Skocz do zawartości

[koło] opaska na obręcz?

Przemek95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opaska chroni detke przed uszkodzeniem przez otwory na nyple szprych.

Być powinna.

Ale moim zdaniem nie ma sensu kupować opaski ... 2 warstwy taśmy izolacyjnej w zupełności wystarczą.

Pozdro

Napisano

Opaska ma chronić dętkę przed przebiciem na skutek kontaktu z otworami w obręczy - więc jest raczej niezbędna. Jednak równie dobrze możesz użyć taśmy izolacyjnej - spełni swoje zadanie równie dobrze.

• Mod Team
Napisano

Taśme izolacyjną bym sobie darował z kilku powodów:

- jest elatyczna i to dosć, po jakimś czasie moga sie zrobić wgłebienia czego nie chcemy.

- po długi czasie bycia na obreczy robi sie strasznie lepka, kleista i ogolnie nienawidzę np pracować przy kablach chronionych przez takie taśmy wiec i obrecz sie bedzie lepić.

Zamiast tego zastosować najzwyklejszą przezroczystą taśmę samo przylepną, jest lżejsza, wytrzymalsza i nie robi takiego syfu. ;)

Napisano

Ja tam zawsze stosuje taśmę izolacyjną ... ale jakiejs normalnej marki - tessa, 3m, scotch ...

Z praktuki elektryka wiem ze z wyżej wymienionymi taśmami problem z klejem jest tylko w wypadku kontaktu z chemiią (oleje, rozpuszczalniki).

Na moim starym rowerze ( teraz moge go w końcu nazwać zimówka :) ) obie obrecze mam oklejone tasmą izolacyjną i jak przed zimą w na tylnym kole wymieniałem kilka szprych (3 lata od oklejenia) to nie było problemu z klejem taśmy a wgłębienia na otworach nypli były symboliczne.

Pozdro

Napisano

Ja głosuję za zwykłą! (Przekonuje mnie paskudna, roznosząca się lepkość izolacyjnego ustroistwa... )

Z kolei chciałbym pochwalić zaangażowanie i niezwykłą wprost zgodność na forum!;D

(Proszę spojrzeć na kilka pierwszych odpowiedzi dodawanych minuta po minucie)

Chociaż nurtuje mnie pytanie!! Czy przypadkiem nie wyjdzie porównywalnie cenowo oklejanie taśmą a kupno plastikowej taśmy? ostatecznie tzw. szkot wcale nie jest taki najtańszy..

• Mod Team
Napisano

Majątek nie jest to fakt, ale czy łatwiej a już czy estetyczniej to nie wiem :P mleczko na obreczy i w oponie to dopiero nie estetyczne :P tylko hmmm przecież tego nie widac :D chyba ze złąpiesz kapcia a przechodzący ludzie :

- oooo widzę jaka ładna opaska na obreczy, jak estetycznie aż oko cieszy

- a dziękuje dziękuje miałem dać taśmę ale sobie myślę ze to sie nie godzi

- nie no jak taśmę przecież to wygląda okropnie

:icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...