Przemek95 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Mam pytanko W starym kole miałem opaskę na obreczy, a w nowym nie, czy jak jej nie ma to coś sie może stać np.uszkodzenie, zabrudzenie itp? lepiej mieć? przykład: http://allegro.pl/opaska-na-obrecz-20-24-26-700-gruba-az-0-6mm-i2088330186.html
rzezniol Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Opaska chroni detke przed uszkodzeniem przez otwory na nyple szprych. Być powinna. Ale moim zdaniem nie ma sensu kupować opaski ... 2 warstwy taśmy izolacyjnej w zupełności wystarczą. Pozdro
Simonello Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Opaska ma chronić dętkę przed przebiciem na skutek kontaktu z otworami w obręczy - więc jest raczej niezbędna. Jednak równie dobrze możesz użyć taśmy izolacyjnej - spełni swoje zadanie równie dobrze.
yamaha1 Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Warto mieć opaskę a nawet dodatkowo lub/ i owinąć taśma izolacyjna , zawsze jest pewność nie uszkodzenia dętki!
arroyo Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Opaska chroni dętkę przed uszkodzeniem od wewnątrz, np przez szprychy bądź ocieranie o dziury na nyple. Lepiej mieć.
Przemek95 Napisano 11 Lutego 2012 Autor Napisano 11 Lutego 2012 Ok dzięki, nie będę kupował chyba tylko owinę taśmą izolacyjną.
Mod Team Puklus Napisano 11 Lutego 2012 Mod Team Napisano 11 Lutego 2012 Taśme izolacyjną bym sobie darował z kilku powodów: - jest elatyczna i to dosć, po jakimś czasie moga sie zrobić wgłebienia czego nie chcemy. - po długi czasie bycia na obreczy robi sie strasznie lepka, kleista i ogolnie nienawidzę np pracować przy kablach chronionych przez takie taśmy wiec i obrecz sie bedzie lepić. Zamiast tego zastosować najzwyklejszą przezroczystą taśmę samo przylepną, jest lżejsza, wytrzymalsza i nie robi takiego syfu.
Przemek95 Napisano 11 Lutego 2012 Autor Napisano 11 Lutego 2012 Czyli jak uważacie taśma izolacyjna czu zwykła? Spesjalnej taśmy raczej już nie zdążę dziś kupić
rzezniol Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Ja tam zawsze stosuje taśmę izolacyjną ... ale jakiejs normalnej marki - tessa, 3m, scotch ... Z praktuki elektryka wiem ze z wyżej wymienionymi taśmami problem z klejem jest tylko w wypadku kontaktu z chemiią (oleje, rozpuszczalniki). Na moim starym rowerze ( teraz moge go w końcu nazwać zimówka ) obie obrecze mam oklejone tasmą izolacyjną i jak przed zimą w na tylnym kole wymieniałem kilka szprych (3 lata od oklejenia) to nie było problemu z klejem taśmy a wgłębienia na otworach nypli były symboliczne. Pozdro
ritcheycomprizer Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 Ja głosuję za zwykłą! (Przekonuje mnie paskudna, roznosząca się lepkość izolacyjnego ustroistwa... ) Z kolei chciałbym pochwalić zaangażowanie i niezwykłą wprost zgodność na forum!;D (Proszę spojrzeć na kilka pierwszych odpowiedzi dodawanych minuta po minucie) Chociaż nurtuje mnie pytanie!! Czy przypadkiem nie wyjdzie porównywalnie cenowo oklejanie taśmą a kupno plastikowej taśmy? ostatecznie tzw. szkot wcale nie jest taki najtańszy..
Jogurcik Napisano 11 Lutego 2012 Napisano 11 Lutego 2012 ja tam bym poprostu kupił opaskę, majątek to nie jest, a i estetyczniej, i łatwiej
Mod Team Puklus Napisano 12 Lutego 2012 Mod Team Napisano 12 Lutego 2012 Majątek nie jest to fakt, ale czy łatwiej a już czy estetyczniej to nie wiem mleczko na obreczy i w oponie to dopiero nie estetyczne tylko hmmm przecież tego nie widac chyba ze złąpiesz kapcia a przechodzący ludzie : - oooo widzę jaka ładna opaska na obreczy, jak estetycznie aż oko cieszy - a dziękuje dziękuje miałem dać taśmę ale sobie myślę ze to sie nie godzi - nie no jak taśmę przecież to wygląda okropnie :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.