Mod Team Pixon Napisano 14 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Przewijały się tu również propozycje Accenta. Ten suport ma równie kiepskie uszczelnienie. Ja swój załatwiłem bardzo szybko, wystarczył jeden błotny maraton, a później spłukanie myjką i wsadzenie do samochodu. Następnego dnia korba stanęła w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 W stosunku do mojej korby Aerozine rzeczywiście tak jak mówił Tobo miski Tokena wchodzą strasznie ciężko, oś w ogóle w nich jest nieruchoma. W łożyskach Shimano Deore wszystko jest ok, na oko porównałem również suporty Deore i XT - na oko niczym się nie różnią, poza lepszym uszczelnieniem na korzyść XT. Dla mnie na chwilę obecną chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakup Deore za 45 zł i ew wymiany łożysk albo całego zestawu - gdyż cena nie jest wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 14 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Na czym polega różnica w uszczelnieniu w XT i Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Wydaje mi się że na niczym. A kupując "wypasiony" suport xtr dostałem chrobot od nowości gratis Pod zewnętrznym plastikiem znajduje się łozysko posiadające metalowo-gumową pokrywkę, która nie jest nawet typową pokrywką łożyska 2rs - ta nie jest wciśnięta między wewnętrzny a zewnętrzny pierścień łożyska tylko kryje je powierzchniowo uszczelniając swoją krawędzią wewnętrzną powierzchnię miski. Żeby dać shimanowskiemu suportowi szansę na ciut dłuższe życie można: - ściągnąć plastik w nowym wkładzie, podnieść pokrywę uszczelniającą, dorzucić smaru, zamknąć. To trochę ograniczy dostawanie się tam wody. - przy uzywanym wkładzie zrobić okresową inspekcję; zdemontować korbę, ściągnąć plastik i pokrywę i zobaczyć stan smaru plus obadać jak lekko kręcą się łożyska. Jeśli smar jest brudny i/albo łożyska za lekko się kręcą to wymyć rozpuszczalnikiem resztę smaru, wypłukać i przedmuchać powietrzem tak by usunąć resztki rozpuszczalnika/smaru. Wcisnąc nowy smar i poskładać. Jeśli łożyska obracały się bez wyczuwalnego chrobotania lub "drapania" to jeszcze mają szansę pożyć. Wspomniany accent - miałem pierwszą wersję - nawet nie potrzebował wody ani maratonów - lewe łożysko (ono częściej obrywa niż prawe, mam dużo prawych misek w idealnym stanie) zaczęło tykać bardzo szybko. Miałem jeszcze wspomnianego tokena, z ciasnym plastikiem który uległ zniszczeniu przy montażu korby i aerozine ceramicznego który też szurał po stosunkowo nieduzym przebiegu. Jeszcze nie trafiłem na dobry jakościowo wkład typu ht2. Jeśli ktoś ma dostęp do narzędzi i możliwość szybkiej wymiany wkładu to wg mnie i tak łatwiej kupować tanie ht2 shimano i wymieniać niż kupić jeden drogi wkład wysokiej klasy, wielokrotnie droższy (ok 10 razy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Wydaje mi się że na niczym. Tak właśnie myślałem. Z resztą też się zgadzam , chociaż podkreśliłbym znaczenie planowania mufy. Zastanawiam się czy w ogóle HT2 da się dobrze uszczelnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Chyba się da skoro są dobre wkłady takie jak hope czy ck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Mały offtop, bo zawsze mnie to interesowało - czym się różni uszczelnienie w nich o innych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Według sprzedawcy suport Xt i Deore różni się właśnie uszczelnieniem, ja sam go nie rozbierałem więc nie wiem, ale skoro serwisant w sklepie Twomark mówi że różnią się to zapewne musi coś być na rzeczy. Całkiem możliwe że jest tak jak mówi Tobo, a że zwykle prawda leży po środku więc pewnie jakieś różnice są w końcu suport XT jest raz droższy od Deore. Ja sam do swojej korby zakupiłem najtańszy suport Deore, bo w sumie jeżeli H2 tak szybko padają to nie ma co przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Przykre doświadczenia już dawno temu nauczyły mnie sceptycyzmu wobec opinii sprzedawców Poza tym, nie wiedziałem jaka jest różnica w uszczelnieniu między XT a Deore (bo Deore nie miałem), ale wiem, że nie ma jej między XTR a XT. Także wniosek łatwo sobie wyciągnąć. P.s. Różnica między tymi suportami to prawdopodobnie jakość łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 a prawda jest taka:) 50% jakosc uszczelnienia 30% jakosc lozysk 20% sposób uzytkowania Jak dla mnie do suportu H2 trzeba by wladowac wieksze lozyska z wiekszymi kulkami;) Co do samej idei to nie da sie super uszczelnic wkladu.Tak i owak jak jest dobrze uszczeliony to i tak dostanie luzy przy 5-7kkm.Wiec sredniej jakosci suprte niezle uszczelniony powinien zaltwic sprawe+wymienianie lozysk co jakis czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Tu ewidentnie problemem jest dostawanie się wody i brudu do łożysk, a nie rozmiar łożyska przecież - suporty "zamknięte", np do Octalink, były znacznie bardziej żywotne. Luzy, niestety, nie zdążąją powstać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jeśli ktoś ma dostęp do narzędzi i możliwość szybkiej wymiany wkładu to wg mnie i tak łatwiej kupować tanie ht2 shimano i wymieniać niż kupić jeden drogi wkład wysokiej klasy, wielokrotnie droższy (ok 10 razy) Właśnie z tymi narzędziami jest problem:) Miski szitmano są tak skonstruowane, że nie ma jak przyłożyć narzędzia w celu wybicia łożysk. Natomiast w zamienniku accenta łożyska od środka tworzą widoczny rant z miską - można wybijać za pomocą rurki dociętej w hipermarkecie o średnicy 26mm. Nie trzeba w nich dotaczać plastikowych osłon i niczego innego przerabiać. Najlepszym rozwiązaniem przy kupnie nowego zestawu HT II jest sprzedaż oryginalnych misek i jednoczesny zakup takiego łatwego w wymianie łożysk zamiennika. Zajeździłem 2 suporty szitmanowskie w ciągu ostatniego roku. Teraz założyłem accenta. Nie spodziewam się po nim długowieczności w działaniu na oryginalnych łożyskach. Świadomość ewentualnej możliwości bezproblemowej wymiany łożysk jest najważniejsza. O przebiegu accenta będę informował w ciągu sezonu:) Swoją drogą na najtańszym suporcie ( kwadrat ) przejeździłem 2 sezony w ciężkim terenie. Był katowany błotem i karcherem ile wlezie. Nic mu nigdy nie dolegało. Taki nowy kosztuje pewnie ze 20-30 zł. Leży teraz wykręcony w piwnicy i się ze mnie śmieje:) W XXI w na własną prośbę i za własne setki zł wywalanych dosłownie w błoto muszę kombinować jak koń pod górę z jakimiś miskami HTII - niebywałe. O ile same korby są fajne: lekkie i sztywne a ich koronki trwałe ( 8700 km przejechane w zeszłym sezonie) to ich suport jest największym gównem jakie miałem kiedykolwiek wsadzone do roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 15 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 samo rozwiazanie(H2) nie jest zle:) nawet lozyska maja wieksze kulki niz np truvative isis ,tylko problem jest jeden dzialaja inne sily niz te wkrecone w mufe(kwadrat,octalin,isis itp) beda padac jak muchy jak sie niezalozy lozysk stozkowych, ktore nie sa chronione uszczelkami i tak w kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.