - Mavic CrossRide Disc
Zaciski - Dartmoor BOLT
Opony - Rubena CHARYBDIS 26x2,0 przód, Scylla 25x2,1 tył

Dętki - Stan's No Tubes 2x80 ml
Linki/pancerze - Shimano XTR SIS-SP41 + koszulki termokurczliwe

WAGA - 10420 g

Pozdrawiam

Kolejna delikatna zmiana ...

Zmiana podyktowana planami startowymi ... a konkretnie Transjura 2012 ( dystans 185 km z limitem czasowym 24h).

Mimo że mój tyłek lubił San Marco Blaze ...to na dystansach 50 km+/ 3 h i wiecej w siodle odczuwałem lekki dyskomfort.

Tak wiec szukam siodełka z którym moja d*pa zaprzyjaźni się i nie będzie protestowała przy dłuższym kontakcie.

Na chwilę obecna wybór padł na Selle Italia Shiver Flow ... przy okazji urwane 2 g ;).

AKTUALNA SPECYFIKACJA

Rama
 - Cube Reaction 08'- Alu T7005-T6
Amortyzator - Rock Shox SID Race 11' PopLock
Hamulec przedni - Avid Elixir R SL
Hamulec tylny - Avid Elixir R SL
Tarcza hamulcowa tył - Avid G3CS 160 mm
Tarcza hamulcowa przód - Avid G3CS 160 mm
Manetki - Shimano SLX SL-M660 3x10
Przerzutka tył - Shimano SLX RD-M663-SGS
Przerzutka przód - Shimano SLX FD-M660-10
Korba - Shimano SLX FC-M660-10
Kaseta - Shimano SLX CS-HG81-10
Suport - SM-BB70
Łańcuch - Shimano CN-HG74
Pedały - Shimano PD-M540
Sztyca - Accent Carbon Light

Zacisk sztycy – Accent Light
Siodełko - Selle Italia Shiver Flow
Stery - Accent AirPlane
Mostek - Accent AirPlane 100mm
Kierownica - Accent Scandium
Rogi - Pro Alloy SL 3D
Chwyty - Ritchey WCS Ergo
Koła - Mavic CrossRide Disc
Zaciski - Dartmoor BOLT
Opony - Rubena CHARYBDIS 26x2,0 przód, Scylla 25x2,1 tył

Dętki - Stan's No Tubes 2x80 ml
Linki/pancerze - Shimano XTR SIS-SP41 + koszulki termokurczliwe

WAGA - 10418 g

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...