Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] RZezniol`owy nowy Cube Reaction 2008

rzezniol

Pytanie

Rower ten jest realizacją moich marzeń i planów na 2012 rok.

Początkowo realizacja tego planu miała się rozłożyć na 1 - 2 lata a zrealizowało się w 1 - 2 miesiące :)

Dzis go "rozdziewiczyłem" i porobiłęm fotki.

Dlaczego taka a nie inna konfiguracja szkieletu.

Rama - szukałem jej już od połowy 2011r.

Miał być Author Egoist, potem nastawiałem się na Gianta XtC, jakiś czas też szukałem Corratec Super Bow WC, Treka serii 8000, 8500 ale zawsze było coś nie tak - rozmiar, stan, cena ...

Ostatecznie bazą do budowy roweru na którum chciałbym rozpocząć kariere "ściganta" stał sie Cube Reaction - świetny stan, świetna cena, super waga i rozmiar jak sie dzis okazała jest idealny (obawiałem się że będzie najwyżej dobry).

Amortyzatr - SID ... trafił się w super cenie, idealnym stanie i na gwarancji ... a że jest to RS i do tego chwalony to dlaczego nie.

Hamulce - to nie był w 100% zakup z przekonania tu zadecydowała cena. To był zakup razem z amortyzatorem a wieksze zakupy były koniecznościa dobrej ceny. Ale sa w super stanie wiec mam nadzieje że nie bedzie źle.

Koła - fakt ciężkie ale ... znowu cena :) wszyscy wołąją że w tej cenie CrossRide to jedne z najlepszych kół a ze były w super cenie i stanie to je kupiłem na czymś muszę jeździć.

Napęd - jakoś lubie Shimano a SLX ... bo ... znowu cena, podobno działaniem niewiele ustępuje XT a za - 150 g w wadze trudno się dopłaca 50% wiecej.

Reszta osprzętu to też moim zdaniem najlepsze wyważenie cena / jakość / waga.

Jak się nim nacieszę w tej konfiguracji następnym krokiem bedzie zejście poniżej 10 kg z wagi ... aktualna waga podana z wagi wędkarskiej (+/- 20g).

Zdjecia w GARAŻU

http://www.forumrowe...-cube-reaction/

SPECYFIKACJA

Rama - Cube Reaction 08'- Alu T7005-T6

Amortyzator - Rock Shox SID Race 11' PopLock

Hamulec przedni - Avid Elixir R SL

Hamulec tylny - Avid Elixir R SL

Tarcza hamulcowa tył - Ashima ARO-08 160 mm

Tarcza hamulcowa przód - Ashima ARO-08 185 mm

Manetki - Shimano SLX SL-M660 3x10

Przerzutka tył - Shimano SLX RD-M663-SGS

Przerzutka przód - Shimano SLX FD-M660-10

Korba - Shimano SLX FC-M660-10

Kaseta - Shimano SLX CS-HG81-10

Suport - SM-BB70

Łańcuch - Shimano CN-HG74

Pedały - Shimano PD-M540

Sztyca - FSA SL-280

Zacisk sztycy – Space

Siodełko - San Marco Blaze

Stery - Accent AirPlane

Mostek - Accent Twister 100mm +/-6st

Kierownica - Accent FlatBar 31,8mm

Chwyty - Ritchey WCS Ergo

Koła - Mavic CrossRide Disc

Opony - 2 x Rubena Scylla Top Design 26x2,1

Dętki - Stan's No Tubes 2x70 ml

Linki/pancerze - Shimano XTR SIS-SP41 + koszulki termokurczliwe

WAGA - 10780 g

Zapraszam do dyskusji, rzeczowej krytki, zasłużonych pochwał :), zachwytów ;)

Mile widziane wskazówki, w którą stronę waszym zdaniem rozwijać konstrukcję celem osiagnięcia wagi poniżej 10 kg :), tak żeby nie zabić portwela ;D

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

A już myślałem że jakiś monolog prowadzę :)

Dziś zważyłem sprzęt ...

Przy okazji waga psikusa mi zrobiła - słabe baterie.

Na dodatek okazało się że ze słabymi bateryjkami zaniża wagę i wszystkie wagi powyżej był niestety zaniżone o około 100 -150 g :( bo wszystko było ważone na mniej słabych ale jednak słabych bateriach.

Dziś wymieniłem baterie i moim oczom ukazał się wynik

10720 g ... hmm

Waga roweru gotowego do jazdy bez licznika, koszyka uchwytu pompki.

Fotki pyknę na dniach muszę tylko spakować kiedyś aparat w plecak :)

Pozdro

Rower w całości ważę na wadze hakowej która ma podziałkę 10g - tanizna z miarka z alleokazji dokładnie to tylko ja tyle za to nie płaciłem:

http://allegro.pl/waga-wedkarska-lcd-elektroniczna-hakowa-50kg-10g-i2535012903.html

Wagę co do grama czyli z podziałka 1 g mam ale tylko do 5kg (Clatronic KW 3367) zimą po sezonie zważę każdy detal z osobna:

http://allegro.pl/waga-kuchenna-do-5kg-1-gramm-clatronic-kw-3367-i2540628437.html

Z tą wagą jest tak że w sumie po co to ? :)

Każdy ma swojego konika i sobie na niego płaci ... takie "chciejstwo" wyciągające kasę z kieszeni.

Pozdro

Pancerz tylnej przerzutki nieco za długi.

Poza tym ładny bo czarny.

Kaaawał pompki.....

Te dyndadełka przy zamkach w torebce... muszą fajnie dydndać w czasie jazdy....

Ten biały naklejek na główce to co to?

Hmm nad tym pancerzem muszę pomyśleć ... jak go układałem to giąłem go tak aby dawał jak najmniejsze napięcie na przerzutce ... Wy dawało mi się że że biegnie "naturalnie".

Pompka spełnia swoje zadanie ... zależało mi na pompce z wężykiem.

Dyndadełka są fikuśne :), białe patrz niżej :)

To chyba odblask :)

Tak to odblask ... sztyca też jest tym oklejona ale jakoś tak wyszło że torebka zasłania :) ... taką samą folią oklejają radiowozy w Polsce.

Osłona przed ocieraniem pancerzy. Mogłeś już o czarną się postarać :)

Białe patrz wyżej ... reszta naklejek ochronnych jest czarna. ;)

Po za bardzo niechlujnie pospawaną ramą całość mi się podoba.

Sid nie za miękko ustawiony?Oring dotyka korony co świadczy o dobiciu.

Spawy ... ważne ze nic nie pęka.

Oring "skoku" ręcznie powędrował na sam szczyt ... amorek myślę że mam dobrze ustawiony ... podczas typowej jazdy wykorzystuje tak 90% skoku ... sporadycznie dobijam tylko w ekstremalnych sytuacjach ...

Generalnie fajnie ze się podoba :)...

I daje sporo frajdy z jazdy.

Pozdro

Małe zmiany ...

Z racji tego że mam zamiar wystartować w Maratonie w Dąbrowie Górniczej ... dotarło do mnie ze muszę/powinienem mieć 2 bidony.

Fakt ze migam tylko Medio - 74 km ale jak pogoda "siądzie" trzeba pić :).

Z racji tego że koszyki są docelowe to wskakują do łącznej wagi roweru, dotychczasowy koszyk to była "prowizorka".

Koszyki które wybrałem to Elite Sior Mio Race, wersja Czarno-Biała matowa, waga ze śrubkami to 43 g/szt.

Producent podobno deklaruje 30g bez śrubek jednak mijają się z prawdą o cale 7 g.

sior-mio-race-black-glossy-logo-white.jpg

Tak więc aktualizacja specyfikacji i wagi ...

AKTUALNA SPECYFIKACJA

Rama - Cube Reaction 08'- Alu T7005-T6

Amortyzator - Rock Shox SID Race 11' PopLock

Hamulec przedni - Avid Elixir R SL

Hamulec tylny - Avid Elixir R SL

Tarcza hamulcowa tył - Avid G3CS 160 mm

Tarcza hamulcowa przód - Avid G3CS 160 mm

Manetki - Shimano SLX SL-M660 3x10

Przerzutka tył - Shimano SLX RD-M663-SGS

Przerzutka przód - Shimano SLX FD-M660-10

Korba - Shimano SLX FC-M660-10

Kaseta - Shimano SLX CS-HG81-10

Suport - SM-BB70

Łańcuch - Shimano CN-HG74

Pedały - Shimano PD-M540

Sztyca - FSA SL-280

Zacisk sztycyAccent Light

Siodełko - San Marco Blaze

Stery - Accent AirPlane

Mostek - Accent AirPlane 100mm

Kierownica - Accent Scandium

Rogi - Pro Alloy SL 3D

Chwyty - Ritchey WCS Ergo

Koła - Mavic CrossRide Disc

Zaciski - Dartmoor BOLT

Opony - 2x Rubena CHARYBDIS 26x2,0 przód - Top Design , tył -Tubless Supra

Dętki - Stan's No Tubes 2x80 ml

Linki/pancerze - Shimano XTR SIS-SP41 + koszulki termokurczliwe

Koszyk bidonu - 2x Elite Sior Mio Race

WAGA - 10800 g

fotki z koszykami przy okazji :)

Pozdro

Jakoś tak wole mieć swoje :) ...

W życiu nie brałem udziału w takiej imprezie niby bufet jest, tylko nie wiem na co mogę liczyć :) ... w myśl zasady "lepiej nosić niż się prosić" ...

Jeśli się nie przyda teraz to bóg jeden wie kiedy się przyda czasem się robi trasy niezorganizowane pod 100 km płyny warto mieć.

Bukłak - nie lubię jazdy plecakiem.

Pozdro

Rzeczywistość sama zweryfikowała potrzebę posiadania 2 bidonów ...

Jak juz zainteresowani wiedzą przewyższenia na medio wyniosły ponad 600 a bufety były mocno średnie ... Żeby nie powiedzieć słabe.

Koszyki w połączeniu z bidonami Isostar 0,6 l spisały się znakomicie ...

Bidonów nie zgubiłem, siła trzymania idealna :-).

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Nie wiem może się nie znam albo mam osprzęt z klasy wyżej przemalowany na niższą.

Mi SLX wali jak z karabinu robi dokładnie to co che, kiedy chce i robi to z szybkością Uzi w każdych warunkach .

"Klik" manetki nie odda jeszcze ostatniego dzwięku a bieg juz siedzi na swoim miejscu.

Qrczaki powiem Ci ze jesli nie jezdziles na xt a tym bardziej na xtr to nie pisz prosze ze slx "wali z automatu" bo ma konfiguracje dla spiochoow i zmienia wszystko wolno i ospale.. roznica xt-slx chocby w dlugosci skoku manetek jest nad wymiar zauwazalna.. popros kolege zeby dal Ci sie przejechac na xtr to zrozumiesz jak bardzo mijasz sie z prawda :D

nie to zebym mowil ze bez xtr nie pojedizesz gdzie chcesz ale nie praw herezji j/w :D ps. swoja droga.. przy 70kg wagi to chyba nawet RST nie "chodzi na boki" czy sie myle? :D

Żeby nie było miałem okazje całkiem niedawno śmigać na homogenicznym XT DynaSys była zamiana na cały dzień ze znajomym ...

On z kolei śmigał na moim sprzęcie ... dzień testów to teren po dniu z obfitymi opadami.

Jedyne co dało się zauważyć to inna praca manetek ... czy lepsza być może po przyzwyczajeniu się absolutnie nie twierdzę że są gorsze... po bezpośredniej przesiadce miałem dyskomfort .

Nie jestem przyzwyczajony np do tego że bieg w stronę ciągnięcia sprężyny przerzutki zmienia się po naciśnięciu a nie po zwolnieniu dźwigni, fajny bajer to zmiana 2 przełożeń w tą stronę po modyfikacji manetki.

Wnioski po tym dniu były mniej więcej takie ...

Obaj mieliśmy problem z ogarnięciem manetek ...

Znajomy był zaskoczony tym jak dobrze wbrew obiegowej opinii chodzą przerzutki SLX ...

Ja z kolei byłem zaskoczony ze ta legendarna różnica miedzy XT a SLX była niemal niedostrzegalna ...

Albo jestem wyjątkiem albo już nie wiem co ...

Aktualnie jedyna myśl jaka chodzi mi po głowie o XT w moim rowerze to zamiana własnie manetek bo spodobała mi się podwójna zmiana przełożenia ...

Nie mam parcia na literki ... wiem jedno ze w wielu przypadkach placebo i autosugestia działa wyśmienicie :)

Chyba ze opinia o całej grupie jest wydawana właśnie na podstawie manetek ... jak tak to kończę dyskusje w tym temacie.

Pozdro

Nie wiem może

Jaki skok na tym SID'zie masz ustawiony? Podzielisz się wrażeniami z jazdy na tym widelcu? :) A i czym tak naprawdę różni się wersja Race do XX?

A cały rower fajny jest i nawet lakier podobny do mojego :teehee:

Jaki skok na tym SID'zie masz ustawiony? Podzielisz się wrażeniami z jazdy na tym widelcu? :) A i czym tak naprawdę różni się wersja Race do XX?

A cały rower fajny jest i nawet lakier podobny do mojego :teehee:

Race od XX różni cie tłumikiem ...

Race ma tłumik MC , XX to następca MC.

Tłumik XX podobno jest lepszy ale nie mi oceniać nie jeździłem na tej wersji ...

Ponad to w XX występuje hydrauliczna manetka blokady skoku .

Jak się jeździ na Sid`zie generalnie nie mam do czego porównywać :) jezdziłem tylko na starym Sid`zie i na XCM`ie :)

Pewne jest że Sid z grubymi goleniami jest sztywniejszy w każdą stronę od starego Sid`a.

Po miesiącu walki i testów z ustawieniem Dual-Air`a i regulacji tłumienia teraz nie mam do amorka żadnych zastrzeżeń :) dla mnie wystarczający.

Będę na nim jeździł aż wyzionie ducha lub przy ewentualnej przesiadce na inny rodzaj roweru .

Mam go ustawionego na 100mm .

Pozdro

Czytając takie bzdury już rozumiem dlaczego tak rzadko zaglądam na to forum...

Ja z kolei byłem zaskoczony ze ta legendarna różnica miedzy XT a SLX była niemal niedostrzegalna ...

To może niech kolega przysiądzie nad swoim napędem i go skutecznie wyreguluje to dostrzeżecie różnice - szczególnie po zasyfieniu sprzętu błotem... SLX to manetki które pracują niezauważalnie lepiej od deore, a do XT im tak samo daleko jak XT do XTR

Po miesiącu walki i testów z ustawieniem Dual-Air`a i regulacji tłumienia teraz nie mam do amorka żadnych zastrzeżeń dla mnie wystarczający.

"maszynę do ścigania" w postaci SIDa ustawiłeś raz i basta ? może mi jeszcze powiesz, że dla tego ustawienia nie ma znaczenia czy będziesz jeździć po Karpackich "skałach" czy po mazowszańskich szutrach ? no chyba, że rower służy do jeżdżenia tak wymagających tras jak ta którą jechałeś w DG... tyle, że tam gdyby nie wymagania sprzętowe to ludzie by pojechali na przełajówkach :D

Czy hasło "miesiące testów" oznacza ze amorek ustawiłem raz i tak zostawiłem ?

Nie kolego wszechwiedzący ... nie oznacza ... miesiąc kolego trwało poznanie amorka abym mógł ustawić jego charakterystykę pod każde warunki w jakich sobie wymyśle jeździć.

Inna sprawa ... wyraźnie napisałem że jest zasadnicza różnica w pracy manetek SLX i XT ...niezauważalna różnica (jak dla mnie) dotyczy pracy samych przerzutek,

A skoro tak naśmiewasz się z maratonu w Dąbrowie to trzeba było przyjechać i zrobić mistrza ...

Albo przynajmniej poczytać relacje i zweryfikować wiedzę ... na medio suma przewyższeń ponad 600m na grand fondo ponad 1200m a nie jak twierdzisz 350m ... ponad to kilka poważnych kontuzji włącznie ze złamaniami na "płaskiej niewymagającej trasie".

Ale przecież DG to pikuś i każdy który brał udział w tych zawodach to ofiara do nabijania się ...

Ale tak to jest ... ten typ tak ma co nie Basiq ?

Pozdro

no to gratuluje umiejętności wyróżnienia co w w danym zestawie pracuje legendarnie, a co nie (bez rozbierania i przekładania):D XT pracuje znacznie lepiej niż SLX i nie ma w tym efektu placebo, a różnice te tylko się potęgują kiedy dochodzi do tego wszystkiego błoto Panie kolego...

Ja nie widzę w ostatnim poście "miesiące testów" - widzę "miesiącu walki i testów" oraz słowo "ustawieniem" w liczbie pojedynczej, więc z żadnym miejscu nie zasygnalizowałeś, że posiadasz umiejętność ustawienia go w kolejnej charakterystyce.

Ja się nie naśmiewam z uczestników (wręcz przeciwnie, ciesze się, że imprezy rosną w siłę), ja się naśmiewam z organizatora który robi 1200m przewyższenia na mistrzowskim dystansie podczas MP - kiedy (polska) konkurencja robi tyle na najkrótszym.

Nie muszę czytać relacji (a do DG czytałem, mając niezły ubaw) żeby mieć swoje zdanie na temat tras maratonów MTB, które z MTB mają tyle wspólnego co TdRybnik (nie ubliżając oczywiście) do PT. Kontuzję - a co one mają do tego? Szosowcy też się łamią, a nie oznacza to przecież, że trasy były wymagające technicznie :D

i tak nawiasem...

A skoro tak naśmiewasz się z maratonu w Dąbrowie to trzeba było przyjechać i zrobić mistrza ...

a Ty zrobiłeś?

Nie nie zrobiłem bo też nie po to jechałem i przy okazji nie naśmiewam się z ludzi biorących udział w tych zawodach ... wypowiedzi wielu doświadczonych zawodników też jednoznacznie wskazywały na to że "nie tego się spodziewali".

To że przewyższenia w DG nie były prawdziwie górskie w porównaniu cyklu MTBmarathon to prawda ...

Ale zauważ też że przeciętne GIGA z przewyższeniami ponad 2000 m ma średnio 40 km krótszą trasę niż w DG Grand Fondo.

Mini z Dąbrowy to dystansowe mega w MTB marathon ...

Mini na "prawdziwych" górskich maratonach ma dystanse na poziomie zawodów XC gdzie często jest bardziej techniczna trasa i niejednokrotnie większe przewyższenia ...

I takich detali już nie zauważasz, bo po co.

Liczba pojedyncza bo dual air i tłumik w amorku jest jeden ... i ustawiam po jednym systemie w każdej goleni.

Tylko lepiej się czepiać literówek i z góry założyć ze kupiłem SID`a dla lansu i nie wiem co z nim zrobić.

Pozdro

Nie nie zrobiłem bo też nie po to jechałem i przy okazji nie naśmiewam się z ludzi biorących udział w tych zawodach ... wypowiedzi wielu doświadczonych zawodników też jednoznacznie wskazywały że "nie tego się spodziewali".

To że przewyższenia w DG nie były prawdziwie górskie w porównaniu np cyklu MTBmarathon to prawda ...

Ale zauważ też że przeciętne GIGA z przewyższeniami ponad 2000 m ma średnio 40 km krótszą trasę niż w DG Grand Fondo ... Medio z DG było dłuższe od większości Giga w tym cyklu.

Mini z Dąbrowy to dystansowe mega w MTB marathon ...

Mini na "prawdziwych" górskich maratonach ma dystanse na poziomie zawodów XC gdzie często jest bardziej techniczna trasa i niejednokrotnie większe przewyższenia ...

I takich detali już nie zauważasz, bo po co.

Liczba pojedyncza bo dual air i tłumik w amorku jest jeden ... i ustawiam po jednym systemie w każdej goleni.

Tylko lepiej się czepiać literówek i z góry założyć ze kupiłem SID`a dla lansu i nie wiem co z nim zrobić.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...